UPDATE Inalta Curte judeca joi contestatia privind arestarea preventiva a lui Bica, Videanu, Alin si Dorin Cocos. Fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 5 februarie 2015, 11:31 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) judeca joi contestatia fata de decizia de arestare preventiva formulata de fosta sefa a DIICOT Alina Bica, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu, omul de afaceri Dorin Cocos si fiul acestuia, Alin Cocos, precum si Ionut Mihailescu, informeaza Agerpres.

UPDATE Ora 15:03 Fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest

Fosta sefa a DIICOT Alina Bica ramane in arest preventiv dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins ca nefondate contestatiile formulate de aceasta si de ceilalti inculpati impotriva deciziei din 27 ianuarie a judecatorului de Camera Preliminara - sectia penala.

ICCJ a mai respins si contestatiile inculpatilor Dragos George Bogdan, Lacramioara Alexandru, Emil Nutiu si Crinuta Dumitrean si i-au obligat pe acestia la plata a cate 125 de lei cheltuieli judiciare catre stat.

Decizia Inaltei Curti se refera la dosarul privind acordarea de despagubiri supraevaluate omului de afaceri Stelian Gheorghe pentru un teren din Capitala.

ICCJ a decis sambata arestarea preventiva pentru 30 de zile a celor cinci, la propunerea procurorilor DNA, intr-un dosar disjuns din cel in care Alina Bica a fost trimisa in judecata in legatura retrocedarea ilegala de catre ANRP a unui teren din Capitala.

In cazul fostului sef DIICOT s-au retinut infractiunile de luare de mita (2 infractiuni), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni), favorizarea faptuitorului, iar la Dorin Cocos, trafic de influenta si dare de mita.

Alin Cocos, este acuzat de dare de mita si trafic de influenta, Adriean Videanu, de complicitate la abuz in serviciu, Ionut Mihailescu, fostul consilier al Alinei Bica, de complicitate la luare de mita.

Anchetatorii sustin ca in perioada ianuarie 2011-2012 Dorin Cocos a promis, pretins si primit, de la beneficiarul unor drepturi litigioase, suma totala de 16 milioane euro, in transe, in schimbul influentei exercitate asupra a doi membri ai Comisiei Centrale a ANRP: Alina Bica si Sergiu Diacomatu, pentru asigurarea solutionarii a doua dosare de despagubire, dintre care unul cu nr.22714/ FFCC (prin care, valoarea unui teren in suprafata peste 13 hectare a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei).

Pentru urgentarea solutionarii dosarului de despagubire, Dorin Cocos a dat foloase Alinei Bica, sub forma unei cote dintr-un teren situat in localitatea Snagov, in suprafata de 4.425 metri patrati.

Pe de alta parte, la 24 septembrie 2013, in dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru si asupra a 80 de actiuni, detinute la o firma de Adriean Videanu.

Ulterior, 25 februarie 2014, printr-o ordonanta, Alina Bica, in calitate de sef DIICOT, a dispus cu incalcarea prevederilor legale de competenta admiterea solicitarii inculpatului Videanu si a ridicat sechestrul asigurator.

Prin aceasta actiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

DNA mai sustine ca in 2013 Alina Bica, dupa preluarea functiei de sef al DIICOT, in urmarirea intereselor lui Ovidiu Tender de a nu fi condamnat la o pedeapsa cu executare a dispus masuri abuzive care sa directioneze concluziile si pozitia judiciara a DIICOT in fata instantei de judecata in cauza respectiva, de o maniera in care acesta sa nu fie pasibil de o pedeapsa cu executare in regim de detentie.

"Pentru sprijinul acordat in scopul aratat, Bica, pe langa unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective sa-l angajeze pe Ionut Mihailescu (fostul sau consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de catre inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica, beneficiul unui card bancar in care ii erau virate diferite sume de bani", mai sustine DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1050 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    ce contestatii?! (Joi, 5 februarie 2015, 11:49)

    lili [anonim]

    Astia trebuiau judecati in procedura de urgenta maxima si aruncati direct in puscarie!
    Acolo sa le putrezesca osicioarele!
    Hotii !!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by