Sentinte finale in dosarul Mita la PSD: Ioan Niculae, cel mai bogat roman - doi ani si sase luni de inchisoare cu executare, Bunea Stancu - trei ani

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2015, 19:24 Dosare Anticoruptie


Ioan Niculae
Foto: Hotnews
Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat joi la doi ani si sase luni de inchisoare cu executare in dosarul "Mita la PSD", in care fostul lider PSD-ist Gheorghe Bunea Stancu a fost condamnat la trei ani de inchisoare, anunta Realitatea TV.

Gheorghe Teodorescu si Viorel Barac pedepse de cate doi ani cu sporuri de sase luni, astfel ca va executa fiecare o pedeapsa de doi ani si jumatate de inchisoare.

Instanta a mai decis confiscarea sumei de 641.000 de lei de la Ioan Niculae, potrivit agentiei Mediafax.

Potrivit topului Forbes 2015, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, este cel mai bogat roman, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari.
In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.

Fostul lider PSD Braila a fost acuzat de DNA ca s-a folosit de functia pe care o detine in partid pentru "a obtine pentru altul bani sau foloase necuvenite", in campania electorala din 2009, cand Mircea Geoana a candidat la presedintia Romaniei.

Bunea Stancu i-ar fi cerut 1 milion de euro omului de afaceri Ioan Niculae, pentru a sustine campania electorala a lui Mircea Geoana. O parte din bani, aproximativ 150.000 de euro, ar fi fost platiti prin casa de sondaje INSOMAR, detinuta de Sorin Ovidiu Vintu.

In schimbul banilor, potrivit procurorilor, omul de afaceri ar fi urmat sa aiba un cuvant de spus la numirea unor persoane in functii importante din Guvern. Scopul ar fi fost ca persoanele ce ar fi urmat sa fie numite in functiile importante sa ii sustina interesele si anume sa acorde avantaje companiilor sale si sa le vanda gaz la un pret mult mai ieftin.

Astfel, in dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precum Ioan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urmau sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale.

In acest doar, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe 11 mai 2011, iar in 11 ianuarie 2012 i-au trimis in judecata pe Bunea Stancu, Niculae, un director de la InterAgro si un actionar de la INSOMAR.

Din rechizitoriul DNA:

- In cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a Partidului Social Democrat pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC InterAgro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

- Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

- In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae a solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA).

- Pe parcursul cercetarilor, procurorii au mai stabilit ca din suma de un milion de euro, s-au platit efectiv 641.730 de lei, aproximativ 150.000 de euro, folosindu-se drept paravan un contract incheiat intre societatea controlata de Ioan Niculae - InterAgro si SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost incheiat pentru servicii fictive, tocmai pentru a se crea o acoperire aparent legala destinatiei reale a sumelor de bani, si anume finantarea unui partid politic cu incalcarea dispozitiilor legale.

-Contractul propriu-zis si actele aferente (procesul-verbal de receptie, facturi) au fost incheiate de Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu, cu mijlocirea lui Ioan Niculae.

In dosar, procurorii argumenteaza ca Gheorghe Bunea Stancu discuta cu omul de afaceri Cristian Burci despre cooptarea unor alti oameni de afaceri precum Ioan Niculae sau Sebastian Ghita care, in schimbul unor contributii financiare, urmau sa fie rasplatiti cu diverse functii guvernamentale. Iata ce se mentioneaza in dosar:

- Tot in cursul lunii iulie 2010, in urma punerii in executare a autorizatiilor dispuse de ICCJ, au fost evidentiate si mai multe convorbiri telefonice purtate de persoanele suspecte a fi implicate in activitati infractionale si care confirma intru totul aspectele avute in vedere la sesizarea din oficiu, mai ales cu privire la folosirea aceluiasi modus operandi de catre numitul Gheroghe Bunea Stancu.

- Astfel, la data de 8.07.2010, Gheorghe Bunea Stancu, de la postul telefonic [...] Poarta doua discutii telefonice cu Burci Cristian iar din continutul acestor convorbiri rezulta ca, in aceeasi modalitate, folosind influenta pe care o are in formatiunea politica din care face parte, acesta ii promite lui Burci Cristian ca, la momentul in care formatiunea politica va ajunge la guvernare, il va nominaliza pentru un post important, la o "agentie sau autoritate", ca rasplata pentru contributia sa baneasca, necesara acoperirii datoriilor partidului, activitate de care numitul Gheorghe Bunea Stancu se ocupa direct, sens in care contacteaza diferiti oameni de afaceri.

