Fostul sef al ANI Horia Georgescu, adus la sediul instantei supreme

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 14 aprilie 2015, 10:43 Dosare Anticoruptie


Horia Georgescu
Foto: Hotnews
Inalta Curte de Casatie si Justitie verifica marti legalitatea masurilor preventive dispuse in dosarul in care fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate Horia Georgescu si deputatii Catalin Theodor Nicolescu si Marko Attila-Gabor au fost trimisi in judecata in dosarul ANRP, anunta Agerpres. Un judecator de camera preliminara va analiza masurile preventive dispuse in acest dosar, printre care arestul preventiv in cazul lui Horia Georgescu si Catalin Theodor Nicolescu.

Fostul sef al ANI este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, iar Catalin Theodor Nicolescu este judecat pentru luare de mita in forma continuata (24 acte materiale) si trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In acelasi dosar, au fost deferite justitiei alte 9 persoane care, la data faptelor, faceau parte fie din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, fie aveau calitatea de experti evaluatori autorizati: Ingrid Zaarour, sub control judiciar, presedinte al ANRP la data comiterii faptelor, Mihnea-Remus Iuoras si Ingrid Popa-Mocanu, ambii in stare de arest preventiv, vicepresedinti ANRP la data faptelor, Remus Baciu, condamnat definitiv la pedeapsa inchisorii pentru coruptie in alta cauza, vicepresedinte ANRP la data faptelor, Catalin Canagiu, in stare de arest preventiv, reprezentant al Ministerului Finantelor Publice, Gheorghe Visoiu, in stare de arest preventiv, angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat, membru ANEVAR din Romania, Cornel Drula si Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizati ANEVAR si aflati in arest la domiciliu.

Prejudiciul in dosar este de peste 84,5 milioane euro.

Potrivit DNA, membrii Comisiei au emis, in cazul a trei dosare, titluri de despagubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si contrare prevederilor legale. Scopul acelor demersuri, precizeaza DNA, a fost supraevaluarea imobilelor mentionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat si a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA mentioneaza ca au fost aprobate in 2008: la 4 decembrie - raportul de evaluare intocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 55.390 metri patrati de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru patrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie - raportul de evaluare intocmit de expertul Cornel Drula, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 1.535 metri patrati si constructie demolata de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie - raportul de evaluare intocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudesti - Cioplea, actualmente sector 3 Bucuresti, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii sustin ca cele trei rapoarte de evaluare intocmite de experti au fost avizate de Gheorghe Visoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, in conformitate cu standardele si legislatia in materie.

Pe de alta parte, deputatul Catalin Nicolescu, fost vicepresedinte al ANRP, este acuzat ca a pretins de la trei persoane un procent de 5% din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la ANRP.

In schimbul banilor, Nicolescu urma sa asigure solutionarea favorabila si cu celeritate a dosarelor de despagubire.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























952 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    HG o coada de topor luata la intimplare !!! (Marţi, 14 aprilie 2015, 11:43)

    andreesanu [utilizator]

    Parca serviciile erau drogate,absente sau abia nascute
    cand au fost pusi in functii sau mentinuti in functii tot felul de" scule ". Sau mai rau se poate interpreta ca au fost pusi in pozitie doar dalmatieni care sa asculte ordinele care sa fie cozi de topor in plitica celor care i-a nasit pe functii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by