Judecator CAB, opinie separata la decizia de respingere a solicitarii de anulare a pedepsei lui Voiculescu: Magistratii care au pronuntat decizia in cazul ICA s-au aflat in incompatibilitate

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 27 februarie 2015, 12:25 Dosare Anticoruptie


Dan Voiculescu
Foto: Mediafax
Judecatorul Dan Lupascu de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care a facut opinie separata in hotararea din dosarul in care Dan Voiculescu a cerut anularea pedepsei de zece ani de inchisoare, arata, in motivare, ca magistratii care au pronuntat decizia in cazul ICA s-au aflat in incompatibilitate, informeaza Mediafax. Judecatorul Dan Lupascu a decis admiterea contestatiei in anulare formulata de Dan Voiculescu, insa celelalte doua magistrate din complet - Isabelle Tocan si Corina Cornelia Daescu - au respins cererea fondatorului Partidului Conservator.

"Consider ca judecatorii care au pronuntat decizia penala nr. 888/A/08 august 2014 s-au aflat in stare de incompatibilitate. In prealabil, precizez ca nu impartasesc opinia reprezentantului Ministerului Public in sensul ca pretinsele cauze de incompatibilitate nu pot fi supuse cenzurii unei alte instante, cu atat mai mult cu cat ele au fost invocate in fata instantei de apel, care s-a pronuntat asupra lor, deoarece am fi in prezenta unui ᅡapel deghizatᅡ, ceea ce este inadmisibil", arata judecatorul Dan Lupascu in motivarea deciziei sale de admitere a contestatiei in anulare a lui Dan Voiculescu.

Magistratul subliniaza ca exista multiple elemente pentru a conchide ca este rezonabila suspiciunea lui Dan Voiculescu "in sensul afectarii impartialitatii judecatorilor care au judecat cauza in apel".

"Temerea contestatorului este justificata in mod obiectiv de comportamentul instantei de apel. (...) Nu este vorba despre o actiune singulara, un act izolat, ci o conduita procesuala manifestata pe parcursul termenelor de judecata din 1 iulie 2014, 7 iulie 2014, 4 august 2014 si 5 august 2014, constand in adoptarea unor solutii/masuri care au generat neincredere in obiectivitatea instantei", concluzioneaza judecatorul Curtii de Apel Bucuresti.

Pe de alta parte, judecatoarele Isabelle Tocan si Corina Cornelia Daescu au decis ca solicitarea lui Dan Voiculescu trebuie respinsa, astfel ca a fost luata, cu majoritate de voturi, aceasta hotarare.

"Dreptul de acces la instanta ar fi iluzoriu daca sistemele judiciare nationale ar permite ca o hotarare judecatoreasca obligatorie sa ramana fara efect in detrimentul unei parti. (...) Puterea de revizuire a instantelor superioare ar trebui utilizata pentru a corecta erorile judiciare si nu pentru a se ajunge la o noua examinare a cauzei, asigurandu-se intr-o cat mai mare masura un just echilibru intre interesele relevante", motiveaza cele doua judecatoare decizia.

Judecatoarele Curtii de Apel Bucuresti adauga faptul ca o hotarare definitiva, ce se prezuma a fi legala si temeinica, poate fi desfiintata doar "in situatii exceptionale", daca exista motive ce nu au fost avute in vedere de instantele de judecata in procedura anterioara, motive ce deriva din modificarea situatiei de fapt, erori de procedura sau de judecata.

"Apreciem ca orice aspect care a fost pus in discutia instantei de apel si cu privire la care aceasta s-a pronuntat in mod definitiv este o chestiune intrata in autoritate de lucru judecat si nu poate fi invocat ca motiv de admitere a contestatiei in anulare, formulata in fata unui alt complet de la aceeasi instanta, intrucat ᅡsimpla posibilitate de a exista doua puncte de vedere asupra unei probleme nu este un temei pentru reexaminareᅡ (Mitrea c. Romaniei, Urbanovici c. Romaniei). Apreciem ca legiuitorul a pornit de la prezumtia legalitatii solutiilor pronuntate de toti judecatorii care solutioneaza calea ordinara de atac, iar erorile acestora de judecata pot fi cenzurate doar de o instanta superioara, de control judiciar (recurs in casatie)", motiveaza judecatoarele.

