Sechestru DNA pe o parte din conturile si imobilele lui Iulian Hertanu, cumnatul primului ministru, si ale celorlalti inculpati din dosarul sau: Sebastian Ghita, Mircea Cosma si Vlad Cosma / Ghita: Nu ma consider vinovat

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 28 aprilie 2015, 10:00 Dosare Anticoruptie


Sebastian Ghita
Foto: Hotnews
Procurorii DNA au pus sechestru pe o parte din conturile si imobilele lui Iulian Hertanu, cumnatul primului ministru, si ale celorlalti inculpati din dosarul sau: omul de afaceri Sebastian Ghita, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si fiul sau, deputatul Vlad Cosma, anunta Digi 24. Cei patru inculpati s-au prezentat marti dimineata la sediul DNA Ploiesti. Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, este acuzat de procurorii DNA ca, printr-o firma a sa, ar fi obtinut fraudulos contractul din fonduri europene pentru extinderea canalizarii din orasul Comarnic.

  • Sebastian Ghita: Nu ma consider vinovat

Sebastian Ghita a afirmat, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca procurorii l-au instiintat ca au instituit sechestru pe bunurile sale imobile si pe conturi pana la concurenta sumei de aproximativ doua milioane de euro, cat este calculat prejudiciul in dosarul in care este cercetat, parlamentarul spunand ca nu se considera vinovat in dosarul in care este acuzat de favorizare de grup infractional, potrivit Mediafax.

Sebastian Ghita a afirmat, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca procurorii l-au instiintat ca au instituit sechestru pe bunurile sale imobile si pe conturi pana la concurenta sumei de aproximativ doua milioane de euro, cat este calculat prejudiciul in dosarul in care este cercetat.

Ghita a spus ca nu se considera vinovat in acest dosar si ca nu il cunostea pe Iulian Hertanu la momentul la care firma acestuia a incheiat contract cu autoritatile din Prahova, contractul pe fonduri europene pentru extinderea retelei de canalizare din orasul Comarnic. In acest context, parlamentarul de Prahova a precizat ca l-a cunoscut pe cumnatul premierului Victor Ponta la aproximativ un an de la incheierea contractului cu Hidro Prahova.

Intrebat daca ia in calcul demisia din Parlament, el a raspuns negativ: "Nu ma consider vinovat. Acest lucru il poate stabili doar un judecator. In momnentul in care un judecator va stabili ca am o vinovatie, voi lua in calcul o astfel de masura" a spus Ghita.

De asemenea, intrebat daca ii este teama ca va ajunge dupa gratii, el a spus ca fapta de care este acuzat nu se pedepseste cu "o masura atat de dura": "Fapta nu e una care reclama o masura atat de dura. Legea nu prevede o pedeapsa atat de mare pentru presupusa fapta a mea si de aceea nu sunt preocupat de aceasta chestiune (posibilitatea de a fi condamnat la inchisoare cu executare - n.r.)", a spus Ghita. El a mai spus ca are incredere ca procurorii "vor vedea exact cum au stat lucrurile in judetul Prahova".

Intrebat daca dupa 2016 isi doreste sa mai faca politica, Ghita a afirmat ca a intrat in politica "cu inima deschisa" si ca isi doreste sa isi continue activitatea politica si dupa incheirea actualului mandat de parlamentar.

Sebastian Ghita are, potrivit celei mai recente declaratii de avere, din iunie 2014, trei terenuri intravilane in Ploiesti, dobandite in 1999, 2003 si 2008. De asemenea, el are, impreuna cu sotia sa, o casa in Ploiesti, cu o suprafata de 1.211 metri patrati cumparata in 2009.

Ghita are si ceasuri de 900.000 de euro, dobandite intre anii 1997-2012, precum si bijuterii de peste trei milioane de euro, dar si obiecte de arta de 13 milioane de euro.

Conform declaratiei de avere, deputatul are trei conturi in banci, unul de 5,5 milioane dolari, deschis in 2013 la Raiffeisen Bank, dar si unul de 18 milioane de euro, din 2011, la UBS Elvetia, despre care precizeaza ca este fond de investitii.

Totodata, el a acordat doua imprumuturi in nume personal de peste 90 de milioane de euro si patru milioane dolari lui Alexandru Iacobescu.

