Anton Dobos, fostul manager general al clubului Universitatea Cluj, condamnat la inchisoare cu suspendare

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 9 ianuarie 2015, 16:52 Dosare Anticoruptie


Fostul manager general al clubului Universitatea Cluj Anton 'Tony' Dobos a fost condamnat vineri la 2 ani si 6 luni de inchisoare cu suspendare conditionata de Tribunalul Bucuresti, care a admis acordul de recunoastere al acestuia facut cu ocazia trimiterii in judecata, anunta Agerpres.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus pe 18 decembrie 2014 sesizarea instantei de judecata, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului Dobos Anton, in calitate de manager general al clubului de fotbal Universitatea Cluj, la data faptelor, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de dare de mita, potrivit DNA.

In prezenta aparatorului ales, inculpatul Dobos Anton a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, ca accepta incadrarea juridica pentru care s-a pus in miscare actiunea penala, ca este de acord cu felul si cuantumul pedepsei stabilite, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani si 6 luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de 4 ani si 6 luni.

Dosarul de urmarire penala privind pe inculpatul Dobos Anton impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Bucuresti.

DNA precizeaza ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus pe 21 octombrie efectuarea urmaririi penale fata de Anton Dobos, la data faptelor presedintele clubului Universitatea Cluj, pentru luare de mita si complicitate la dare de mita intr-un dosar disjuns din 'Valiza'.

Potrivit unui comunicat al DNA, prin rechizitoriul nr. 95/ P/ 2006 din 16 decembrie 2008 s-au dispus disjungerea cauzei fata de Anton Dobos, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, si continuarea cercetarilor in mod separat, in conditiile in care acesta nu a putut participa la activitatile de urmarire penala din cauze obiective.

Sursa citata reaminteste ca, in decembrie 2008, DNA a dispus trimiterea in judecata a lui George Becali si Teia Sponte pentru fapte de coruptie.

Prin rechizitoriu s-a retinut ca George Becali, in calitate de finantator si actionar al FC Steaua Bucuresti, a oferit, in perioada 4 -7 mai 2008, suma de 1,7 milioane de euro jucatorilor Universitatii Cluj aflati pe foaia de joc pentru meciul din etapa a 34-a a Campionatului National de Fotbal - Liga I (aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare).

Procurorii au retinut atunci ca banii au fost oferiti in scopul indeplinirii indatoririlor de serviciu prevazute in contractele de joc constand in apararea corecta a sanselor de joc si realizarea obiectivelor de instruire-performanta stabilite de club, pentru obtinerea unei victorii in meciul cu echipa CFR - 1907 Cluj din 7 mai 2008.

'In aceste conditii, George Becali i-a contactat atat direct, cat si prin persoane interpuse pe membrii conducerii clubului Universitatea Cluj si pe jucatorii de fotbal ai acestei echipe, carora le-a oferit sume de bani pentru ca echipa sa castige sau sa obtina un meci egal cu CFR 1907 Cluj. Becali George a fost ajutat de doua persoane, respectiv de Dobos Anton, care a transmis jucatorilor oferta referitoare la suma de 1,7 milioane euro, si Teia Sponte care a transportat banii de la Bucuresti la Cluj-Napoca. Din probatoriul administrat in prezenta cauza a rezultat ca Anton Dobos ar fi acceptat sa il ajute pe Becali George in sensul de a-i convinge pe fotbalisti, prin prezentarea ofertei, sa joace meciul astfel incat sa castige', se spune in comunicat.

Prin decizia din 4 iunie 2013, pronuntata de Completul de 5 Judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cei doi au fost condamnati definitiv.

'Pentru Steaua Bucuresti, miza meciului din ultima etapa implica interese duble, respectiv de ordin sportiv, care tin de palmaresul fiecarui club de fotbal, precum si de ordin financiar, echipa de pe primul loc avand acces in cea mai prestigioasa competitie europeana inter-cluburi, si anume in Liga Campionilor Europeni, precum si avantaje financiare de peste 5,5 milioane de euro, reprezentand drepturi financiare acordate de UEFA pentru fiecare echipa calificata in grupele Ligii Campionilor. Alte avantaje materiale s-ar fi putut obtine din vanzarile de bilete pentru meciurile jucate pe teren propriu si din atragerea unor sponsori importanti', arata DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























894 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by