Doi generali si alte 95 de persoane, condamnati pentru fraudarea unor concursuri in unitati MApN

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 4 februarie 2015, 17:37 Dosare Anticoruptie


Generalii Marian Ion si Mihai Chirita au fost condamnati de ICCJ la patru ani si, respectiv, doi ani de inchisoare, alaturi de acestia primind pedepse cu inchisoarea alti 95 de ofiteri, subofiteri si maistri militari, in dosarul privind fraudarea concursurilor organizate in unitati ale Ministerului Apararii Nationale, informeaza Mediafax.

Marian Ion, fost adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din Ministerul Apararii Nationale, si Mihai Chirita, fost sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General din MApN, au fost condamnati pentru instigare la fals intelectual.

Potrivit sentintei pronuntate marti de instanta suprema, din pedeapsa lui Marian Ion va fi dedusa perioada retinerii si arestului preventiv, respectiv 13 decembrie si 21 decembrie 2010 - 18 martie 2011. De asemenea, lui Mihai Chirita ii va fi dedusa din pedeapsa retinerea de 24 de ore din 13 decembrie 2010 si arestarea preventiva din 21 decembrie 2010 pana in 17 februarie 2011.

Judecatorii de la instanta suprema au mai decis, prin aceeasi sentinta, sa ii condamne pe Dan Costel Craciuneanu la doi ani de inchisoare, pentru trafic de influenta si pe Crinu Ionut Onel la trei ani de inchisoare, pentru instigare la fals intelectual.

Sentinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva.

In mai 2011, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari au dispus trimiterea in judecata a unui numar de 112 inculpati, dintre care doi generali, 24 de ofiteri, 15 subofiteri si maistri militari si 71 de caporali candidati la selectii si concursuri organizate in cadrul Ministerului Apararii Nationale, in unitatile din Breaza si Pitesti.

Potrivit procurorilor, in perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza au fost organizate, in mod succesiv, mai multe activitati de selectie a unor candidati pentru a deveni militari profesionisti (ofiteri, maistri militari, subofiteri, soldat sau gradat voluntar), precum si selectii pentru elevi sau studenti in vederea admiterii la o serie de institutii de invatamant militar. Selectia consta in probe eliminatorii psihologice si de aptitudini fizice.

In anul 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti au avut loc, in luna august, doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si subofiteri, constand in probe scrise la materiile limba engleza, matematica-fizica, legislatie, pregatire militara generala si psihotehnica.

Folosindu-se de puterea functiilor si a gradelor militare pe care le detineau, inculpatii cu functii de conducere au actionat in asa fel incat unii candidati sa promoveze in mod ilegal, dupa ce primisera subiectele la unele probe scrise, in schimbul unor sume de bani. Astfel, promovarea candidatilor dispusi sa apeleze la metode frauduloase s-a facut in detrimentul candidatilor care ar fi trebuit, in mod legal, sa fie declarati admisi la aceste concursuri si selectii, potrivit procurorilor DNA.

In cursul anilor 2009 si 2010, generalul de brigada Marian Ion, in calitate de adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din cadrul Ministerului Apararii Nationale, a exercitat in mod repetat presiuni si acte de influentare asupra colonelului Richea Constantin, comandantul Centrului Zonal Breaza (presedinte al comisiei de selectie), pentru a-l determina sa favorizeze anumiti candidati care sustineau probe in vederea selectiei la respectiva unitate.

"Modalitatea practica gandita de inculpatul Ion Marian a constat in aceea ca, de fiecare data, il trimitea pe finul sau, inculpatul maistru militar Din Dragos, cu o serie de biletele pe care erau scrise numele candidatilor pentru a le preda comandantului Centrului Zonal Breaza. Acest mod de relationare avea in vedere conspirarea activitatilor frauduloase, in sensul evitarii discutiilor telefonice", a precizat DNA.

In acest mod, in perioada 2009-2010, comandantul Centrului zonal de selectie si orientare Breaza a primit biletele continand numele a 51 de candidati, pe care i-a declarat admisi in mod ilegal, deoarece acestia obtinusera rezultate sub baremul legal.

Pentru alti 12 candidati la concursul pentru ocuparea unor functii de subofiteri desfasurate in luna august 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, prin intermediul altei persoane interpuse, Marian Ion a exercitat presiuni asupra colonelui Valerica Diaconu, comandantul Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, pentru ca acesta sa le distribuie candidatilor grilele de raspuns, inaintea probelor scrise.