  • Sebastian Ghita, Mircea si Vlad Cosma, acuzati de favorizare de grup infractional

In acelasi dosar, deputatii Sebastian Ghita si Vlad Cosma si presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, care au fost plasati sub control judiciar, sunt acuzati ca l-ar fi sprijinit pe Iulian Hertanu si pe alti trei oameni de afaceri - Mihail Marian Coman, Vladimir Razvan Ciorba si Liviu Munteanu - sa obtina acest contract, punand presiune si exercitand amenintari asupra conducerii SC Hidro Prahova, firma Consiliului Judetean care derula proiectul european, pentru ca societatile respective sa primeasca contractul, sa obtina prelungiri ale termenelor prevazute in acesta si sa primeasca ilegal bani in timpul derularii proiectului.

Pe perioada controlului judiciar, Mircea Cosma nu isi poate exercita functia de presedinte al CJ Prahova.

Pe 18 februarie, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, a fost arestat preventiv, alaturi de omul de afaceri Vladimir Ciorba, in dosarul vizand fraudarea de fonduri europene pentru lucrari de canalizare la Comarnic, executate de firma sa, SC Grossman Engineering Group. Joi, Iulian Hertanu a fost plasat in arest la domicliu, in urma unei decizii a instantei supreme.

In acelasi dosar, au fost fost plasati sub control judiciar deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma si tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman, precum si omul de afaceri Liviu Munteanu.

Potrivit anchetatorilor, Virgiliu Roman, Sebastian Ghita, Vlad si Mircea Cosma au sprijinit grupul infractional din care facea parte Iulian Hertanu ca sa acceseze si sa primeasca fonduri europene in cadrul contractului de extindere a retelei de canalizare din orasul Comarnic, proiect in valoare de aproape zece milioane de euro.

Procurorii sustin ca, in perioada 2011 - 2015, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fost presedinte al filialei judetene a PSD, a facut demersuri (interventii pentru numirea in functii a unor persoane, obtinerea de informatii confidentiale - activitati derulate direct sau prin intermediul consilierilor sai personali) la functionari ai SC Hidro Prahova si a exercitat presiuni (amenintari cu privire la inlocuirea din functie) asupra directorului general al societatii, pentru ca acestia sa atribuie ilegal asocierii SC Grossmann Engineering Group SRL - SC Euroconstruct Trading 98 SRL contractul de lucrari pentru extinderea retelei de canalizare in orasul Comarnic. De asemenea, Mircea Cosma a facut presiuni pe durata derularii contractului pentru prelungirea termenelor de executie si efectuarea ilegala de plati.

"Scopul grupului infractional astfel format si sprijinit a fost atins, urmarirea penala facuta pana la acest moment relevand: deturnarea din cadrul proiectului si insusirea in interes propriu, de catre membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 de lei (bani ridicati in numerar din conturi ale persoanelor juridice si fizice, reprezentand 54% din totalul sumelor care au fost identificate ca fiind achitate de S.C. Grossmann Engineering Group, catre ᅡparteneriiᅡ la care se pretinde ca au fost subcontractate lucrari), sustragerea de la plata catre stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 de lei ( din care 1.509.176 lei reprezentand TVA si 1.006.117 de lei reprezentand impozit pe profit)", arata DNA.

Proiectul privind extinderea retelei de canalizare la Comarnic, in valoare de aproximativ zece milioane de euro, avea termen de finalizare februarie 2014, insa lucrarile, care nu au fost finalizate, au fost sistate la sfarsitul anului trecut.

In dosarul privind fraudarea de fonduri europene, la sfarsitul lunii februarie, au fost audiate la DNA Ploiesti atat mama premierului Victor Ponta, Cornelia Naum, cat si sora acestuia, Alexandra Hertanu.

Cornelia Naum, mama premierului Ponta, este asociata, alaturi de ginerele sau, Iulian Hertanu, in firma "Hertanu Projects" SRL. Hertanu mai este asociat in firma Liquid Studios SRL, unde are doi asociati, in timp ce sotia sa, Alexandra Florina Hertanu, sora premierului Victor Ponta, este asociata in firma SC Exfin 2000 SRL, unde detine 49 % din actiuni, iar o alta persoana, Natalia Maier, detine 51 % din actiunile firmei.

Firma Hertanu Projects SRL, al carei asociat principal este Iulian Hertanu, a fost inregistrata in anul 2004, cu sediul social in Bucuresti si are ca principal domeniu de activitate specific agentiilor de publicitate. Hertanu detine 95% din aceasta firma, al carei administrator este, in timp ce mama lui Victor Ponta, Cornelia Niculina Naum, are restul de 5%.

SC Hertanu Projects are, de asemenea, trecute la Registrul Comertului alte cateva zeci de activitati secundare, de la editarea ziarelor la "activitati de servicii suport pentru invatamant¬ sau intermedieri in comertul cu animale.

