Alina Bica, fosta sefa a DIICOT, a fost trimisa in judecata in dosarul supraevaluarii unui teren. Inculpatilor li se cere plata a 61 mil euro

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 15 decembrie 2014, 14:12 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT, alaturi de Crinuta Dumitrean, fost sefa a Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a lui Sergiu Diacomatu si a altor inculpati, acuzati ca au prejudiciat bugetul statului cu peste 61 de milioane de euro in dosarul privind supraevaluarea unui teren al omului de afaceri Stelian Gheorghe.

Cine sunt persoanele trimise in judecata:
  • BICA ALINA MIHAELA, in stare de arest preventiv, secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale de Despagubiri,  
  • DUMITREAN CRINUTA, in stare de arest preventiv, presedinte ANRP si presedinta Comisiei Centrale de Despagubiri,  
  • DIACOMATU SERGIU IONUT, sub control judiciar, vicepresedinte ANRP,
  • TEODORESCU CATALIN FLORIN, sub control judiciar, actualmente deputat in Parlamentul Romaniei,  
  • BACIU REMUS VIRGIL (condamnat definitiv la pedeapsa de 5 ani pentru coruptie in alta cauza),  
  • VASILESCU OANA, sub control judiciar, jurist, sef birou in cadrul Ministerului Justitiei,  
  • BOGDAN DRAGOS GEORGE, in stare de arest preventiv,
  •  ALEXANDRU LACRAMIOARA, in stare de arest preventiv,  
Aceste persoane sunt acuzate de comiterea unei infractiuni de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA.  

De asemenea, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
  • NUTIU EMIL, in stare de arest preventiv, evaluator
  • GHEORGHE STELIAN, sub control judiciar, om de afaceri, beneficiar al despagubirii,  
Ei sunt acuzati de comiterea unei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

La data de 15 martie 2011, Dumitrean Nicoleta Crinuta, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin, Baciu Remus Virgil, Bica Alina Mihaela, Vasilescu Oana, Bogdan Dragos George si Alexandru Lacramioara, in calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nutiu Emil, din cadrul S.C. BUSINESS EVALUATOR S.R.L., prin care, valoarea unui teren in suprafata de 130 535mp (peste 13 hectare) a fost stabilita la suma de 377.282.300 lei.

Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane.

Membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, puteau constata ca expertul a folosit, in cadrul metodei comparatiei vanzarilor, variabile (terenuri) care nu erau asemanatoare cu terenul supus evaluarii, din punct de vedere al suprafetei, locului amplasarii si datei evaluarii.

Aprobarea raportului de evaluare intocmit de expertul Nutiu Emil, corespunzator dosarului nr. 22714/FFCC, de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, s-a facut cu incalcarea dispozitiilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, care prevad ca, in baza raportului de evaluare, Comisia Centrala va proceda fie la emiterea deciziei reprezentand titlul de despagubire, fie la trimiterea dosarului spre reevaluare, spun procurorii.

Membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au realizat faptul ca valoarea terenului era supraevaluata, aspect care reiese si din faptul ca, in sedinta din 24.02.2011, cand dosarul nr. 22714/FFCC mai fusese analizat, s-a dispus amanarea luarii unei decizii pentru urmatoarea sedinta, fiind solicitata participarea evaluatorului si intocmirea unui scurt istoric al dosarului.

Suma de 377.282.300 lei, platita in acest dosar de despagubire pentru un teren agricol prin conversiune in titluri de proprietate, este mai mare decat totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei.

Mai mult, conform estimarilor partiale intocmite de Guvern, au fost inregistrate mai mult de doua milioane de cereri formulate in temeiul legilor de reparatie, valoarea estimata pentru finantarea despagubirilor vizate de aceste legi, ridicandu-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnari ale Statului Roman de catre Curtea Europeana a Drepturilor Omului si chiar pronuntarea hotararii pilot Maria Atanasiu vs. Romania, in anul 2012, din cauza unor accentuate intarzieri in solutionarea cererilor de despagubire.

Ministerul Finantelor Publice s-a constituit ca parte civila, solicitand obligarea inculpatilor si a partilor responsabile civilmente la plata sumei de 263.327.559 lei, echivalentul sumei de 61.714.021,4 euro.

In vederea recuperarii prejudiciului s-a dispus sechestru asigurator asupra unor bunuri imobile si sume de bani apartinand inculpatilor DUMITREAN NICOLETA CRINUTA, DIACOMATU SERGIU IONUT, TEODORESCU CATALIN FLORIN, BACIU REMUS VIRGIL, BICA ALINA MIHAELA, VASILESCU OANA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA, GHEORGHE STELIAN si NUTIU EMIL.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.  

Totodata, in rechizitoriu, procurorii au solicitat instantei mentinerea masurii preventive a arestarii fata de inculpatii fata de inculpatii Bica Alina Mihaela, Bogdan Dragos-George, Alexandru Lacramioara, Nutiu Emil, Dumitrean Crinuta-Nicoleta, precum si mentinerea masurii preventive a controlului judiciar fata de inculpatii Gheorghe Stelian, Diacomatu Sergiu Ionut, Teodorescu Catalin Florin Si Vasilescu Oana, dar si mentinerea masurii sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile si sumelor de bani apartinand inculpatilor.

