Cum au ajuns contractele incheiate de Loteria Romana in atentia procurorilor DNA. Ce fosti ministri ai finantelor ar putea fi implicati

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:44 Dosare Anticoruptie


Bilet Loto 6/49
Foto: HotNews.ro
Procurorii DNA au descins la Ministerul Finantelor pentru a cauta un raport al Corpului de Control al ministrului referitor la Loteria Romana. Ar putea fi vorba de un raport privind relatia dintre Loterie si firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic. Despre un raport al Corpului de Control a scris HotNews.ro in martie 2015 cand fostul ministru al finantelor Darius Valcov a spus, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca a cerut verificarea unui contract incheiat in octombrie 2013 de Loteria Romana cu firma Novo VLTech Solutions. Insa, nu doar acest contract a facut obiectul verificarilor Corpului de Control cerute de Valcov, ci si unul cu firma greaca Intralot. Desi a expirase in 2013 si se dovedise unul pagubitor pentru Loterie, acest contract a tot fost prelungit prin acte aditionale pana la inceputul lui 2015.

  • Cum a devenit Loteria Romana captiva unui contract pe 15 ani

Contractul cu firma Novo VLTech Solutions, apartinand grupului austriac Novomatic, este o asociere in participatie incheiat in octombrie 2013 pe o perioada de 15 ani, prin care Loteriei Romane i se garanta un venit proportional, de minimum 75 milioane de euro anual, pentru exploatarea video-loteriei. Unul dintre sustinatorii acestui contract a fost chiar premierul Victor Ponta, acesta criticandu-i pe cei care considerau ca asocierea cu Novomatic nu este benefica pentru Loteria Romana. Insa, Loteria Romana nu a primit cei 75 de milioane de euro. Darius Valcov spunea in acel interviu acordat in martie HotNews.ro ca doar in anumite conditii se poate obtine acel venit. "Exista o anumita prevedere ca intr-un anumit an - in niciun caz nu se vorbea de 2014 - ca, daca se indeplinesc anumite conditii, adica 10.000 de aparate si asa mai departe, care nu s-au indeplinit, se va obtine acel venit minim. Dar cel mai bine este sa vina specialistii sa spuna exact", a spus fostul ministru al finantelor pentru HotNews.ro.

Contractul a fost incheiat in perioada in care ministru al Finantelor era Daniel Chitoiu. Este important de mentionat acest aspect deoarece Ministerul Finantelor este actionarul Loteriei Romane.

In octombrie 2013 cand a fost incheiat contractul cu Novomatic, Victor Ponta spunea ca pentru Loteria Romana este o afacere foarte buna. "Zece ani de zile, la Loteria Romana, am luat zece milioane de euro. Acum am semnat un contract sa luam 75 de milioane de euro. Deci, de la 10 la 75. Daca te uiti la televizor, o sa afli ca e ceva rau. Asta e, n-ai ce sa faci. O sa tipe unii care nu platesc taxe ca de ce am luat 75 si de ce nu mai iau 10. Asta e. Explicam, spunem", a declarat premierul la o zi dupa ce a fost anuntat incheierea contractului.

Pana la acest contract, Loteria Romana a fost prinsa ani la rand intr-un alt contract pagubos de credit-furnizor, prin care a platit doua firme grecesti, Intracom si Intralot, si o alta firma Lotrom, in calitate de furnizor de echipamente, cu 80% din incasarile brute generate de toate terminalele de joc. Dupa 10 ani, in 2013, contractul cu firmele grecesti a expirat, fiind inlocuit cu altul, incheiat in conditii total netransparente, cu Novomatic. HotNews.ro a prezentat in mai multe randuri ca Novomatic detine 5,07% din actiunile firmei  grecesti Intralot. Acest contract a fost semnat in urma unei proceduri total netransparente.
  • Relatia cu grecii, greu de rupt
O alta relatie contractuala aflata in atentia Corpului de Control al Ministerului Finantelor a fost cea cu acceasi firma greceasca Intralot, insa pentru sistemul Loto: 6/49, Noroc, 5/40, Super Noroc, Joker si Noroc Plus. Si acest contract expira dupa 10 ani, la sfarsitul lui 2013. Insa, in loc sa fie semnat un alt contract, unul mai avantajos, sau sa exploateze singura acest sistem, Loteria Romana a tot semnat acte aditionale pentru prelungire. Insa, in baza acestor acte aditionale, Intralot nu facea altceva decat sa asigure mentenanta, in aceleasi conditii in care s-a asigurat achizitia sistemului. Astfel, in cursul anului 2014, Loteria Romana a virat in continuare bani grei grecilor de la Intralot. Lunar a platit intre 3 si 4 milioane de lei doar pentru intretinerea sistemului loteristic. Aceasta, de fapt, consecinta incheierii unor acte aditionale la contractul pagubos expirat anul trecut. Pentru semnarea actelor aditionale, Loteria Romana a beneficiat de sprijinul fostului ministru al finantelor, Ioana Petrescu. Insa, prima decizie pentru prelungirea prin act aditional a fost luata in perioada mandatului fostului ministru Daniel Chitoiu.

