Teodor Nicolaescu, fost presedinte al Bancii Romane de Scont, condamnat la 7 ani inchisoare

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 12 mai 2015, 21:45 Dosare Anticoruptie


Teodor Nicolaescu, fost presedinte al Bancii Romane de Scont, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la 7 ani inchisoare, intr-un dosar in care a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT pentru inducerea in eroare a SC Rafo SA Onesti, intr-un contract de achizitie de produse petroliere, scrie Agerpres.

Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Teodor Nicolaescu a primit 6 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de delapidare cu consecinte deosebit de grave si 3 ani pentru constituire a unui grup infractional organizat. La pedeapsa cea mai grea de 6 ani s-a adaugat un spor de 1 an inchisoare, urmand ca el sa execute in total 7 ani.

In acelasi dosar au mai fost condamnati: Alexe Corina (directorul sucursalei Bucuresti a BRS) - 5 ani, Razvan Haritonovici (fost presedinte Astra Asigurari) - 5 ani, Dan Saftescu (fost presedinte al Astra Asigurari) - 5 ani, Lucian Burghelea (seful biroului plasamente Astra Asigurari) - 5 ani, Constantin Nafornita (presedintele societatii de valori mobiliare Sivamo) - 5 ani, Rodica Dumitru (presedinte interimar al BRS) - 4 ani, Tusa Veronica - 4 ani, Constantin Hateganu - 4 ani, Alic Costel - 3 ani, toate pedepsele fiind cu executare.

Inculpatii trebuie sa plateasca in solidar urmatoarele sume catre partile civile: 442.940 lei catre SC Cuart SA Uricani; 7,6 milioane lei catre SC Sivamo SA prin lichidator SC Lider Expert SRL; 3,3 milioane lei partii civile Gulian Emil Achimescu; 4 milioane lei catre SC Gelsor SRL (fosta SC Gelsor SA) prin lichidator SP Rominsol IPURL; 16,5 milioane lei partii civile SC Imobiliar Network 2002 SA (fosta SC Gelsor Network SA); 187.613 lei partii civile Clitemnestra Gadea; 25,3 milioane lei catre SC Astra Asigurare Reasigurare SA; 26,3 milioane lei catre Banca Romana de Scont prin lichidator Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar; 3,1 milioane lei partii civile CN Posta Romana SA; 3,2 milioane lei catre SC Dramiral Group SA prin lichidatori Ardeleanu Ion si Dumitru Vasile.

Fiecare inculpat trebuie sa plateasca cate 110.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat (in total 1.100.000 lei, in care se includ si cheltuielile efectuate la urmarirea penala in suma de 900.000 lei).

Teodor Nicolaescu a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT in anul 2011, alaturi de Mihai Iacob, director general al SC Dramiral Group SA si director al cotidianului 'Curentul', pentru inducerea in eroare a Rafo Onesti intr-un contract de achizitie de produse petroliere.

Conform DIICOT, Mihai Iacob, in calitate de director general al SC Dramiral Group SA, s-a asociat cu Teodor Nicolaescu - presedinte al B.R.S. SA, pentru inducerea in eroare a SC Rafo SA Onesti, prin emiterea a trei ordine de plata de 135 miliarde lei vechi, cunoscand faptul ca SC Dramiral Group SA nu avea disponibilul banesc necesar pentru a onora plata respectiva si l-a instigat pe Teodor Nicolaescu sa elibereze un extras de cont fals reprezentantilor SC Rafo Onesti SA, ce atesta stingerea sau nasterea unor obligatii financiare.

Procurorii sustineau ca inducerea si mentinerea in eroare a reprezentantilor SC Rafo SA Onesti, cu prilejul executarii contractului de achizitie de produse petroliere, incheiat intre SC Dramiral Group SA si SC Rafo SA Onesti, a fost posibila datorita ajutorului dat de Teodor Nicolaescu lui Mihai Iacob prin semnarea si eliberarea in fals a unui extras de cont catre reprezentantii societatii comerciale prejudiciate, inscris care era susceptibil de a dovedi existenta, modificarea sau stingerea unui drept sau a unei obligatii.

Conform contractului de vanzare cumparare incheiat intre Rafo Onesti SA, in calitate de vanzator, si Dramiral Oil SA reprezentata de Mihai Iacob, in calitate de cumparator, Rafo Onesti a livrat catre Dramiral Group produse petroliere de 160 miliarde lei vechi.

Singura plata facuta catre Rafo Onesti a fost de 25 miliarde lei vechi.

Astfel, desi scriptic contul apartinand Rafo Onesti deschis la Banca Romana de Scont - Sucursala municipiului Bucuresti a fost creditat cu 135 miliarde lei vechi, suma respectiva nu a intrat efectiv in contul bancar.

Mihai Iacob a fost condamnat, in anul 2013, de Tribunalul Bucuresti, intr-un dosar disjuns, la 4 ani de inchisoare cu suspendare






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2521 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    In atentia Hotnews (Marţi, 12 mai 2015, 22:49)

    Hop si eu [anonim]

    Verificati si dvoastra cine este Emil Achimescu. Este vorba de unul din locotenentii lui Vantu, care n-a avut niciodata 3.3 milioane ron de investit. Tinand cont ca si Gelsor are bani de primit, nu pot decat sa deduc ca tot de banii lui Vantu e vorba.
    • 0 (0 voturi)    
      Hop si tu! (Miercuri, 13 mai 2015, 13:46)

      halepeno [utilizator] i-a raspuns lui Hop si eu

      Gura lumii sloboda. Amaratii de la ziar preiau aiurea sumele si comentatorii care n-au ce face isi dau cu presupusu' fara nicio ezitare.
      Este vorba de 334.38 lei. Lvremea respectiva, inainte de 2005 cand cu denominarea, erau 3,34 milioane ROL. Pentru conformitate, consultati link-ul: http://portal.just.ro/3/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000370516&id_inst=3
      Ura!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by