Fost sef din Politia judeteana Satu Mare, trimis in judecata de DNA pentru luare de mita dupa ce ar fi ajutat un om de afaceri intr-un dosar penal de evaziune fiscala

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 5 august 2015, 10:46 Dosare Anticoruptie


DNA
Foto: AGERPRES
Liviu Ioan Taut, fost inspector sef adjunct al I.P.J. Satu Mare si ofiterul de politie Ioan Saitos au fost trimisi in judecata pentru luare de mita de DNA, sub control judiciar.

Potrivit procurorilor Ioan Liviu taut, a pretins si primit mai multe bunuri si beneficii materiale de la Tarr Atila Csongor, administrator al unei societati comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urma sa obtina o solutie favorabila intr-un dosar penal de evaziune fiscala (privind doua societati administrate de acesta si de sotia lui), ce era instrumentat de Saitos Ioan.

Conform unui comunicat DNA, Taut a primit contravaloarea unei masini second-hand si a unei calatorii la o clinica din strainatate, lucrari de reparatii la un imobil, materiale de constructii si altele.

"Dosarul penal a fost finalizat in luna septembrie 2014 de catre inculpatul Saitos Ioan, care a propus clasarea dosarului, motivand ca fapta nu exista", afirma Directia Nationala Anticoruptie.

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor 

TAUT IOAN LIVIU, inspector sef adjunct al I.P.J. Satu Mare, cu gradul profesional de chestor de politie, la data faptei, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiuni de luare de mita, in forma continuata (5 acte materiale).

SAITOS IOAN, ofiter de politie in cadrul I.P.J. Satu Mare - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita si 
- favorizarea faptuitorului. 

TARR ATILLA CSONGOR, administrator al unei societati comerciale, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de: 
- dare de mita, in forma continuata (5 acte materiale), 
- dare de mita si 
- spalare de bani (2 infractiuni). 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt: 

In perioada 2013 ¬ 2014, inculpatul Taut Ioan Liviu, in calitate de inspector sef adjunct al I.P.J. Satu Mare, a pretins si primit mai multe bunuri si beneficii materiale de la inculpatul Tarr Atila Csongor, administrator al unei societati comerciale, pentru a-l ajuta pe acesta din urma sa obtina o solutie favorabila intr-un dosar penal de evaziune fiscala (privind doua societati administrate de acesta si de sotia lui), ce era instrumentat de inculpatul Saitos Ioan.

Ajutorul dat de inculpatul Taut Ioan Liviu a constat in furnizarea de date relevante din dosar si asigurarea faptului ca ofiterul de politie Saitos Ioan va finaliza favorabil dosarul penal respectiv.
Astfel, inculpatul Taut Ioan Liviu a beneficiat din partea lui inculpatului Tarr Atilla Csongor de o serie de foloase materiale necuvenite: 

In perioada iunie - septembrie 2013 inculpatul Taut Ioan Liviu a beneficiat de lucrari de reparatii la un imobil detinut de socrul sau, in valoare de 17.405 lei. Lucrarile au fost executate de o alta societate comerciala interpusa, pentru a se evita probarea unei legaturi intre cei doi, iar factura a fost achitata de inculpatul Tarr Atilla Csongor prin intermediul firmei sale. La randul sau, la data de 11 septembrie 2013, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factura si o chitanta pentru lucrarile efectuate, care atesta faptul ca socrul inculpatului Taut Ioan Liviu ar fi achitat suma respectiva, disimuland in acest fel mita primita.

La data de 20 februarie 2014, inculpatul Taut Ioan Liviu a pretins si primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unui autoturism second hand, precum si cheltuielile ocazionate cu aducerea si inmatricularea autoturismului in tara, in valoare de aproximativ 1000 de euro. In schimbul acestui serviciu, inculpatul Taut Ioan Liviu i-a oferit informatii din dosarul penal de evaziune fiscala si i-a promis ca va discuta cu subordonatul sau, inculpatul Saitos Ioan, pentru ca acesta sa propuna o solutie favorabila.

La data de 12 mai 2014, inculpatul Tarr Atilla Csongor i-a platit inculpatului Taut Ioan Liviu contravaloarea unei consultatii efectuate de acesta din urma la o clinica din Ungaria. Cheltuielile de transport ocazionate de deplasarea inculpatului Taut Ioan Liviu, au fost suportate de inculpatul Tarr Atilla Csongor.

In perioada septembrie 2013 - martie 2014, inculpatul Taut Ioan Liviu a pretins si primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor, plata contravalorii unor componente auto si reparatiile aferente efectuate la autoturismul sau, precum medicamente de la farmacia detinuta de sotia inculpatului Tarr Atilla Csongor, fara a achita contravaloarea acestora.

In luna iulie 2014, inculpatul Saitos Ioan, in calitate de ofiter de politie in cadrul I.P.J. Satu Mare - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice, a pretins si primit de la inculpatul Tarr Atilla Csongor materiale de constructii in valoare totala de 5.883 lei, pentru a finaliza favorabil dosarul penal de evaziune fiscala in care ofiterul de politie fusese delegat sa desfasoare activitati de urmarire penala. Materialele respective au fost primite pentru o societate comerciala administrata de o ruda a inculpatului Saitos Ioan.

Dosarul penal a fost finalizat in luna septembrie 2014 de catre inculpatul Saitos Ioan, care a propus clasarea dosarului, motivand ca fapta nu exista. 

Ulterior, la datele de 09 octombrie 2014 si 28 februarie 2015, inculpatul Tarr Atilla Csongor, prin intermediul firmei sale, a emis o factura si o chitanta pentru materialele respective, prin care se atesta faptul ca firma respectiva ar fi achitat contravaloarea facturii, disimuland in acest fel mita primita.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui bun mobil apartinand inculpatului Taut Ioan Liviu, pana la concurenta sumei de 17.405 lei si asupra unui bun mobil apartinand inculpatului Saitos Ioan, pana la concurenta sumei de 5.883 lei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii - Directia Judeteana de Informatii Satu Mare si Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Anticoruptie Bihor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtea de Apel Oradea cu propunerea de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza. 

Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























932 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by