Avand in vedere faptul ca procedurile de citare fata de inculpatul MARKO ATTILA-GABOR nu au putut fi indeplinite in totalitate, in asa fel incat sa nu poata fi invocate nerespectarea unor garantii procesuale privind inclusiv dreptul la aparare, intrucat acesta este plecat din tara, se va dispune disjungerea cauzei, urmand ca cercetarile sa fie continuate intr-un dosar distinct, sub aspectul infractiunii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6325 vizualizari

  • -1 (5 voturi)    
    interesant... (Luni, 15 decembrie 2014, 14:20)

    lucyan [utilizator]

    procedurile de citare nu au putut fi indeplinite... oare ce presupun aceste proceduri? nu sunt aceleasi ca la oamenii normali? pai asta poate sta numai peste hotare, la cat se zice ca a furat, fara sa i se faca nimic, neputandu-se indeplini procedurile de citare...
    ps sa fie o noua moda in tergiversarea anumitor dosare?
  • +7 (7 voturi)    
    mamma mia, (Luni, 15 decembrie 2014, 14:21)

    victor L [utilizator]

    despagubiri de 61 milioane E-U-R-O!
    Nu ma obliga sa citesc, ca deja ametesc.
    Ce au asemenea oameni in cap? sigur, nu au doar prostie, ci si tarîţe.
    • +10 (10 voturi)    
      nici nu e mult.... (Luni, 15 decembrie 2014, 14:34)

      Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui victor L

      ...cand te gandesti ca au acordat dupa ureche despagubiri de M-I-L-I-A-R-D-E! :)
    • -7 (13 voturi)    
      Deci aici nu se face (Luni, 15 decembrie 2014, 14:43)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui victor L

      confiscare extinsa,adica banii furati in 2011 nu au produs "pui"?
      Aha,asta e metoda aplicata numi lui Voicilescu,el era dusmanul numarul 1 a lui Base,si de-aceea a trebuit aplicata!!!
      • +6 (8 voturi)    
        dece te repezi (Luni, 15 decembrie 2014, 15:12)

        victor L [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        ca, vorba aia?!
        Sint inca cercetari, nu s-a finalizat un proces, care nici nu a inceput.
        Ai putintica rabdare pentru a-ti exprima minia proletara.
      • +4 (6 voturi)    
        Varanu nu e decat o Shoparla Uriasa (Luni, 15 decembrie 2014, 15:48)

        Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        fara minte si cu muscatura otravita si baloasa; asa ceva trebuie starpit.
  • +9 (11 voturi)    
    25 de ani de la revolutie! (Luni, 15 decembrie 2014, 14:21)

    Martinezu [utilizator]

    In ce tara am ajuns sa traim????? Asta e calea aleasa de cei 90% care l-au votat pe Iliescu dupa ce aducea minerii sa puna umarul la consolidarea noii democratii?
    Trebuiesc schimbate rapid legile, si reintrodusa pedeapsa cu moartea pentru un anumit prag al hotiei din avutul tarii.
    Sa nu uitam ca pentru fiecare milion de euro furat mor oameni cu zile pentru ca fie nu au medicamente , fie nu au doctori fie nu sint spitale.
    • -8 (16 voturi)    
      Aici te cam inseli, (Luni, 15 decembrie 2014, 14:40)

      xrogo [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      asta e calea alora care l-au votat pe Basescu,adica Cocos,Udrea,Bica si toti cei numiti de guvernul Boc,repet,Boc la ANRP !!!
      • -1 (7 voturi)    
        Ai neuronii papati de a3 (Luni, 15 decembrie 2014, 15:50)

        Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

        Daca tu crezi ca 99,99% la momentul cand au pus stampila pe Bas...se gandeau la Cucos sau Bica.
  • +7 (9 voturi)    
    //// (Luni, 15 decembrie 2014, 14:37)

    hmara [utilizator]

    Mai este un teren de vreo 5-6000 mp vis-a-vis de spitalul Fundeni, langa benzinaria Mol.
    Tot prin ANRP a fost pus in posesie cineva, ajutat de fiul lui Cocos.
    Poate se face lumina si in acel caz.
  • +8 (8 voturi)    
    oamenii astia pun tara in pericol (Luni, 15 decembrie 2014, 14:39)

    Alalalt [utilizator]

    cred ca americanii au lesinat pe la washington cand au vazut ca sefa unei directii anti coruptie si crima organizata e usor de cumparat... asta in tara care trebuie sa asigure tranzitul trupelor si logisticii sensibile (comunicatii, tehnologie, soft) americane din afghanistan... oamenii astia sunt un pericol pentru siguranta nationala a noastra si a altor tari, se cam impune si o acuzare de tradare, zic eu
    • +1 (9 voturi)    
      știe mă, știe (Luni, 15 decembrie 2014, 15:02)

      Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Alalalt

      crezi că Washington nu știa?
      • +4 (4 voturi)    
        every dog has his day :) (Luni, 15 decembrie 2014, 15:29)

        derblauereiter [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        vezi ca urmatorul dosar e cu Tender, Niculae si Buzaianu, urmeaza intristarea.
      • +6 (6 voturi)    
        Posibil chiar sa fie turnati direct de la (Luni, 15 decembrie 2014, 15:52)

        Kaladin [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

        Washington chiar. Daca americanii vor sa investeasca...starpesc coruptia inainte de toate.
        • +2 (2 voturi)    
          Excelent banc (Luni, 15 decembrie 2014, 18:09)

          Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Kaladin

          Ai un vot de la mine.
          Se pune insa intrebarea - cand starpesc coruptia, inainte sau dupa ce-si fac treaba cu coruptii respectivi?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by