- Tot in cuprinsul acestor discutii, Gheorghe Bunea Stancu afirma ca asemenea lui Burci Cristian mai sunt si alti oameni de afaceri, care vor beneficia de functii importante, de ministri, pentru contributiile lor banesti, nominalizand in acest sens pe Ioan Niculae si pe un anume Ghita, care, in urma verificarilor a rezultat ca este Ghita Sebastian Aurelian, patron SC Asesoft SA.

- Faptul ca se discuta despre sumele de bani pe care acesti oameni de afaceri le "cotizeaza" sub diferite forme, mai mult sau mai putin "oculte", evitand dispozitiile legale privitoare la finantarea formatiunilor politice, este intarita si de discutiile repetate purtate de Gheorghe Bunea Stancu cu diferite persoane - oameni de afaceri (Burci Cristian si altii) sau oameni politici (ex Adrian Nastase si altii) (sursa: dosar DNA)

Pentru a sustine afirmatiile de mai sus, procurorii insereaza in dosar si o interceptare a unei convorbiri telefonice dintre Gheorghe Bunea Stancu si Cristian Burci in care discutau despre numirea oamenilor de afaceri in functii guvernamentale. Citeste mai jos stenograma:

Gheorghe Bunea Stancu: Nu eu ti-am spus. Am vorbit si cu Victor dupa aia si i-am zis in masina: "bai noi trebuie sa ne apropiem trei patru oameni tu, Ghita si inca doi, probabil Niculae si inca unul."

Cristian Burci: Normal

Gheorghe Bunea Stancu: Mai multi, nu ma bag. Nici nu poti sa ii ajuti pe toti, ca nu ai cum.

Cristian Burci: Normal, normal.

Gheorghe Bunea Stancu: Chiar daca ai vrea. Iar dupa aia, lasa, ca din aia doi o sa il punem pe Nicu si pe Cristi la o autoritate, e foarte bine. Nu o sa pun eu si cu tine sapte ministri. Ai inteles?

Cristian Burci: Da. Noi trebuie sa fim si niste oameni intelegatori ca pana la urma conteaza contextul mare. Acuma, daca se poate, da, ca, vorba aia, sunt apropiati de noi. Dar daca nu se poate, trebuie sa si...
(sursa: dosar DNA)







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























19063 vizualizari

  • +21 (21 voturi)    
    ... ?.. (Joi, 2 aprilie 2015, 19:07)

    Observatore [utilizator]

    ... acest Nicolae nu a fost cumva gestionarul principal al conturilor externe de valuta a ceusestilor ???
    • +5 (5 voturi)    
      gradul - capitan de securitate (Joi, 2 aprilie 2015, 21:22)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

      functia nu se cunoaste, dar ca sa faci in '97 " cumparaturi" de 27 mil dolari,, inseamna sa ai ceva in pusculita...
      • +1 (1 vot)    
        imbogatiti imbuibati (Vineri, 3 aprilie 2015, 10:33)

        alin [anonim] i-a raspuns lui IancuJianu

        si acest niculae si fratii micula au afaceri de milioane de euro dar cer subventii uriase de la stat.
        Decat astfel de afaceristi mai bine lipsa
    • +5 (5 voturi)    
      Nu stiu daca gestionar dar ceva mare sigur (Joi, 2 aprilie 2015, 21:41)

      CristiC. [utilizator] i-a raspuns lui Observatore

      "Barac Viorel mi- a fost director înainte de 1989, în comerțul exterior. Nu ar fi acceptat să facă ceva ilegal."