Anchetatorii au mai stabilit ca Marian Ion, impreuna cu maistrul militar Dan Dragos, a participat la pretinderea si primirea, de la o parte dintre candidatii favorizati de la unitatile miliare din Breaza si Pitesti, a sumei totale de 52.100 de euro.

In anul 2010, locotenentul colonel Craciuneanu Dan Costel, din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov, a exercitat, prin intermediar, acelasi tip de influente asupra comandantului Centrului Zonal Breaza Richea Constantin, in scopul favorizarii unui numar de zece candidati, de la care a pretins si primit sumele de 8.150 euro si 6.300 lei ca pret al traficarii influentei.

Cu privire la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre "Basarab I" Pitesti, s-a stabilit ca in luna august 2010 s-au organizat in aceasta unitate doua concursuri pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si de subofiteri.

Inainte de sustinerea primului concurs, asupra comandantului unitatii, colonelul Diaconu Valerica, au inceput sa exercite presiuni si influente si alte cadre militare, pentru a favoriza o serie de candidati. Unele dintre aceste cadre aveau grade si functii superioare, cum ar fi generalul maior Mihai Chirita, sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al Ministerului Apararii Nationale, colonelul Vasile Belciug, fost comandant al Garnizoanei Pitesti, colonelul Ion Constantin, colonelul Ioan Burghelea, colonelul Vasile Vreme, colonelul Nicolae Mitu, colonelul Mihaita Baleanu, colonelul Stan Condruz, colonelul Gabi Costel Dragoescu, locotenent colonel Gheorghe Anghelina si altii. Scopul final urmarit era distribuirea grilelor de raspuns inaintea sustinerii probelor scrise pentru candidatii favorizati de cei in cauza, au mai aratat procurorii.

Astfel, la primul concurs, comandantul unitatii militare din Pitesti Valerica Diaconu a intocmit o lista cu 50 de candidati sustinuti de diferite cadre militare, carora urma sa li se distribuie grilele de raspuns. Presedintele comisiei s-a impotrivit partial, in sensul distribuirii catre candidati a grilei doar pentru una din cele doua probe (limba engleza). Distribuirea efectiva a grilei s-a efectuat in noaptea de dinaintea sustinerii probei, de catre maiorul Ovidiu Georgel Bosutar, din aceeasi unitate militara, prin metoda mesajelor SMS, potrivit procurorilor.

Din cauza nedistribuirii grilei si la proba a doua (matematica fizica), majoritatea candidatilor favorizati au fost declarati respinsi, fapt ce a atras amenintari asupra conducerii unitatii din partea celor care intervenisera.

Generalul maior Mihai Chirita a sustinut zece candidati la acest prim concurs, amenintandu-l pe Valerica Diaconu pentru nedistribuirea grilei si la proba a doua, au mai scris procurorii in rechizitoriul trimis instantei.

Dupa cateva zile, la aceeasi unitate s-a organizat al doilea concurs, unde Mihai Chirita a sustinut alti zece candidati, determinandu-l pe comandantul unitatii sa faca demersuri pentru a asigura distribuirea grilei la ambele probe. Alaturi de acesta, si alti ofiteri au exercitat presiuni asupra comandantului unitatii, in sprijinul unui numar de 61 de candidati, carora li s-au distribuit raspunsurile pentru ambele probe, prin aceeasi metoda si de catre aceeasi persoana. Grilele respective au fost obtinute de la presedintele comisiei de concurs, colonelul Nicolae Zamfirache, au sustinut procurorii.

Prin urmare, la unitatea militara din Pitesti, 70 de candidati au fost declarati admisi in mod ilegal, fiind astfel inlaturati alti 70 de candidati care ar fi fost indrituiti la ocuparea locurilor respective. Acestia din urma s-au constituit parti civile sau vatamate in cauza pentru suma totala de 194.080 lei si 52.000 euro.

In vederea confiscarii sumei care a facut obiectul infractiunilor de coruptie, in cauza s-a dispus luarea masurii sechestrului asigurator pe bunurile imobile ale mai multor inculpati.

In total s-a stabilit ca, in aceasta grupare infractionala, o parte din inculpati au pretins si au primit de la candidati echivalentul a peste 82.000 euro ca pret al traficarii influentei. Printre acestia ar fi generalul de brigada Marian Ion, colonelul Vasile Belciug, lt. colonelul Dan Costel Craciuneanu si maiorul Crinu Ionut Onel.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5440 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Nevinovati (Joi, 5 februarie 2015, 2:02)

    Leon [anonim]

    Nu sint vinovati cu nimic. N-au furat banii statului. Nu-i asa, nea Grebla?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by