In 6 ianuarie, Curtea de Apel Bucuresti i-a respins contestatia in anulare lui Dan Voiculescu, acesta ramanand cu pedeapsa de 10 ani de inchisoare primita in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare, decizia fiind definitiva.

Hotararea a fost luata de un complet de divergenta alcatuit din judecatorii Dan Lupascu, Isabelle Tocan si Corina Cornelia Daescu. In decembrie 2014, Lupascu si Tocan nu au putut sa cada de acord asupra unei decizii privind contestatia, astfel ca a fost format completul de trei, pentru o hotarare definitiva in acest caz.

Daca ar fi fost admisa contestatia, judecatorii puteau decide eliberarea lui Voiculescu si rejudecarea apelului din dosarul ICA.

In 8 august 2014, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti format din magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























8139 vizualizari

  • +14 (22 voturi)    
    Lui Felix ii este bine la Brutarie (Vineri, 27 februarie 2015, 12:28)

    un domn [utilizator]

    de ce se agita lumea ?...aaaaa..nu avea pastoral Gadea subiect de emisiune cu peroratii si bataie de joc...asa e
    • +18 (18 voturi)    
      ... informatia este putere ...... (Vineri, 27 februarie 2015, 12:59)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui un domn

      Cine este interesat poate afla cine este (cine a fost) Dan Lupascu si se va lumina in legatura cu motivele pozitiei sale.
  • +21 (23 voturi)    
    Vechiul CSM! (Vineri, 27 februarie 2015, 12:39)

    EuSiCuMine [utilizator]

    Daca nu disparea madame Costiniu Rodica din fostul complet, care acceptase de principiu cererea de anulare a pedepsei, imprena cu nevastuica asta de Lupascu erau in stare sa ii dea drumul lui Voiculescu. Astia sunt dinozaurii care au populat fostul CSM si mai populeaza inca instantele romanesti!
  • +13 (15 voturi)    
    Riseproject (Vineri, 27 februarie 2015, 12:45)

    cristi_an [utilizator]

    verificati putin activitatile bancare ale domnului judecator ca poate are dreptate si saracului Felix is sa facut o magarie
  • +13 (17 voturi)    
    iată un judecător corupt (Vineri, 27 februarie 2015, 12:48)

    visio [anonim]

    România nu este în Schengne pentru că parlamentul este format din infractori și pentru că judecătorii sunt cumpărați de Turnătorul șef Voiculescu!
  • +14 (18 voturi)    
    Sa vedeti antenele (Vineri, 27 februarie 2015, 12:53)

    Daniels22026 [utilizator]

    Jurnalul National a cazut in lupta anti-Basescu. dar trustul Intact inca mai functioneaza cu vitejie.

    O sa ne spurce Antena 3 cu injuraturi. Varanul nepatat e la puscarie complet nevinovat, iar noi ne bucuram nespus. Ca sa nu mai spun ca Basescu nu mai poate fi demis. E groaznic!!! Mircea Badea precis iar sare la bataie la motociclisti, biciclisti, basisti, etc. Pazea lume!!!
    • -4 (10 voturi)    
      Acele Antene (Vineri, 27 februarie 2015, 15:47)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      de care amintesti au tot latrat 10 ani ca se fura sub obladuirea lui Basescu,si uite ca acum li se da dreptate.
      Daca au dreptate si in privinta lui Voiculescu?
      • +6 (10 voturi)    
        Nu cred (Vineri, 27 februarie 2015, 16:28)

        sile [anonim] i-a raspuns lui xrogo

        N-au latrat ca se fura. Au latrat ca justitia e la picioarele lui Basescu. Ceea ce se infirma pe zice trece.