      Declaratia lui Niculae. Cat de mare sa fi fost el ca sa aiba exprimarea asta? De obicei patronul unei firme vorbeste asa de angajatii lui. "Asta mi-a fost director."
  • +20 (24 voturi)    
    Se pare ca Doamna Justitia... (Joi, 2 aprilie 2015, 19:30)

    Ion B [utilizator]

    este chiar oarba iar balanta aia nu este nici ia masluita!!!
    Bravo DNA - probe irefutabile!
    Bravo Judecatori - sentinte adevarate!
    Aproape ca trebuie sa ma cipesc sa nu cred ca visez!
    • -3 (9 voturi)    
      Asta cu justitia este relativ, (Joi, 2 aprilie 2015, 21:46)

      FLORIO [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

      pe Udrea o chinuie pt cativa bani si astia cu miliarde scapa usor. Becali a avut vreo 10 ani si ceva si ii vedem moaca din nou.....
    • +9 (9 voturi)    
      Sa vedem daca... (Joi, 2 aprilie 2015, 22:36)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Ion B

      ...Bunea Stancu isi respecta promisiunea!
      Ca acum cateva luni declara amenintator ca daca el intra la mititica, va trage dupa el pe multi altii!
  • +31 (31 voturi)    
    Mult prea puțin (Joi, 2 aprilie 2015, 19:46)

    snams [utilizator]

    Cum se poate ca niște nulități ca ăștia doi, care au șantajat o țară întreagă, să primească doar atâta pârnaie?
    • +6 (6 voturi)    
      sint specialisti...in furat (Joi, 2 aprilie 2015, 21:24)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui snams

      daca erau gainari obisnuiti luau 7-8 ani...
  • +30 (30 voturi)    
    da (Joi, 2 aprilie 2015, 19:49)

    Ambalezu [utilizator]

    Poate sa-i dea 2 zile de arest sau 100 de ani, dar daca nu-i confisca toata averea de securist facuta din furat - totul este egal cu ZERO! confiscand averile unora ca el si cheltuind banii cu cap ridicam invatamantul, sanatatea si armata.....vise....
  • +17 (17 voturi)    
    Cam putin parnaie face, (Joi, 2 aprilie 2015, 19:50)

    koko [anonim]

    dar vin zile senine de primavara!
  • +23 (23 voturi)    
    Da elefantul kenyan, ce va face singur ? (Joi, 2 aprilie 2015, 19:53)

    Plagarus [utilizator]

    Impaiat de DNA tov. gradu Nicolae ,mai are pe tzeava doasrul Romgaz cu VarulJean in rol de servant ce-l va miruii sigur pe balbait !!!
    Producătorul de gaze naturale are de recuperat datorii de 261 milioane de lei (58,2 milioane de euro).
    Diferendele cu InterAgro sunt de natură comercială/civilă şi "potenţial penală", caci Romgaz a livrat către Interagro gaze naturale din producţia proprie în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, din care 270 de milioane de lei reprezintă valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.
  • +32 (32 voturi)    
    mai usor cu compatimirea... (Joi, 2 aprilie 2015, 20:01)

    TDragos [utilizator]

    Au inceput bocitoarele la televizior sa le planga de mila condamnatilor…as vrea sa inteleg si eu cum a reusit marele om de afaceri Ioan Nicolae sa-si ridice imperiul…sa presupunem ca suntem in anul 1990 si avea 100k USD/ EUR …sa ne arate cum a crescut averea sa in 25 de ani la 1mld EUR si ce impozite a platit in fiecare an.
    Cred ca toata demonstratia nu ar dura mai mult de 25 de minute.
    Ce mari oameni de afaceri sunt astia care au preluat activele statului pe zero, le-au ipotecat la banci, nu au mai rambursat sumele imprumutate, bancile au falimentat si ei au devenit miliardari.
    Acum toata lumea a inceput sa boceasca si sa puna intrebari de genul “ce o sa faca oamenii din Zimnicea, unde o sa mai lucreze ei?”.
    Poate acum o sa aiba curaj si alti investitori sa investeasca acolo si eventual un investitor serios sa cumpere activele hotului/ infratorului.
    Cand elimini un peste pradator incepe sa fie mai mult peste in balta…
    • +1 (3 voturi)    
      Depinde la ce televizor te-ai uitat! (Vineri, 3 aprilie 2015, 10:51)

      Captain Planet [utilizator] i-a raspuns lui TDragos

      1. Urmariti posturile TV serioase!
      2. Daca ce a construit el la Zimnicea sau in alta parte e bazat pe ceva sanatos, atunci afacerile nu vor muri. Oricum, stim foarte bine cine trage sforile p-acolo.
      3. Astept o condamnare pe masura faptelor si in dosarul cu subminarea economiei, sa uitam de existenta lui.
      4. Traiasca procurorii DNA, acesti legionari moderni!
  • +15 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2015, 20:12)

