Prefectul de Buzau, trimis in judecata pentru instigare la abuz in serviciu intr-un dosar privind retrocedarea a peste 5000 ha padure

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 18:20 Dosare Anticoruptie


Actualul prefect de Buzau, Maria Buleandra, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei nationale Anticoruptie pentru instigare la abuz in serviciu intr-un caz privind retrocedarea peste 5000 ha padure. In acelsi dosar, a mai fost trimis in judecata fostul prefect de Buzau, acuzat, printre altele, de abuz in serviciu, luare de mita si spalare de bani.

In acest dosar au fost trimisi in judecata:

In stare de arest preventiv
  • Gheoghe Ceteras in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat
- cumparare de influenta
- dare de mita (4 infractiuni).
  • Paul Beganu, prefect al judetului Buzau in perioada 2009-2012, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- luare de mita,
- instigare la savarsirea infractiunii de fals intelectual,
- spalare de bani,
- fals intelectual,
- instigare la savarsirea infractiunii de dare de mita.

In stare de arest la domiciliu
  • Alexandru Lefter, inspector sef al Inspectoratului Teritorial Regim Silvic si Vanatoare Focsani, la data savarsirii faptei, cu privire la savarsirea infractiunii de luare de mita.
Sub control judiciar
  • Mihail-Cosmin Vasile, avocat in Baroul Buzau, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunilor de:
- constituire a unui grup infractional organizat
- complicitate la dare de mita.
  • Ion Irimia, angajat al Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta.
  • Neculae Toader, judecator in cadrul Judecatoriei Patarlagele, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- luare de mita,
- abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

In stare de libertate

  • Stefan Feraru, consilier juridic in cadrul Institutiei Prefectului judetului Buzau, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- luare de mita,
- abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
  • Maria Buleandra, sef al Serviciului Controlul Legalitatii, al Aplicarii Actelor Normative, Contencios Administrativ, Aplicarea Apostilei si Relatii cu Autoritatile Locale, la data faptei, in prezent prefect al judetului Buzau, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de instigare la infractiunea continuata de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
  • Liliana Panaete, secretar in cadrul primariei comunei Gura Teghii, in sarcina careia s-au retinut infractiunile de:
- fals intelectual, in forma continuata,
- uz de fals,
- abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- sustragere sau distrugere de inscrisuri, in forma continuata,
  • Anton Constantin, administrator al unei societati comerciale, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de spalare de bani,
  • Eduard Gabriel Moiseanu, inginer silvic, angajat la Ocolul Silvic Siriu S.R.L., in sarcina caruia s-au retinut infractiunile:
- efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale,
- constituire a unui grup infractional organizat,
  • Gheorghe Petre Vlad Poenaru, administrator al SC Forestiera Ardeleana SRL, la data faptelor, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de:
- constituire a unui grup infractional organizat,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata,

Principalele aspecte cuprinse de procurori in rechizitoriu:

In cursul anului 2010, inculpatul Ceteras Gheorghe impreuna cu inculpatii Poenaru Gheorghe Petre Vlad, Moiseanu Eduard Gabriel si Vasile Mihail Cosmin s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5134,29 ha teren forestier - padure care apartinuse "Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera", in numele nou infiintatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrata de inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad.

Aceasta din urma societate avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestiera si servicii anexe, scopul declarat fiind "redobandirea patrimoniului Societatii Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera".

In acest scop, in perioada ianuarie 2011 - decembrie 2011, inculpatul Ceteras Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro, in doua transe, inculpatului Irimia Ion, angajat in cadrul Regiei Nationale a Padurilor ROMSILVA, care a pretins ca are influenta asupra prefectului judetului Buzau - Beganu Paul si a altor functionari din cadrul regiei mentionate, pentru a-i determina sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5132,29 ha, revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate.

In acelasi scop, in prima jumatate a anului 2011, inculpatul Ceteras Gheorghe i-a remis suma de 1.000.000 euro prefectului judetului Buzau - Beganu Paul, in legatura cu indeplinirea si urgentarea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, respectiv:

- emiterea unei adrese continand mentiuni nereale,
- nepromovarea intereselor Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Buzau, in dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata avand ca obiect suprafata respectiva de padure,
- urgentarea punerii in posesie in conditii de ilegalitate a inculpatului Ceteras Gheorghe cu suprafata de teren anterior mentionata si eliberarea titlului de proprietate.