Acesta este al doilea dosar penal instrumentat de DNA Ploiesti, in care Mircea si Vlad Cosma sunt inculpati. In aprilie 2014, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, fiul sau, deputatul PSD Vlad Cosma, si alte doua persoane au fost trimisi in judecata de catre procurorii DNA pentru fapte de coruptie.

Astfel, deputatul Vlad Cosma este acuzat de trafic de influenta, tatal acestuia, Mircea Cosma, de luare de mita si abuz in serviciu, directorul Directiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, iar Razvan Alexe, de trafic de influenta si dare de mita. Procesul se afla pe rolul instantei supreme.

DNA a inceput ancheta penala in care Cosma este acuzat de luare de mita si trafic de influenta dupa ce acesta ar fi primit de la administratorii unor firme care au contracte cu CJ Prahova aproximativ un milion de euro pentru acordarea unor contracte de lucrari in care beneficiar este Consiliul Judetean.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4256 vizualizari

  • +13 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:12)

    [anonim]

    • +9 (9 voturi)    
      Sa fie "separati" de banii lor mai intai (Marţi, 28 aprilie 2015, 11:35)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui

      si dupa aia puscaria.
      • +3 (3 voturi)    
        Erata (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:18)

        RaduMiron [utilizator] i-a raspuns lui John M.

        Cred ca vroiai sa pui ghilimelele pe lor, nu pe separati.
  • +17 (17 voturi)    
    Auzim ceva de demisia lui Ponta? (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:15)

    IancuJianu [utilizator]

    Asa, ca gentleman ce vrea sa fie dar nu reuseste.
    Ca 'mnealui cerea demisia lui Basescu atunci cind era cercetata tra-su....
    • +6 (6 voturi)    
      N-ai cui sa ceri asa ceva. (Marţi, 28 aprilie 2015, 11:38)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui IancuJianu

      E un derbedeu al istoriei. Dupa ce cade, vei mai auzi de el numai in proverbe cu blesteme.
  • +13 (13 voturi)    
    Sa plateasca (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:15)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Haita pesedisto-ploiesteana care a jefuit tara. La puscarie !!!!
  • -1 (5 voturi)    
    roata,se va intoarce (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:49)

    pontiac [anonim]

    Tic tac,tic tac.
  • +9 (9 voturi)    
    se stringe funia in jurul derbedeului ponta (Marţi, 28 aprilie 2015, 10:50)

    nu mai are scapare [anonim]

    foarte curind se va ajune la Primul-Hot; isi va sarbatori 3 ani de 'guvernare' la inchisoare.
    • +3 (3 voturi)    
      Degeaba se strange funia (Marţi, 28 aprilie 2015, 12:20)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui nu mai are scapare

      DNA n-are ce apuca cu ea, Ponta e zero barat.
  • +7 (7 voturi)    
    Cum sa zici (Marţi, 28 aprilie 2015, 11:13)

    RaduMiron [utilizator]

    "Nu ma consider vinovat"? Pai ori esti ori nu esti. Dl Ghita probabil ca sufera de amnezie, saracul.
  • +3 (3 voturi)    
    grozav (Marţi, 28 aprilie 2015, 12:04)

    Point [utilizator]

    caz.canalizarea in comarnic....
    pai ghita invarte milioane de euro la micul dejun si-l prinde cu banii de paine!dar cine stie,poate mai apare ceva gras,ca de pranz.

    off:lukoil ce-o mai face?
  • +2 (2 voturi)    
    Auzi la el argument.... (Marţi, 28 aprilie 2015, 13:32)

    tr0uble [utilizator]

    Cum adica "nu ma consider vinovat"?
    Asta e cea mai imbecila scuza.
    Societatea nu functioneaza pe baza considerentelor unui hot mizerabil si in virtutea a ceea ce crede acesta ca e bine sau rau.

    Ajunge sa consideram NOI restul, care vedem REZULTATELE actiunilor celor ca tine, sa te consideram vinovat si sa luam decizia ca in fata principiilor pe care NOI le sustinem pt societatea in care NOI vrem sa traim ca tu nu ai ce cauta in aceasta societate si poate cativa ani de reeducare ti-ar prinde bine. Odata cu confiscarea averilor obtinute ilicit.

    Scuza asta de copil picat in cap nu tine.. deci daca eu nu ma consider vinovat sunt liber sa vin sa iti dau in cap si atunci nimeni nu ma poate condamna?!?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by