    [anonim]

    • +5 (5 voturi)    
      excursii sponsorizate. (Joi, 2 aprilie 2015, 21:24)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui

      .
  • +21 (21 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2015, 20:12)

    [anonim]

    • +8 (8 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Joi, 2 aprilie 2015, 19:59)

      [anonim] i-a raspuns lui

  • +5 (5 voturi)    
    putin (Joi, 2 aprilie 2015, 20:13)

    gopo111 [utilizator]

    le-a mai dat, era interesant de la zece ani in sus, fara sa aiba dreptul sa iasa mai repede
  • +11 (11 voturi)    
    atat ? (Joi, 2 aprilie 2015, 20:17)

    uzu [anonim]

    600.000 de lei ?
  • +12 (12 voturi)    
    Asteptam (Joi, 2 aprilie 2015, 20:23)

    svejk [utilizator]

    Asteptam precizari despre recuperarea furaciunilor !
    • +5 (5 voturi)    
      Nu se poate recupera nimic (Joi, 2 aprilie 2015, 21:25)

      IancuJianu [utilizator] i-a raspuns lui svejk

      Nu au nimic pe numele lor - va spune iar Ponta
  • +6 (6 voturi)    
    victore, victore...va veni și la tine DNA (Joi, 2 aprilie 2015, 21:16)

    timp tamp [utilizator]

    Gheorghe Bunea Stancu: Nu eu ti-am spus. Am vorbit si cu Victor dupa aia si i-am zis in masina: "bai noi trebuie sa ne apropiem trei patru oameni tu, Ghita si inca doi, probabil Niculae si inca unul."
  • +7 (7 voturi)    
    la colivie (Joi, 2 aprilie 2015, 21:23)

    zizou [anonim]

    de cand asteptam momentul asta. criminalul si hotul de niculaie in colivie. sper sa vina si condamnarea pentru subminarea economiei. asta e cel mai periculos element al tarii. sper sa mori la racoare jigodie puturoasa. prea multi oameni ai nenorocit, prea multe firme ai falimentat asa ca nu meriti decat o colivie pe viata. prea te-ai crezut intangibil si stapanul tuturor.
  • +4 (4 voturi)    
    dormiti? (Joi, 2 aprilie 2015, 21:50)

    beeeeeenar [utilizator]

    bunea stancu nu stanciu
  • -1 (7 voturi)    
    Dar beneficiarul (Joi, 2 aprilie 2015, 23:55)

    xrogo [utilizator]

    de foloase necuvenite,adica mister Gioana,el nu intra la parnaie?
    Parca Nastase asa a intrat,si parca Basescu asa va intra!!!
    • 0 (0 voturi)    
      iar ai dovezi? (Vineri, 3 aprilie 2015, 12:40)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      pentru ascunderea de dovezi de la 2 la 6 ani!
      Sau esti doar calomniator si iei de la 6 luni?
      Vezi ca esti pe spatiu public si nick nu te apara!
      Si nici instrcutorul de partid....
  • 0 (0 voturi)    
    traiasca si infloreasca (Vineri, 3 aprilie 2015, 8:29)

    PSD-erbedeul [utilizator]

    scumpa noastra patrie,
    Patria Hotilor,
    selectati de Partid si Securitate
    dintre cei saraci (cu duhul) si cinstiti !
    cu origine sănătoasă !
    Proştii care învăţau carte creeau Minunata Noastră Industrie Socialistă,
    Bun al Întregului Popor Român
    Alţii învăţau Kapitalismul, varianta originală !
  • +1 (1 vot)    
    Mda (Vineri, 3 aprilie 2015, 8:55)

    electron [utilizator]