La inceputul anului 2015, Ministerul Finantelor a decis sa nu mai fie incheiate noi acte aditionale. Pe de alta parte, Loteria Romana a decis ca pentru mentenanta sa fie incheiat un contract cu un subcontractor al Intralot. Insa, nu sunt cunoscute conditiile, cine este acel subcontractor si daca a existat vreun proces de selectie. Din 2003, Intralot a oferit sistemul loteristic si serviciile aferente, primind in schimb intre 7,5% si 8,5% din incasarile totale de la jocurile loto. Foarte mult. Pentru mentenanta din 2014, tot atat a primit.

Procurorii DNA au anuntat inca din octombrie 2014, in urma unei solicitari HotNews.ro, ca efectueaza acte de urmarire penala cu privire la proceduri  de achizitie publica, al caror beneficiar a fost Compania Loteria Romana. In  cauza,  procurorii au dispus, in baza art.  11 din OUG 43/2002, efectuarea unui raport de constatare tehnico-stiintifica pentru evaluarea prejudiciului, se arata intr-un raspuns al DNA transmis HotNews.ro care a intrebat daca procurorii ancheteaza relatiile contractuale dintre Loteria Romana si Intralot. Reamintim ca HotNews.ro a aratat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta nu doreste ca Loteria Romana sa renunte la contractele paguboase pe care le are cu firma greaca Intralot.

Citeste si






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6619 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Cât? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 13:59)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Deci cât a fost comisionul (șpaga)? Vâlcov e deja la puscarie, Chitoiu si Petrescu au fost si ei ministri in guvernele conduse de plagiatorul VV Ponta, inculpat penal si doctor prin frauda. Sunt deci complici la furt si membri de frunte ai mafiei rosii care a jefuit si continua sa jefuiasca Romamnia. Justitia se face ca face dreptate. MAJORITATEA HOTILOR SUNT LIBERi SI CU AVERILE INTREGI!
    • +10 (10 voturi)    
      mult prea mult... (Miercuri, 30 septembrie 2015, 14:42)

      PaulSöze [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

      Valcov si-a scris amintirile in arest, iar DNA a pornit atacul. Va dati seama cat de mare e "buboiul" incat cei de la Min. Finantelor au REFUZAT!!!!! sa transmita actele DNA-ului???? Mai ales ca DNA a cerut punctual anumite documente. Cred ca aceasta situatie va avea un efect de NUKE, in Min. Finantelor. Astept bila 8 la Curtea de Conturi a lui Nea Vodcaroiu, cel cu cresterea negativa.
      • +3 (3 voturi)    
        buna gluma, nu vreau sa-ti dau actele (Miercuri, 30 septembrie 2015, 17:13)

        mnicku [anonim] i-a raspuns lui PaulSöze

        pai ce, crezi ca procurorii DNA stau la o negociere cu cineva? Nu vor sa prezinte actele e infractiune+ alte cele .
        Ca sa nu mai spun ca DNA-ul le mai poate si inchide sediul pe durata cercetarilor
  • +4 (6 voturi)    
    Usturoi si-a "tras" poalele-n cap ? (Miercuri, 30 septembrie 2015, 16:06)

    Plagarus [utilizator]

    Deh, ce vine de la Cornu miroase a spaga groasa !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by