Kiss Alexandru, sub control judiciar; Tribunalul a respins solicitarea DNA de arestare preventiva

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 iunie 2015, 19:13 Dosare Anticoruptie


Magistratii Tribunalului Bihor au hotarat, miercuri, ca vicepresedintele Consiliului Judetean, Kiss Alexandru, lider al organizatiei judetene a UDMR, sa fie cercetat sub control judiciar, respingand cererea de arest preventiv depusa de procurorii DNA, anunta Agerpres.

Aceeasi decizie a fost luata si cu privire la cealalta persoana retinuta de procurorii DNA in acest caz, omul de afaceri Beneamic Rus, pentru care de asemenea se solicitase arestul preventiv.

Decizia Tribunalului Bihor nu este definitiva, putand fi contestata la Curtea de Apel.

Kiss Alexandru a si lipsit de la pronuntarea deciziei Tribunalului, in sala fiind prezenti avocatul sau, precum si celalalt suspect, Beneamin Rus.

Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, si omul de afaceri Beneamin Rus au fost dusi, miercuri dimineata, la Tribunalul Bihor, unde s-a judecat, de la ora 9, cererea de arestare preventiva formulata de procurorii DNA. Mandatul de retinere a celor doi a expirat in jurul orei 15,00, cand ei au plecat spre domiciliile personale.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus marti punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a vicepresedintelui CJ Bihor, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, si a omului de afaceri Beneamin Rus, administrator al grupului de societati Selina Oradea.

Potrivit comunicatului DNA, inculpatilor Kiss Alexandru-Iosif-Francisc si Rus Beneamin li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, urmand a fi prezentati la Tribunalul Bihor, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Kiss Alexandru este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, in forma continuata (patru infractiuni), abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, luare de mita si trafic de influenta, in forma continuata.

Beneamin Rus este cercetat cu privire la savarsirea infractiunilor de spalare a banilor, in forma continuata (doua infractiuni) si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

In ordonantele de retinere se arata ca, in perioada octombrie 2003 - mai 2008, Kiss Alexandru, in functie de presedinte al CJ Bihor, impreuna cu Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo, Roatis Gheorghe Ioan, Rus Beneamin si cu suspectul Mudura Alexandru (decedat intre timp, n.r.) au conceput, succesiv, mecanisme complexe prin intermediul carora membrii grupurilor au obtinut foloase necuvenite in valoare totala de 4.312.847 euro.

In perioada octombrie 2003 - mai 2004, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos Laszlo si Rus Beneamin impreuna cu suspectul Mudura Alexandru au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si Marea Britanie (ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION LTD Londra), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de 100.000 euro, potrivit procurorilor.

De asemenea, in perioada noiembrie 2005 - iulie 2006, inculpatii Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Rus Beneamin au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania (SELINA S.R.L. Oradea si TRAMECO S.A. Oradea) si SUA (WASLEYS WORLDWIDE LLC Washington), prin intermediul caruia a fost disimulata plata sumei de aproximativ 702.375 euro, se mai arata in ordonanta de retinere.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























767 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by