        Daca aveau Antenele vreo urma de dreptate in cazul lui Voiculescu, acum Voiculescu avea actiune deschisa la CEDO impotriva sentintei. Nu are.
  • +17 (21 voturi)    
    Dan Lupașcu , incompatibil si prietenul corupților ..... (Vineri, 27 februarie 2015, 12:56)

    Dema Gogu' [utilizator]

    Fost coleg de birou si prieten ,cu judecatorul Mustață si omul lui Voiculescu !
    Nu îi este putin rusine acestui excroc?!
    Chiar el este in incompatibilitate ,deoarece este PRIETEN cu Voiculescu, inculpatul din dosar ?!
  • +15 (15 voturi)    
    Wth? (Vineri, 27 februarie 2015, 13:04)

    sile [anonim]

    Ca inginer, dupa afirmatia ca judecatorii s-au aflat in stare de incompatibilitate, ma asteptam sa gasesc o justificare succinta. In loc de asta, gasesc cateva pasaje greu de urmarit.
    • -3 (5 voturi)    
      totul se explica... (Vineri, 27 februarie 2015, 15:14)

      kalughin [utilizator] i-a raspuns lui sile

      doar esti inginer...
  • +12 (18 voturi)    
    caut conturi (Vineri, 27 februarie 2015, 13:12)

    anaana [utilizator]

    Hai DNA si SRI - un mic efort si veti gasi conturile lui Lupascu, bine aprovizionate cu daruri de la Voiculescu.
  • +15 (19 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 februarie 2015, 13:22)

    [anonim]

  • +5 (11 voturi)    
    10 ! (Vineri, 27 februarie 2015, 13:36)

    Basescu [anonim]

    Indiferent de cine il va urma pe Felix la puscarie, fie ca o fi Udrea, Videanu, Basescu , Ponta, Ghita, etc le doresc sa stea cat mai mult.
    Ce ma deranjeaza este faptul ca au modificat Codul astfe lincat sa primeasca EI pedepse cat mai usoare, eventual sa stea in arest la domiciliu. Timp de 25 de ani, fostii comunisti, securisti si cei din functii cu posibilitati de coruptie au distrus tara asta.
    pedepsele nu ar fi trebuit sa fie contopite. trebuiau pedepse ca in United States. 2-300 ani de parnaie pentru coruptie, hotie , evaziune, etc. Dam 2 ani si 6 luni la o femeie care a rupt 16 lalele ca sa le vanda si sa anunga acasa la copii iar HOTII astia iau arest la domiciliu, celula de lux, iesit la munca .
    Oare de ce toti smecherii isi fac buletin de Constanta !?
  • -4 (10 voturi)    
    Justitie (Vineri, 27 februarie 2015, 13:43)

    barbu [anonim]

    Fiind este vorba de libertate, care e judecata diferit de profesionisti,aflati la aceiasi masa,pe aceleasi probe si dovezi,cred ca in motivatia deciziei fiecaruia , ar fi necesara si o motivatie a faptului pentru care nu esti de acord (ce a gresit el !) cu colegul, care a vazut altfel. Deci si Dl Lupascu si doamnele judecatoare ar trebui obligate sa spuna ce parere are despre cel ce vede invers ! Nu incalzeste pe nimeni decizii diferite (ca in cazul lui Becali) peste care s-a trecut ( prea ) usor.
    • +4 (10 voturi)    
      Hai, du-te (Vineri, 27 februarie 2015, 14:32)

      Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui barbu

      Du-te nene la plimbare. Hotiile lui Vooiculesc le stiu si copiii. Asta, daca mai era pedeapsa cu moartea, trebuia impuscat.
  • +6 (8 voturi)    
    Justitia si justitiabilii (Vineri, 27 februarie 2015, 14:05)