La data de 22 iulie 2011, cu intentia de a disimula provenienta sumei de 45.000 euro provenind din savarsirea infractiunii de luare de mita, inculpatul Beganu Paul a incheiat un contract de vanzare ¬ cumparare in care a mentionat un pret supraevaluat, care nu a fost achitat in realitate de catre inculpatul Constantin Anton, in calitate de cumparator.

In schimbul acestor bani primiti cu titlu de mita, inculpatul Beganu Paul, in luna ianuarie 2011, a falsificat o adresa si a determinat-o pe inculpata Panaete Liliana sa falsifice o alta adresa, astfel incat Ceteras Gheorghe sa fie repus in termenul legal de a contesta hotararile emise de comisiile locale in anul 2006, invocand faptul ca mostenitorii nu au primit raspuns la contestatiile formulate. Aceasta, in conditiile in care, in perioada 2006-2011, procesul de revendicare a terenurilor in cauza nu a mai suferit alte modificari, ramanand la nivelul respingerii solicitarilor.

Actul intocmit in fals de catre inculpata Panaete Liliana a fost transmis Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Buzau, cunoscand ca este falsa, in vederea repunerii in termenul de 30 de zile prevazut de lege in care inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad si restul persoanelor contestatare puteau formula plangere la instanta de judecata impotriva Hotararii nr. 353/2006 a comisiei mentionate.

Mai mult inculpata, in mod repetat, a sustras mai multe file din "Registru Expediere Corespondenta" al Primariei comunei Gura Teghii, jud. Buzau, precum si recipisa din care rezulta ca Hotararea Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Buzau nr.353/25.08.2006 a fost comunicata contestatorilor la data de 04.09.2006.

Aceste documente false au fost eliberate, ca urmare a unei cereri intocmite si depuse la Institutia Prefectului Judetului Buzau de catre inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad prin care solicita sa i se comunice "raspunsul la contestatia formulata in data de 26.04.2006 impotriva procesului - verbal nr. 887/02.03.2006 al Comisiei Locale Gura Teghii prin care s-a respins cererea de retrocedare nr. 611/22.09.2005", precizand in fals ca "pana in acest moment nu mi s-a comunicat rezultatul contestatiei";

Ca urmare a acestor demersuri, in anul 2011, inculpatul Poenaru Gheorghe Petre Vlad a depus plangere la Judecatoria Patarlagele.

In continuare, acelasi inculpat i-a remis suma de 250.000 euro judecatorului Toader Neculae din cadrul Judecatoriei Patarlagele pentru a pronunta o solutie favorabila acestuia in dosarul nr. 171/277/2011 care ii fusese repartizat spre solutionare si in care Ceteras Gheorghe era parte.

In schimb, judecatorul Toader Neculae, prin exercitarea cu rea - credinta a functiei, in perioada februarie 2011 - 12 aprilie 2011, a solutionat dosarul civil nr. 171/277/2011, avand ca obiect plangerea impotriva hotararii Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Buzau nr. 353/25.08.2006, formulata de SC Ardeleana Forestiera SRL.

Magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5132,29 ha padure (din care suprafata de 2.830,65 ha se afla la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti in proprietatea statului), in favoarea inculpatului Ceteras Gheorghe, cumparator al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL. Aceasta, in conditiile in care aceasta societate nu detinea in mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate si nici nu s-a facut dovada ca societatea este continuatoarea sau succesoarea in drepturi a Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera.

Concret, judecatorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata avuta in proprietate de Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera, chiar daca nu toti actionarii Societatii Anonime au inteles sa se constituie in asa zisa noua forma asociativa, cauzand statului, in aceasta modalitate, un prejudiciu in suma de 89.787.721 lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).

