Primarul unei comune din Arges vizat intr-un dosar de evaziune in domeniile IT si constructii, retinut

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 2 februarie 2015, 8:46 Dosare Anticoruptie


Primarul comunei argesene Bradu, Florin Fratica, vizat in dosarul de evaziune si spalare de bani cu un prejudiciu de 30 milioane de euro, in care duminica au fost facute perchezitii la persoane si firme din domeniile IT si constructii, printre care Erbasu, UTI si Strabag, a fost retinut, relateaza Mediafax.

Alaturi de primarul din Bradu, au fost retinute, pentru 24 de ore, de catre procurorii Parchetului Tribunalului Capitalei, alte 32 de persoane cercetate in acelasi dosar, toti urmand sa fie dusi cu propunere de arestare preventiva la Tribunalul Bucuresti.

Parchetul Tribunalului Capitalei a inceput in ianuarie urmarirea penala in acest dosar, fata de 50 de persoane si 116 firme suspectate de evaziune fiscala si spalare a banilor.

Anchetatorii au facut duminica 146 de perchezitii in Bucuresti si judetele Arad, Arges, Dambovita, Giurgiu, Gorj, Ilfov, Olt, Sibiu, Teleorman, Valcea si Vrancea, la sediile mai multor firme din domeniile IT si constructii si la locuintele reprezentantilor acestor societati.

Politistii au ridicat documente de la firmele perchezitionate, printre care Erbasu, UTI, Strabag, Romsys si Total Network Solution. De asemenea, perchezitii au fost facute si la locuinta lui Cristian Romeo Erbasu.

In urma perchezitiilor, au mai fost ridicate facturi fiscale, documente financiar-contabile, calculatoare, 250.000 de lei, un pistol cu gaze pentru care expirase autorizatia, precum si carduri bancare.

La sediul Politiei Romane au fost audiate 90 de persoane, pentru care au fost emise mandate de aducere, printtre acestea fiind si primarul comunei argesene Bradu. De asemenea, in atentia anchetatorilor ar fi si administratorii sau persoanele care controleaza firmele vizate in ancheta.

Potrivit Politiei Romane, in dosar sunt vizati reprezentantii a peste 200 de societati comerciale care, in perioada 2011-2014, ar fi creat circuite fictive pentru a nu plati taxele si impozitele datorate bugetului de stat.

"De asemenea, prin intermediul societatilor implicate ar fi fost transferate aproximativ 100 de milioane de euro catre persoanele in cauza, iar banii astfel obtinuti ar fi fost reintrodusi in circuitul ilicit prin retrageri din conturile bancare in baza unor documente fictive", a precizat sursa citata.

Parchetul Tribunalului Bucuresti a precizat ca suspectii au initiat, derulat si participat la circuite evazioniste si de spalare a banilor, prin intermediul carora, folosindu-se de documente false si inregistrari contabile fictive, s-au sustras de la plata obligatiilor fiscale. Sume importante ar fi fost transferate in contul unor societati comerciale cu comportament de tip fantoma, de unde banii ar fi fost retrasi in totalitate in numerar.

Prejudiciul produs bugetului de stat a fost stabilit cu sprijinul specialistilor Directiei Generale Antifrauda Fiscala si este de aproximativ 30 de milioane de euro, reprezentand TVA si impozit pe profit. Suma totala spalata prin circuitul evazionist se ridica la aproximativ 100 de milioane de euro, sustin anchetatorii.

Primarul Florin Fratica are, potrivit declaratiei de avere din 2012, sase terenuri intravilane de peste 19.000 de metri patrati, un teren forestier de 90,75 de hectare si doua terenuri extravilane de peste 72.000 de metri patrati, toate fiind achizitionate in perioada 1995-2011 si fiind detinute in cota parte impreuna cu sotia sau mai multe persoane.

Fratica mai are doua case, una de 257 de metri patrati, din 2006, si cealalta de 640 de metri patrati, din 1995, pe care o detine impreuna cu alta persoana. De asemenea, primarul a notat in declaratie si un apartament in Pitesti, aflat in proprietatea sotiei sale.

Primarul comunei Bradu are patru autoturisme si a mai notat in declaratia de avere ca detine monede din aur de aproximativ 55.000 de euro, bijuterii de 50.000 de euro si ceasuri de 12.000 de euro.

De asemenea, Florin Fratica are conturi bancare, depozite si fonduri de investitii in valoare totala de peste 320.000 de lei si 10.000 de euro, deschise in perioada 2007-2012.

Conform declaratiei de avere din 2012, Florin Fratica a imprumutat unor persoane si firme 125.000 de euro si peste 900.000 de lei.

Primarul din Bradu are un credit in valoare de 70.000 de euro, pe care l-a luat in 2007 si trebuie sa il achite pana in 2037.

Florin Fratica a obtinut ca primar, in anul fiscal anterior declaratiei de avere, venituri de 28.716 lei si a incasat 426.000 de lei din inchiriere unor terenuri, iar sotia sa a obtinut 16.836 de lei, din functia de director pe care o detine la firma Grande Venetia.

In declaratia de interese din 2012, Florin Fratica scria ca este secretar general al PDL Arges si presedintele Ligii Primarilor.¬






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2348 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    ANI nu a vazut declaratiile de avere ale astuia ?! (Luni, 2 februarie 2015, 9:03)

    lili [anonim]

    ANI vede declaratii de avere unde sumele nu sar atata in ochi si NU vede o astfel de declaratie de avere ?!
    Pare ca ANI este foarte SELECTIV in ceea ce vede !!!
    De ce oare?!
    Din motive politice, evident!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by