DNA cere incuviintarea urmaririi penale pentru senatorul Ion Ariton in dosarul Gala Bute

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2015, 10:42 Dosare Anticoruptie


Ion Ariton
Foto: Senatul Romaniei
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au cerut luni incuviintarea urmaririi penale pentru fostul ministru al Economiei Ion Ariton, in prezent senator, acuzat ca ar fi determinat pe 10 companii de stat sa sponsorizeze cu 1,74 milioane lei organizarea galei internationale de box Lucian Bute.

"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de ARITON ION, membru al Senatului care, in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele, a indeplinit functia de ministru al Economiei", se arata intr-un comunicat DNA.

Acesta este acuzat de :
  • - participatie improprie la abuz in serviciu
  • - folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea nr. 78/2000.
Care sunt acuzatiile procurorilor:
  • 1. Infractiunea de participatie improprie la abuz in serviciu
In calitatea sa de ministru al Economiei, Ariton Ion i-ar fi determinat pe reprezentantii a 10 companii de stat aflate in subordinea sa (Hidroelectrica S.A., Transelectrica S.A., Nuclearelectrica S.A., S.N.T.G.N. Transgaz S.A., Complexul Energetic Turceni S.A., Complexul Energetic Rovinari S.A., S.N.G.N. Romgaz S.A., Oil Terminal S.A., IAR Ghimbav S.A. si Societatea Nationala a Apelor Minerale S.A.) sa sponsorizeze, cu suma totala de 1.742.830 lei, organizarea galei internationale de box profesionist organizata la Bucuresti la data de 09.07.2011, in cadrul careia a evoluat sportivul Lucian Bute.

In conditiile in care evenimentul era organizat de societatea comerciala cu capital privat S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., care a fost si beneficiarul real al sponsorizarilor, sponsorizarea galei de box era interzisa de Legea nr. 32/1994. Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ mentionat, societatile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activitati de sponsorizare avand ca beneficiari societati comerciale cu capital privat.

Desi beneficiarul real al sponsorizarilor a fost S.C. Europlus Computers S.R.L. (care detinea exclusivitatea organizarii si care a incasat toate veniturile galei), a fost folosita Federatia Romana de Box pentru a evita dispozitiile imperative ale Legii nr. 32/1994 si a crea aparenta ca este sustinuta activitatea unei persoane juridice fara scop patrimonial.

In acest context, suma totala de 1.742.830 RON care ar fi facut obiectul sponsorizarilor constituie prejudiciu pentru companiile mentionate.

Din probele administrate a rezultat ca sponsorizarile nu s-ar fi incheiat in lipsa interventiei ministrului, iar sumele ar fi ramas in patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.

Totodata, suma are natura unui folos nejustificat obtinut de Obreja Rudel, in conditiile in care sponsorizarea galei era interzisa de lege. Fondurile obtinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, in conditiile in care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate in patrimoniul administratorului Obreja Rudel.
  • 2. Infractiunea de folosire a influentei in vederea obtinerii unui folos necuvenit
Pentru a determina reprezentantii companiilor sa adopte conduita mentionata anterior, Ariton Ion si-a folosit autoritatea si influenta derivata din functiile de ministru al Economiei, senator si presedinte al filialei judetene Sibiu a unui partid aflat la acel moment la guvernare. Ministerul Economiei este o persoana juridica fara scop patrimonial, iar companiile respective se aflau in subordinea acestuia.

Totodata, functia de conducere detinuta in cadrul partidului aflat la guvernare permitea influentarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat.

Prin folosirea autoritatii si influentei, Ariton Ion a urmarit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei in patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























3124 vizualizari

  • +2 (6 voturi)    
    inca un PDList penal (Luni, 2 februarie 2015, 10:40)

    NumaZic [utilizator]

    evident ca actiunile astea nu se puteau face inainte de alegeri, ca nu cumva sa-si dea seama jihadistii pedelisti ca sustin pe cei mai mari penali din istoria romaniei.
    • +3 (3 voturi)    
      toti o apa si un pamant! (Luni, 2 februarie 2015, 11:23)

      lili [anonim] i-a raspuns lui NumaZic

      O adunatura de hoti care au furat cat au vrut sub nasul Justitiei care "functiona", asa cum ne tot asigura zi de zi Traian Basescu!
      "Functiona", dar pentru catei, NU pentru cainii mari din PDL care furau milioanele de Euro din care apoi contribuiau la campaniile electorale ale PDListilor, ale lui Traian Basescu si ale EBEi plus averile uriase ale portocaliilor si acolitilor lor!
      Asta in timp ce romanilor Traian Basescu le recomanda austeritate plus TVA de 25%, ca deh, era criza mare si nu erau destui bani de furat de catre clientela PDLista!
      La puscarie cu totii hotii astia!!!
      Apoi, ce mi-e guvernarea corupta a lui Adrian Nastase, ce mi-e hotia de muuuulte milioane de Euro din perioada Basescu!
      Cand acum cativa ani scriam despre hotia portocalie mi se spunea mereu ca sunt PSDista, NU, NU am fost niciodata PSDista, am spus mereu ca toti politicienii romani fura, sunt corupti si incompetenti, numiti exclusiv pe criterii politice si NICAIERI in nici o institutie NU sunt numiti pe criterii de competenta, uitati-va numai la articolul de azi din Hotnews despre dezastrul din companiile de stat unde de 25 de ani pierderile uriase facute de clientela numita pe criterii politice, sunt compensate cu bani de la Bugetul de stat, in loc sa dirijam acei bani la Educatie, Sanatate si asistenta sociala civilizata!
      • +1 (1 vot)    
        rectific... (Luni, 2 februarie 2015, 11:55)

        lili [anonim] i-a raspuns lui lili

        TVA de 24% !!
        Tot pe-acolo insa, pentru majoritatea romanilor...
  • +2 (2 voturi)    
    strasnice guverne mai avem (Luni, 2 februarie 2015, 11:09)

    jackalphonse [utilizator]

    de la presedinte la ministri, fura pe rupte
  • +2 (4 voturi)    
    Se distruge majoritatea PNL? (Luni, 2 februarie 2015, 11:31)

    vali47 [utilizator]

    Parcă DNA este chitit pe PNL să-l decimeze,să nu obțină majoritate.
    • +2 (2 voturi)    
      daca sunt penali (Luni, 2 februarie 2015, 13:55)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui vali47

      ce sa le fac ? Macar cei care nu au votat cu PNL-PDL stiau cu cine voteaza si cam ce procent de penali au in vreme ce pedeleii erau in strada si strigau ca ei sustin justitia. Greu cu manipularea asta, unii se prind prea tarziu, dupa ce le-au dat puterea din nou.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by