Procurorii DNA cer pedepse cu executare pentru Ioan Niculae si complicii sai in dosarul "Mita la PSD"

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 2 aprilie 2015, 15:03 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au cerut, joi, pedepse cu executare, orientate catre maximul prevazut de lege, in dosarul in care omul de afaceri Ioan Niculae este judecat pentru modul in care a finantat campania electorala a lui Mircea Geoana in anul 2009, anunta Mediafax. La termenul de joi al procesului, instanta de judecata l-a reaudiat pe Ioan Nicolae, care a vrut sa dea un supliment de declaratie.

Omul de afaceri Ioan Niculae a incercat sa aduca lamuriri privind declaratia data de Viorel Hrebenciuc la un termen anterior al procesului.

Astfel, Niculae a aratat ca a verificat registrul de intrare al cladirii in care isi are sediul Interagro - firma pe care o detine - si a spus ca a existat un telefon dat de la poarta catre biroul sau de la etajul sapte, prin care i s-a comunicat ca este cautat de Viorel Hrebenciuc.

"Discutia cu Viorel Hrebenciuc a durat mai putin de 15 minute, iar spre sfarsitul discutiei el m-a intrebat daca as fi de acord sa sponsorizez campania domnului Mircea Geoana. El nu mi-a spus in ce forma sa sponsorizez aceasta campanie. Eu am dat un raspuns intermediar, deoarece era un subiect nou pentru mine si i-am spus ca, in principiu, as fi de acord, numai ca totul trebuie sa fie legal, sa fie un contract de sponsorizare si totul sa fie platit prin banca. Nu s-a pus problema sa-mi ofere ceva pentru acest lucru, iar la finalul discutiei a ramas ca ma va cauta in viitor, dar nu m-a mai cautat niciodata", a declarat Niculae.

Omul de afaceri a mai spus ca il cunostea mai bine pe Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana, decat pe Viorel Hrebenciuc, si ca nu ar fi avut motive sa se fereasca de acesta.

"Daca as fi vrut sa finantez un partid aveam toate parghiile legale, dar si potenta financiara si nu avea rost sa risc siguranta mea si a oamenilor mei printr-un contract masluit", a mai declarat Niculae, in fata instantei.

Ioan Niculae a precizat, la finalul declaratiei, ca pe fostul sef al CJ Braila, Gheorghe Bunea Stancu, inculpat si el in acest dosar, il cunoaste de mai bine de 35 de ani, sotiile lor fiind rude.

Declaratiile omului de afaceri au fost facute dupa ce, in 19 marie, Viorel Hrebenciuc a fost audiat in calitate de martor in dosarul "Mita la PSD". Hrebenciuc spunea atunci in fata instantei ca de finantarea campaniei prezidentiala din 2009 s-au ocupat Mircea Geoana si apropiati ai acestuia. "M-am ocupat si eu personal, in calitate de sef de campanie, domnul Barac si alti membri cu functii de conducere in partid", declara Hrebenciuc.

El a adaugat ca, in contextul discutilor despre finantare, Mircea Geoana l-a trimis personal la omul de afaceri Ioan Niculae sa il roage sa contribuie la campania electorala. Hrebenciuc a precizat ca Mircea Geoana cunostea direct modalitatea de finantare a campaniei pentru alegerile prezidentiale din 2009.

"Am avut o intalnire cu domnul Niculae, l-am rugat, in numele domnului Geoana, sa contribuie la campania electorala. Domnul Niculae a fost de acord cu acest lucru. A discutat un reprezentant al lui cu domnul Teodorescu, reprezentantul Insomar. Nu cunosc ce au discutat, ulterior am aflat ca la Interagro si Insomar s-a efectuat un studiu privind situatia constructiilor din Romania, in realitate studiul fiind pentru sondajele de opinie vizandu-l pe candidatul Geoana. (...) Insomar a incasat plata", mai spunea Hrebenciuc.

Dupa audierea lui Niculae, instanta a constatat incheiata cercetarea judecatoreasca si i-a dat cuvantul procurorului pentru concluziile finale.

Magistratul DNA le-a cerut judecatorilor aplicarea unor pedepse cu executare tuturor celor din dosar, aratand ca decizia instantei de fond, respectitv achitarea tuturorul inculpatilor, este gresita, intrucat probele anchetatorilor dovedesc vinovatia persoanelor implicate in acest caz.

Mai exact, procurorul de sedinta a subliniat ca modul in care a fost sponsorizata campania lui Mircea Geoana din 2009 a fost ilegal.

In acest dosar, in prima instanta, Judecatoria Sectorului 1 a decis, in 20 noiembrie 2013, achitarea omului de afaceri Ioan Niculae, aceeasi decizie fiind luata si in cazul lui Gheorghe Bunea, Viorel Barac si Gheorghe Teodorescu.

Decizia Judecatoriei Sectorului 1 a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2009, Gheorghe Bunea Stancu si-a folosit influenta si autoritatea rezultate din functia de presedinte al organizatiei judetene Braila a PSD pentru a obtine, cu incalcarea dispozitiilor legale ce privesc finantarea partidelor politice, suma de un milion de euro de la Ioan Niculae, patron al SC Interagro SA, bani ce urmau sa fie folositi in campania electorala prezidentiala, desfasurata la sfarsitul anului 2009, pentru sustinerea candidatului PSD, Mircea Geoana.

Potrivit intelegerii, sumele de bani trebuiau sa fie date indirect, in sensul ca Ioan Niculae urma sa achite plati catre diferiti furnizori de servicii ce aveau legatura cu campania electorala, inclusiv institutii implicate in realizarea de sondaje de opinie publica. In acest fel, au sustinut procurorii anticoruptie, se disimula destinatia reala a sumelor de bani, ocolindu-se dispozitiile legale referitoare finantarea partidelor politic.

In schimbul banilor oferiti, Ioan Niculae ar fi solicitat ca, in cazul castigarii alegerilor de catre candidatul PSD, sa fie desemnate persoane care sa ii sustina interesele la conducerea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, precum si la nivelul celor doua societati nationale ce aveau ca obiect gestionarea si distribuirea gazului natural (SNTGN Transgaz si SNGN Romgaz SA), au aratat procurorii in rechizitoriu.

Procurorii anticoruptie au mai prezentat in rechizitoriu o discutie ambientala purtata de cei doi in 5 noiembrie 2009, in holul hotelului Marriott din Capitala. Potrivit interceptarii, Niculae ii povestea lui Bunea cum l-a refuzat, in discutiile despre o posibila finantare a campaniei PSD din 2009, pe Ionut Costea, cumnatul lui Mircea Geoana si fost presedinte al EximBank. Niculae arata in acea discutiei ca a vorbit totusi despre acest subiect atunci cand a fost trimis la el pentru tratative Viorel Hrebenciuc.

"Inculpatul Ioan Niculae ii spune coinculpatului Bunea Stancu ca pentru a putea fi discutate aspectele legate de efectuarea unei donatii i-a fost trimis Ionut Cotea, insa Ioan Niculae a refuzat sa colaboreze cu acesta, astfel ca urmatorul trimis a fost Viorel Hrebenciuc, care l-a intrebat ￯cat esti dispus sa dai?￯", au scris procurorii in rechizitoriu.

Niculae i-ar fi povestit la acel moment lui Stancu : "Mai, zic: eu pot sa dau un milion de euro pentru PSD. Dar trebuie sa stie cat mai putine persoane. Stii tu (nota procurorilor: Viorel Hrebenciuc) si Ionut Costea, care nu stie decat ca m-am intalnit eu cu el. El nu trebuie sa spuna. Atata dau".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2157 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by