Aceasta prima instanta a decis si un termen de incercare de trei ani pentru Liviu Dragnea.
Reamintim ca Liviu Dragnea a declarat in urma cu cateva zile ca va demisiona din toate functiile politice daca va fi condamnat. Prin aceeasi decizie, alti peste 20 de inculpati au fost achitati.
- Citeste in Sectiunea HotNews.ro Anticoruptie detaliile din Dosarul "Fraude la referendum" - Liviu Dragnea
In curs de actualizare
In februarie 2014, doi dintre inculpati, Marius si Simona Predut, si-au recunoscut vinovatia, ei fiind condamnati la cate un an si patru luni inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei.
In cadrul procesului au fost audiate sute de persoane in calitate de martori, printre care s-a aflat si premierul Victor Ponta
- Ce contine dosarul Referendumul
Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru savarsirea infractiunii de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale.
In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", arata DNA.
In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/ primarii/ activistii de partid, mai preciza DNA.
Sistemul informatic avea doua componente IT: o componenta ce permitea schimburile de mesaje tip SMS, in timp real si intre mii de utilizatori, prin apelarea numarului telefonic dedicat ''1855'' ori prin receptionarea de mesaje de la acest numar si o aplicatie internet ce dadea posibilitatea unui numar restrans de persoane (asa-numitii ''coordonatori judeteni'' sau ''coordonatori'') sa obtina in timp real informatii despre numarul de votanti si modul cum s-a votat in toate sectiile, precum si sa introduca manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro.
DNA mai preciza ca accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe baza de nume de utilizator si parola primite anterior prin canalul de comunicatii SMS grupat in jurul numarului telefonic 1855, iar pentru membrii sectiilor de votare si alte persoane prin obtinerea autorizarii din partea utilizatorilor.
Acest sistem informatic asigura comunicarea in fiecare ora a prezentei la vot a cetatenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid sa identifice sectiile de vot cu o prezenta slaba la urne, comunicarea de mesaje, continand ordine sau recomandari coordonatorilor si/sau membrilor sectiilor de votare si altor persoane, in vederea luarii de masuri pentru cresterea artificiala a numarului de votanti in sectiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege, precum si obtinerea de informatii precise, in timpul procesului de votare (si nu dupa orele 23,00 ale zilei de 29 iulie 2012, cand votarea se inchidea) despre modul cum s-a votat in sectiile de pe tot cuprinsul tarii, respectiv cate voturi ''Da'' si cate ''Nu'' au fost exprimate.
"De altminteri, cerinta a fost indeplinita, astfel ca au rezultat un numar de circa 4.400 de comunicari de acest tip, receptionate in timpul desfasurarii votului", sustine DNA.
De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiati ai sai (membri de partid din judetul Teleorman, unde indeplinea functia de presedinte al Consiliului Judetean) sa faca tot ce le sta in putinta, inclusiv prin incalcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru indeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.
Potrivit DNA, demersul lui Dragnea a fost sustinut de 74 de persoane, presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in sarcina carora s-a retinut falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
Printre cei trimisi in judecata se afla si Daniel Raboj, primarul comunei Bragadiru, judetul Teleorman, pentru dare de mita.
- Citeste aici tot istoricul dosarului Fraude la referendum
p
Sa furi voturi mi se pare mult mai grav decat sa furi gaini.
P.S. Nu cumva trebuia premiat pentru minunea de a invia mortii in cateva judete sudice?
Sau sudiste?!? ;)
Sau democratiunea asta-i cu sens unic?
Sau cum?!?
Parere persona(lizata): va ramane in istorie ca un exemplu de idiotenie a unora care trebuie sa conduca destinele unei natii...
Acu', revenind la problema in speta, matale stii domnu' Tuciureanu ca legea romaneasca interzice practicile pentru care a fost condamnat numitul "decat" Dragnea?
Sau aia nu intra la democratie domnu' Terfelescu?!?
In ceea ce priveste "premierea" pentru minunea de a "invia" mortii care doreau sa voteze PSD-ul, i-a fost inmanat deja de catre BOR, cu nu stiu ce ocazie.
Probabil ca, dupa deces, va fi canonizat si astfel, telemormanul se va putea inchina la "sfantul Dragnea".
Pai nu?!?
La inceput, mai apoi sa-i vedem colegi de celula dupa ce Dragnea va incepe "sa spuna" !
Succes DNA, la puscarie cu hotii din politica romaneasca!
Si Varanului i-am urat, au amanat, i-am urat, au amanat, si tot asa.
Pana la urma se pare ca s-au adunat urarile in anii primiti... ;)
Nu de alta dar 1 an este prea mult si incepe sa puta prea tare.
Titlul initial era ceva de genul: urmeaza sentinta....
S-o fi molipsit de la prietenul si colegul pm
Intre timp lucreaza "retras"......cam ca Iliescu (cu care cred eu ca seamana cel mai mult)
In al doilea rand, oricat l-as detesta pe Dracnea cu mortii lui ce ies la vot, sincer nu cred ca el personal este chiar atat de agramat. Pur si simplu a vrut sa se exprime pe intelsul poprului, sa arata ca este "d-ai nostrii, dintre noi, poentru noi!"
