Fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, pus sub acuzare de DNA pentru trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 1 octombrie 2015, 18:13 Dosare Anticoruptie


Fostul presedinte al Consiliului Judetean Botosani, Florin Turcanu, a fost audiat, joi, de procurorii Serviciului Teritorial Suceava al Directiei Nationale Anticoruptie si i s-a adus la cunostinta ca este cercetat penal pentru comiterea infractiunilor de trafic de influenta si instigare la abuz in serviciu, anunta Agerpres. Procurorii DNA il acuza pe Turcanu ca, in perioada 2012- 2014, in calitate de presedinte al CJ Botosani, avand influenta asupra functionarilor publici din cadrul CJ Botosani si a institutiilor publice din subordinea CJ, i-ar fi determinat pe acestia sa atribuie preferential, prin incredintare directa sau prin incheierea de contracte, anumite activitati de prestari servicii si de executie lucrari, in favoarea societatii comerciale Powerline SRL Botosani.

Urmare a acestui fapt, Powerline SRL a incheiat, in perioada 2012-2014 un numar de 15 contracte de prestari servicii, in valoare totala de 298.077 lei, platite cu sume de bani din bugetul unor institutii publice subordonate CJ Botosani, precum si un contract incheiat in luna august 2013, beneficiar fiind Consiliul Judetean Botosani si avand ca obiect executia si montajul a 260 panouri publicitare la nivelul judetului Botosani, in care era inserat mesajul 'cetatenii sunt sprijiniti de presedintele Consiliului Judetean', in valoare de 130 000 lei, suma incasata in totalitate de Powerline SRL in luna decembrie 2013.

In schimbul sprijinului acordat firmei Powerline SRL pentru incheierea contractelor, Florin Turcanu i-a solicitat expres administratorului sa presteze anumite servicii pentru filiala teritoriala a Partidului National Liberal, condus de acesta, atat in cadrul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din luna noiembrie 2014, cat si in alte imprejurari, valoarea serviciilor fiind suportata de reprezentantul firmei, din banii personali, in cuantum de circa 4 000 lei.

De asemenea, folosindu-se de ascendentul functiei de presedinte in exercitiu al CJ Botosani si avand influenta asupra directorului executiv al societatii comerciale Nova Apaserv SA, Florin Turcanu ar fi intervenit, in decursul anului 2014, asupra fostului director adjunct al societatii Neculai Gheorghinca, suspect in cauza, pentru ca acesta din urma sa intreprinda demersuri contrare indatoririlor sale de serviciu, in scopul de a sprijini, facilita si determina incheierea unui contract de inchiriere pentru un spatiu cu destinatie de birouri dintre Nova Apa Serv SA Botosani si societatea comerciala Tratoria Trade SRL Botosani, reprezentata prin asociatul unic si administrator Purice Vasile, suspect in cauza.

In schimbul sprijinului acordat, Turcanu a primit de la Vasile Purice, prin intermediul lui Neculai Gheorghinca, un comision lunar de 20% (1.180 euro), din valoarea chiriei lunare de 5.900 euro (exclusiv TVA) calculata la cursul BNR din ziua emiterii facturii. Plata comisionului catre Turcanu s-a efectuat dupa semnarea si executarea contractului, in conditiile in care in luna iulie 2014, societatea Nova Apaserv SA a efectuat plata unui avans in cuantum de 60.000 lei catre firma Tratoria Trade SRL.

In acelasi timp, Turcanu este acuzat si de instigare la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. In calitate de presedinte al CJ si ordonator principal de credite, avand competenta legala de a aproba virari de credite in cadrul aceluiasi capitol bugetar pentru bugetul propriu si bugetele institutiilor si serviciilor publice subordonate CJ, pentru organizarea Targului Expozitional 'Agro-Zoo' desfasurat in perioada 21-22 septembrie 2013 la Statiunea Popauti, Turcanu l-a determinat pe fostul manager al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Aurel Melniciuc, suspect in cauza, sa-si indeplineasca atributiunile de serviciu in mod necorespunzator, in scopul atribuirii in conditii ilegale a unui contract de prestari in valoare de 40.000 lei, in favoarea firmei Anmari Bussines Invest SRL, apartinand sotiei lui Marius Honceriu, administrator de facto, suspect si el in dosar.

Prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiunilor de serviciu de catre Melniciuc, societatea in cauza a obtinut astfel un folos necuvenit si, totodata, s-a cauzat o paguba in cuantum de 17 500 lei, in dauna bugetului Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Botosani si implicit in dauna CJ Botosani.

Florin Turcanu a fost revocat din functia de presedinte al Consiliului Judetean Botosani pe 17 februarie 2015, dupa ce in decembrie 2014 a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Suceava la sase luni de inchisoare cu suspendare pentru fals intelectual.

Florin Turcanu, fost presedinte al PNL Botosani, a fost trimis in judecata in anul 2011, dupa ce a consemnat nereal faptul ca mai multi membri ai filialei au fost exclusi din partid, desi in Delegatia Permanenta, acestora li se ridicase doar sprijinul politic. In urma acestor hotarari, acele persoane si-au pierdut calitatea de consilier local sau judetean.

Dupa ce a fost revocat din functie, Florin Turcanu, care era si co-presedinte al noului PNL, si-a anuntat retragerea din politica si din viata publica.

Florin Turcanu a fost presedintele al Consiliului Judetean Botosani din 2012 pana in februarie 2015, iar in legislatura 2008-2012 a fost deputat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























294 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by