Cele 125 de tablouri puse sub sechestru in dosarul Valcov au ajuns in custodia Muzeului National de Arta si vor fi evaluate de un expert independent

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 6 aprilie 2015, 15:53 Dosare Anticoruptie


Cele 125 de tablouri care au fost sechestrate de procurorii DNA in dosarul fostului ministru al Finantelor Darius Valcov se afla in custodia Muzeului National de Arta a Romaniei din Bucuresti, dar institutia muzeala nu este implicata in evaluarea si autentificarea obiectelor de arta preluate. "In conformitate cu prevederile legale si avand in vedere dispozitia Parchetului, Muzeul National de Arta al Romaniei a preluat in custodie de la Directia Nationala Anticoruptie un numar de 125 de obiecte de arta care au fost sechestrate de Parchet in dosarul domnului Darius Valcov", informeaza institutia muzeala, potrivit Mediafax.

Toate obiectele au fost sigilate de Directia Nationala Anticoruptie si vor fi tinute la dispozitia acesteia pe tot parcursul cercetarilor, bunurile urmand a fi expertizate si evaluate de un expert independent, care va fi desemnat de unitatea de parchet, a precizat MNAR.

Fostul ministru al Finantelor Darius Valcov a fost adus luni din Arestul Politiei Capitalei la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), pentru a da noi declaratii in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie.

Darius Valcov a fost audiat si in 2 aprilie la DNA, unde a mers dupa ce Senatul a avizat, in 1 aprilie, o noua cerere a procurorilor de arestare a acestuia.

Procurorii au cerut noul aviz de la Senat pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov dupa ce au extins acuzatiile aduse acestuia, initial fiind inceputa urmarirea penala pe numele fostului ministru pentru trafic de influenta. Astfel, Darius Valcov este acuzat si ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura. Procurorii sustin ca aceste firme erau detinute de Valcov, dar erau administrate prin interpusi.

Darius Valcov a stat in arest la domiciliu din 26 martie pana in 2 aprilie, cand a fost arestat preventiv pentru 23 de zile, pana in 24 aprilie inclusiv. Instanta suprema a admis in 2 aprilie contestatia procurorilor DNA in cazul deciziei de arestare la domiciliu a lui Valcov luata de un judecator de drepturi si libertati de la ICCJ. Decizia a fost luata dupa ce procurorii l-au acuzat de trafic de influenta, pentru ca ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Procurorii DNA au facut, in 26 martie, sase perchezitii in localitati din judetul Olt, in municipiul Slatina si in Bucuresti, fiind cautate tablourile care ar fi fost achizitionate de Darius Valcov, prin interpusi, de la case celebre de licitatii, cu bani presupus obtinuti din fapte de coruptie.

In urma perchezitiilor, anchetatorii au gasit 101 opere de arta, pe care figureaza semnatura unor pictori celebri, cum ar fi Pablo Picasso (doua gravuri si un desen in carbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Gheorghe Petrascu, Constantin Piliuta, Corneliu Baba, Horia Bernea sau Octav Bancila, potrivit DNA.

Surse judiciare au declarat ca, recent, fostul ministru al Finantelor a predat procurorilor alte 47 de tablouri, pe langa opere de arta ridicate deja de anchetatori.

Potrivit surselor citate, Darius Valcov intentiona sa deschida o galerie de arta in Bucuresti, iar in acest scop luase un spatiu si incepuse amenajarea, dar, din cauza cercetarilor, ar fi ascuns tablourile la patru persoane de incredere. Anchetatorii ar fi gasit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi, din cauza faptului ca Valcov si oamenii sai de incredere s-ar fi grabit sa le ascunda.

Galeria de arta pe care Darius Valcov intentiona sa o deschida in Capitala este pe strada Stockholm, din Sectorul 1, unde anchetatorii au gasit la perchezitii 29 de tablouri. Darius Valcov ar fi dat un milion de lei unui intermediar, in 2013, pentru achizitia de tablouri, au precizat sursele citate.

Operele de arta gasite de procurori la adresa din Sectorul 1 sunt semnate, printre altii, de Nicolae Tonitza, Stefan Luchian, Corneliu Baba, Nicolae Vermont, Nicolae Darascu, Mircea Mihai Ciobanu, Rudolf Negely, Stefan Caltia, Adam Baltatu, Aurel Baiesu, Dumitru Ghiata, Iosif Iser, Samuel Mutzner, George Catargi, Francisc Chiuariu, Constantin Piliuta, Constantin Paulet, Andy Worhol si Mihai Sarbulescu. Tot la aceeasi adresa au fost gasite si obiecte decorative semnate Pablo Picasso si Victor Brauner, au precizat sursele citate.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1383 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Mda (Luni, 6 aprilie 2015, 16:42)

    Cataleya [utilizator]

    Procurorii au gasit la perchezitii 101 tablouri pe care le-au pus imediat sub sechestru. Ulterior, Valcov a mai predat procurorilor inca 47.
    In total ar fi 148 de tablouri.
    Acum se vorbeste de "cele 125 de tablouri". Inseamna ca 23 de tablouri raman in posesia inculpatului? Nu m-ar mira ca cele 23 de tablouri sa fie tocmai cele mai valoroase.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by