O exprimare corecta grammatical ar fi indepartat electoratul-tinta al pedesereului ...
Citeste te rog "articolul" despre decatizarea Romaniei si-ai sa vezi cat de grava e problema...
Ei fac tot ce vor. Mai bine eliminam votul si il lasam pe Dragnea si Ponta sa ne conduca pentru totdeauna!
Super! Poti fura voturile romanilor si nu patesti nimic! Tot inainte mandri PSD isiti, aveti cale libera sa fraudati si alegerile viitoare! 1 an cu suspendare e ca si cum n-ar fi! Cat de important e votul nostru !? 0
Sunt ferm convins ca are acoperire in SRI, altfel era de mult luat.
O mizerie!
Rusine judecatorilor. Ati distrus ideea de baza a unei democratii. libertatea optiunii de vot.
E clar, justitia se duce in cap, e intimidata si cedeaza. Suntem terminati.
Dece e mai vinovat sotul lu` dna Bombonica? uneori, chiar ca Justitia e oarba si dusa de "mina" cuiva.
Pentru proasta (intentionat) organizare a alegerilor din toamna in diaspora nu raspunde nimeni?
La infractiuniel facute si la functia detinuta trebuia cu executare.
Dar unde sunt lasii cu minusuri?
Vrem sa citim comentariile lor.
Marcheaza doar terenul si tac ?
Au si ei o parere da' nu-i a lor.
Unde mai pui ca-i secreta.
Adica nu o stiu nici ei!?! :)
E condamnarea unui mod de a face politică care e același de cînd s-a scos votul cenzitar în România: in perioada interbelica era cu cazanul de țuică și cu parul, acum e cu zahar, votcă, găleți de plastic, pâine, etc...
Intr-o localitate limitrofă Bucureștiului unde am fost observator la prezidențiale, o patroană de băcănie a stat cu telefonul lipit de ureche de la 7.00-21.00 si a chemat toți amărîții din sat la vot. După ce votau se duceau in spatele unui bloc de unde luau cîte 10-15 pâini de familie. Trimiteau și mașini după ei dacă aveau un bătrân mai greu transportabil. Bineânțeles că după vot îi lăsau să plece pe jos...
mai norocosi, ca dragnea, se pot retrage la..afaceri.
a fost linistit, n'a dat cu copita, a aratat respecta fata de justitie .. ! :)
varanu fu o exceptie, datorata coltzului si limbii ascutite. a suparat casta(sleahta ?!) juzilor prin tembeliziunea de casa.
presimt ca nici doftorasu' nu va gasi prea multa clementa, ajuns in fata unor juzi mai ..ranchiunosi.
in rest, la noi, ..ca la noi ! ...gradina Maicii Domnului !
noi suntem rrromani !!
Penalii colcaie in toate partidele romanesti asta de ce ar pleca?!
Nu cred ca va pleca, sila!
Oricum, astept reactia lui Ponta si a PSDistilor!
nu pleaca.
poate o mica vacanta, la vila sa de pe coasta...
nici bonbon n'a plecat. e nuamai un pesedizd...sub acoperire. de feisbuk.
nu cred ca livius are suficiente abilitati intelectuale sa devina ...netzian.
he'll be back ! :))
Pe drept cuvant, Dragnea se considera jignit profund, acest "dar" fiind mult prea mic, avand in vedere serviciul imens pe care l-a facut, in 2012, lui Felix si tuturor celor de la Grivco.
Cand majoritatea cetatenilor/instantelor vor raspunde corect la aceasta intrebare, atunci inseamna ca tarisoara va mai avea o sansa. Pana atunci, vom trai cum traim acum...
Va castiga in recurs. Si daca nu va castiga, romanii stiu ca-i dosar politic indiferent cati ciudati in robe spun altfel.
Start la minusuri, asta-i adevarul.
"ciudati in robe"????! defapt, nu r trebui sa ma mire. voua tot ceea ce pentru lumea civilizata inseamna normalitate vi se pare "ciudat"
oricum, bun commentul: demonstreaza (inca o data) nivelul vostru de gandire si cum intelegeti fuctionarea justitiei. bravo si la mai mare!
Vreau sa stiu.
e VINOVAT!
asteptam DEMISIA !!! si nu ar fi rau sa vina si demisia guvernului pentru asta. cand iti conduce campania unu condamnat pentru furt de voturi decizia corecta este DEMISIA !
Borfasilor
Votati voi mortilor incontinuare ca justitia este cu voi.
Iar toti procurori si judecatori sa dea frumosii banii luati in aceasta perioada inapoi , fiindca nu se vede niciun rezultat . Cei morti si vii manipulati de dragnea si ai lui nu mai pot de ras pentru pedeapsele primite ,vor fura voturile in continuare halal democratie instasurata prin fraudare de la inceput pana acum si doar pentru pungasi nu pentru cei cinstiti.
Decat asa justitie care macina in gol si pe la televiziuni mai bine de loc , cel putin economisim niste bani.
Doamne iarta-i ca noi nu putem .