    Ce se intampla acuma am impresia ca seamana cu ce a patit Al Capone. Nu l-au putut prinde ca facea chestii specifice mafiotilor, l-au inchis ca nu si-a platit taxele.
    Acuma sa revenim la Niculae asta. Sa ridice mana sus cine crede ca a luat combinatele ala si miile de hectare de teren agricol si mai stiu ce mai are, in mod legal, cu bani castigati in mod legal. O mare majoritate, daca nu toti bogatii Romaniei au facut bani prin afaceri dubioase.
    Aratati-mi pe cineva in o tara civilizata care are niste bani, nu multi si in 20 de ani ajunge sa detina 1 miliard de dolari, fara sa aiba nici o idee sau un produs sau un ceva deosebit
  • 0 (2 voturi)    
    mita la PSD pentru Geoana?! (Vineri, 3 aprilie 2015, 9:47)

    lili [anonim]

    Si el nu este chemat ?!
    La fel, mita la PDL pentru campania lui Basescu si nici el nu e chemat?
    Cum vine asta?!
    Adrian Nastase a facut puscarie pentru mita la PSD in campania din 2004!
    De ce nu sunt chemati si Geoana si Basescu?!
    La fel, de ce nu este anchetata campania lui Johannis, doar nu crede DNA ca "noul" PNL a folosit exclusiv bani curati in campania lui Johannis!
    Legea nu e la fel pentru TOTI?!
    DNA e foarte selectiv, 10 ani nu s-a atins de PDListii corupti ai lui Basescu care cad acum pe capete!
    La fel cum nu s-a atins nici de coruptii din PSD si PNL!
    • 0 (0 voturi)    
      si tu? (Vineri, 3 aprilie 2015, 12:42)

      cinic [utilizator] i-a raspuns lui lili

      ai dovezi si le ascunzi? ai facut denunt si ti-e frica ca e calomnios [6 luni minimum]?
      Sau doar palavre?
  • +1 (1 vot)    
    Om de afaceri (Vineri, 3 aprilie 2015, 10:08)

    CititorulComentator [utilizator]

    Sugerez sa nu-i mai denumiti pe toti mafiotii si puscariasii, oameni de afaceri.

    In cazul de fata, vorbim de un puscarias cu acte in regula.
  • 0 (0 voturi)    
    Ion Nicolae (Vineri, 3 aprilie 2015, 11:07)

    Dragomirescu [anonim]

    Buna ziua,
    Nu stiu ce a fost inainte acest om dar pot sa spun ca a facut ceva pentru Romania; adica nu a fondat in trust media nu a jonglat cu actiuni petroliere a facut rafinarii bio fabrica de tratat tutun fabric de lapte biccuiti INTERAGRO-siloziri; ingrasaminte chimice ; IRIGATII (cea ce statul roman nu a facu)
    IMI PARE RAU !!!
  • 0 (0 voturi)    
    TINTA FINALA (Vineri, 3 aprilie 2015, 11:14)

    jidanul [utilizator]

    Tinta finala in cazurile de coruptie si evaziune fiscala trebuie neconditionat sa fie recuperarea prejudiciului. In cazul in care coruptii si evazionistii Romaniei nu vor sa faca puscarie sa mai plateasca o amenda penala, in plus, in cuantum de 30% pana la 50% din din valoarea prejudicilor totale, iar daca se repeta cazurile de coruptie si evaziune fiscala sa se mai adauge cate 10% din valoarea prejudiciului la amenda penala, adica, 40%. Spre exemplu, daca evaziunea este de 1 milion de euro, atunci evazionistul trebuie sa achite prejudiciul de 1 milion de euro, plus 30%, adica in total 1300000 de euro si daca mai face o evaziune de 1 milion de euro, atunci sa achite valoarea prejudiciului de 1 milion de euro, plus 40%, adica 1400000 de euro.
  • 0 (0 voturi)    
    Ion Nicolae (Vineri, 3 aprilie 2015, 11:32)

    silviu [anonim]

    Eu sa fi fost in locul lui mi-as fi mutat toate afacerile in Bulgaria !
    Imi pare rau ca l-au arestat.
    Om cu capul pe umeri !!!
  • +1 (1 vot)    
    dacă trăia în China, era executat (Vineri, 3 aprilie 2015, 12:03)

    visio [anonim]

    Ioan Niculae a șantajat Statul român, a trimis oameni în șomaj tehnic numai pt a obține un preț bun la gaze pt profitul lui; nu l-a interesat că oamenii aveau rate la Bănci sau copii de mers la școală; el a vrut profit maxim; cum spuneam, merita privarea de libertate pe viață ///


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by