Seful Centrului de arest IPJ Neamt, cercetat penal de DNA pentru ca ar fi luat mita 500 euro si o oaie

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2015, 14:27 Dosare Anticoruptie


Comisarul-sef de politie Ioan Catana, sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul IPJ Neamt, este cercetat penal de procurorii DNA, fiind acuzat ca a primit mita 500 de euro si o carcasa de oaie in schimbul acordarii de tratament preferential unei persoane aflate in arest preventiv. In acelasi dosar este cercetat penal si un agent de politie Vasile Branzei, sef de tura in cadrul Centrului de retinere si arest preventiv al IPJ Neamt, de asemenea sub acuzatia de luare de mita. Procurorii anticoruptie au dispus punerea celor doi sub control judiciar pe o perioada de 60 de zile.
  • Comunicatul integral transmis de DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Bacau au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 30.03.2015 si pana la data de 28.05.2015, fata de inculpatii CATANA IOAN, comisar sef de politie, sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamt si BRINZEI VASILE, agent de politie, sef de tura in cadrul Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamt, cu privire la savarsirea, in concurs, a doua infractiuni de luare de mita.

In ordonantele de punere in miscare a actiunii penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Catana Ioan, in calitate de sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamt a pretins si a primit de la persoana denuntatoare suma de 500 de euro si o carcasa de oaie, pentru sotul acesteia, aflat in stare de arest preventiv in cadrul Centrului, sa beneficieze de un tratament preferential in cursul executarii masurii preventive.
In aceeasi perioada, inculpatul Brinzei Vasile, in calitate de sef de tura in cadrul Centrului de retinere si arest preventiv I.P.J. Neamt, a primit de la aceeasi persoana suma totala de 400 de lei si produse alimentare in valoare de 90 de lei pentru ca, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa faciliteze comunicarea dintre persoana respectiva si sotul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului.
In datele de 06, 18 si 24 martie 2015, inculpatul Catana Ioan, in calitate de sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamt, a primit de la aceeasi persoana denuntatoare suma totala de 400 de euro si produse alimentare in valoare totala de 300 de lei pentru ca, atat in temeiul atributiilor sale de serviciu cat si prin incalcarea acestora, sa ii asigure conditii de detinere mai favorabile sotului denuntatoarei si sa-i permita comunicarea de mesaje catre alte persoane.
In datele de 12 si 16 martie 2015, inculpatul Brinzei Vasile, in calitate de sef de tura in cadrul Centrului de retinere si arest preventiv I.P.J. Neamt, a primit de la aceeasi persoana denuntatoare suma totala de 150 de lei pentru ca, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa-i faciliteze comunicarea cu sotul, arestat preventiv in cadrul Centrului, sa-i transmita persoanei arestate alimente contrar normelor legale si pentru a se interesa de declaratiile date in fata organelor judiciare de catre o alta persoana.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii CATANA IOAN si BRINZEI VASILE trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea (Inspectoratul Judetean de Politie Neamt) conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati.
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a teritoriului Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar;
e) sa nu se apropie de martorii si inculpatii din prezenta cauza si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) sa nu desfasoare activitati in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt in exercitarea carora au savarsit faptele;
g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.

Inculpatilor li s-au atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

In cauza procurorii beneficiaza de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Neamt.

Inculpatilor CATANA IOAN si BRINZEI VASILE li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1379 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    oups (Marţi, 31 martie 2015, 14:46)

    capitan [utilizator]

    Cu așa mită, a făcut-o de ... oaie :p
  • +1 (1 vot)    
    Vasile Branzei (Marţi, 31 martie 2015, 16:47)

    _CK_ [utilizator]

    Vasile Branzei şi-o oaie, în acelaşi dosar =)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by