    MPopa [utilizator]

    Se indoia cineva ca dl. Lupascu va avea alta opinie? Mi-l amintesc cum se ratoia la Traian Basescu cand acesta incepuse sa ceara mai apasat CSM-ului sa lupte cu coruptia din sistem. Bine ca mai sunt si alti magistrati in Romania ca altfel toti marii corupti s-ar fi plimbat in libertate pe motive "tehnice".
    • -1 (7 voturi)    
      Cine cerea CSM-lui, (Vineri, 27 februarie 2015, 15:49)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui MPopa

      Basescu seful ordinar al hotilor din PDL!!!
      • +4 (8 voturi)    
        Pai nu ca Felix... (Vineri, 27 februarie 2015, 16:30)

        Alius [anonim] i-a raspuns lui xrogo

        .seful extraordinar al hotilor de peste tot.
  • +7 (13 voturi)    
    Penibil (Vineri, 27 februarie 2015, 14:30)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Un securist notoriu, turnator, un profitor mafiot, sa fie aparat de un asa-zis judecator. Dati-mi voie: Justitia trebuie curatata de specimene de acest tip. Ani de zile au acoperit hotiile si acum, cind in sfirsit 10% s-a facut dreptate, vine Lupascu sa-l apere pe securistul Varan. Nu mai spunde Pontac, Dragnea, Mazare, Oprisan, Videanu etc care inca nu sunt condamnati. Familiile isi pling inca mortii de la revolutie si mineriaed. Ii apara insa indivizi caLupascu, zis `judecator" Alo, CSM, nimic de zis?
  • -1 (3 voturi)    
    uimitor (Vineri, 27 februarie 2015, 15:36)

    kalughin [utilizator]

    cu cata nonsalanta tampa sunt tratate de observatorii "fini" ai hotnews chestiunile de detaliu juridic...si o parere pertinenta, ca a lui "barbu" de mai sus este trimisa in derizoriu de un "cunoscator" care prefera sa se pronunte pe, chipurile notorietatea (de la TV) manariilor lui voiculescu...domnilor, v-ati obisnuit cu politia politica si dosarele fabricate (fabricat prost) de DNA din disperarea de a oferi circ si sange occidentului si unei populatii mintita sistematic prin canalele media instumentalizate ideologic ...nu asa se face justitia domnilor, nu sub presiunea ambasadelor, ong-urilor stipendiate, a MCV-ului, a massmedia etc....justitia se face cu magistrati si cu procurori (ca astia nu-s magistrati) profesionisti, nemanevrabili, onesti si patrioti....nu cu lichele servile, intimidabile, santajabile si carieriste, impinsi in fata de sistem pentru a judeca stramb pentru a hrani interesele si orgoliile de moment ale sistemului ....o sa vedeti la EDO .... sau, daca sunteti de buna-credinta, cititi cu atentie motivarile ambelor parti ale completului de divergenta .... si veti constata unde e putreziciunea .... si va rog, nu mai emiteti verdicte in chestiuni juridice pe impresii, pareri, chiar convingeri, care nu au la baza cunoasterea temeinica a dosrului .... aveti sansa de a rata penibilitatea...ceea ce ar fi un pas inainte pentru dezbaterea civilizata si democratica din massmedia romaneasca.
    • +4 (6 voturi)    
      .... principial, suntem deacord, dar .... (Vineri, 27 februarie 2015, 17:14)

      cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui kalughin

      Acum vorbim de Dan Lupascu care este "Talpa Iadului" in justitia din Romania.
    • +1 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 februarie 2015, 18:49)

      [anonim] i-a raspuns lui kalughin

  • +2 (2 voturi)    
    Varane ,DNA iti trimite companie proaspata ! (Vineri, 27 februarie 2015, 20:09)

    andreesanu [utilizator]

    Obisnuiestete ca nu iesi de acolo decit cu picioarele inainte .


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by