Inculpatul Feraru Stefan, la inceputul anului 2011, prin intermediul avocatului Vasile Mihail Cosmin, a primit de la Ceteras Gheorghe, la instigarea inculpatului Beganu Paul, suma de 23.000 euro si suma de 10.000 lei, pentru activitatea pe care acesta o desfasura in calitate de reprezentant al Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor Agricole si Forestiere Buzau - parte in dosarul nr. 171/277/2011 al Judecatoriei Patarlagele.

In baza aceleiasi rezolutii infractionale, la datele de 21 februarie 2011 si 11 aprilie 2011, la instigarea inculpatei Buleandra Maria, inculpatul Feraru Stefan, in calitate de consilier juridic - reprezentant al Comisiei Judetene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra Terenurilor Buzau in dosarul nr. 171/277/2011 al Judecatoriei Patarlagele, cu stiinta, nu a propus probe in cauza si a solicitat:

- admiterea plangerii formulata de SC Ardeleana SRL impotriva Hotararii nr. 353/25.08.2006 a institutiei al carei reprezentant era,
- reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5132,29 ha padure, din care suprafata de 2830,65 ha se afla la acel moment in proprietatea statului, in favoarea inculpatului Ceteras Gheorghe, cumparator al drepturilor litigioase de la SC Ardeleana SRL, desi aceasta societate nu detinea calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate in conformitate cu dispozitiile art. 26 alin. 1 din Legea 1/2000 si nici nu s-a facut dovada ca societatea este continuatoarea sau succesoarea in drepturi a Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera,
- reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata avuta in proprietate de Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera, chiar daca nu toti actionarii Societatii Anonime au inteles sa se constituie in asa zisa noua forma asociativa,
- nu a recurat hotararea pronuntata in dosarul nr. 171/277/2011, faptele avand ca rezultat prejudicierea bugetului de stat cu suma de 89.787.721 RON (echivalentul a 21,7 milioane euro) si totodata, obtinerea unui avantaj patrimonial pentru inculpatul Ceteras Gheorghe in acelasi cuantum.

De precizat, sunt si urmatoarele aspecte:

In acelasi context, la inceputul lunii mai 2011, inculpatul Lefter Alexandru in calitate de inspector sef al Inspectoratului Silvic Teritorial Focsani, a pretins inculpatului Ceteras Gheorghe suma de 25.000 euro si a primit de la acesta suma de 15.000 euro, in scopul semnarii si aplicarii stampilei institutiei mentionate pe un titlu de proprietate eliberat de Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Buzau.

La data de 28.02.2011, inculpatul Moiseanu Eduard Gabriel a incheiat un contract de intermediere cu Ceteras Gheorghe, utilizand informatii obtinute in virtutea functiei sale de sef al Ocolului Silvic Nehoiasu si, respectiv, director tehnic al Directiei Silvice Buzau, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In cauza, procurorii au dispus masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatilor.


De asemenea, s-a solicitat instantei de judecata instituirea aceleiasi masuri asiguratorii asupra terenului cu vegetatie forestiera in suprafata de 5.055,87 ha si confiscarea urmatoarelor sume de bani, obiect al infractiunilor de coruptie:

-1.000.000 euro, echivalentul in lei la cursul oficial B.N.R. la data executarii, de la inculpatul Irimia Ion,
-1.000.000 euro, echivalentul in lei la cursul oficial B.N.R. la data executarii, de la inculpatul Beganu Paul,
-250.000 euro, echivalentul in lei la cursul oficial B.N.R. la data executarii, de la inculpatul Toader Neculae,
-15.000 euro, echivalentul in lei la cursul oficial B.N.R. la data executarii, de la inculpatul Lefter Alexandru si
-23.000 euro, echivalentul in lei la cursul oficial B.N.R. la data executarii, si 10.000 lei de la inculpatul Feraru Stefan.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Ploiesti, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1119 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    mama...mama..... (Vineri, 17 aprilie 2015, 18:49)

    oxxxxxyyyyya [utilizator]

    ce de bani sunt in tara asta........daca s-ar recupera toti banii de la penali, cred ca s-ar putea acorda pensii speciale pt. toata lumea, nu numai pt. tov.educatoare (invatatoare) ajunsa in parlament


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by