Perchezitiile la CJ Buzau s-au incheiat dupa opt ore. Anchetatorii au ridicat saci cu documente

de I.C.     HotNews.ro
Duminică, 7 decembrie 2014, 10:23 Dosare Anticoruptie


Perchezitiile facute de procurorii DNA la sediul Consiliului Judetean (CJ) Buzau au fost finalizate in noaptea de sambata spre duminica, in jurul orei 02:00, anchetatorii iesind din sediul institutiei cu trei saci si cu mai multe cutii pline cu documente, fara ca vreun angajat sa fie retinut.

La finalul perchezitiilor, care au durat aproximativ opt ore, secretarul Consiliului Judetean Buzau, Laurentiu Gavrila, a declarat ca anchetatorii au verificat mai multe birouri din institutie, de unde au ridicat documente, transmite Mediafax.

"Am aflat si noi ce s-a intamplat, am fost solicitat sa ma prezint la sediul institutiei impreuna cu colegii mei si am participat la perchezitia efectuata in sediul Consiliului. Au luat documente, dar deocamdata nu pot spune despre ce documente este vorba. Am asistat la desfasurarea perchezitiilor, dar am fost rugati sa nu discutam despre ce documente s-au luat. Este o ancheta in curs de desfasurare￯, a afirmat Gavrila.

Secretarul CJ Buzau a explicat, totodata, ca de strategia de dezvoltare a judetului, la care se refera procurorii DNA, s-a ocupat Directia de Dezvoltare Regionala. Directorul acestei directii este Dragos Cojocea, care este finul de cununie al fostului presedinte al Consiliului Judetean Victor Mocanu, cu care Cristinel Bigiu s-a aflat in conflict direct in campania pentru alegerile locale din 2012, cand Bigiu a fost desemnat candidat al USL la sefia CJ Buzau, in defavoarea lui Mocanu.

￯De strategia de dezvoltare s-a ocupat Directia de Dezvoltare Regionala, condusa de directorul Dragos Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e in concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Au fost ridicate toate documentele care ar fi trebuit sa fie ridicate. Este vorba despre strategia pe care trebuie sa o adoptam in perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea judetului, in baza careia se pot accesa fonduri europene￯, a mai spus Laurentiu Gavrila.

Procurorii DNA au descins la sediul Consiliului Judetean Buzau sambata seara, in jurul orei 18.00.

Totodata, presedintele Consiliului Judetean Buzau, Cristinel Bigiu, a fost ridicat de anchetatori de la locuinta sa, dupa ce a fost prins in flagrant luand mita in parcarea din fata blocului in care locuieste.

Cristinel Bigiu a fost dus in Capitala, la DNA central, unde a fost audiat timp de aproximativ sase ore, alaturi de finul sau, Florin Colgiu, presedinte al Organizatiei de Tineret a PNL Buzau, care ar fi fost intermediar al unei transe de bani primite ca mita de Bigiu.

La finalul audierilor, Cristinel Bigiu a fost retinut pentru luare de mita in forma continuata (doua acte materiale). De asemenea, a fost emisa ordonanta de retinere si pentru Florin Colgiu, pentru complicitate la luare de mita in forma continuata (doua acte materiale).

Conform unui comunicat transmis sambata noapte de DNA, in perioada decembrie 2013-decembrie 2014 Cristinel Bigiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul institutiei sa faca demersuri pentru declansarea procedurilor de achizitie directa (prin modificarea proiectului initial in cuantum de 400.000 de lei, legat de intocmirea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Buzau pentru perioada 2014-2020 si impartirea acestuia in trei componente, astfel incat sa fie evitata procedura de licitatie publica), sa identifice firme dispuse sa semneze, in mod formal, aceste proiecte si sa intocmeasca efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun ca, dupa intocmirea acestor proiecte si dupa aprobarea platilor de catre Cristinel Bigiu, directorul respectiv din CJ urma sa ii dea mita presedintelui Consiliului Judetean jumatate din suma platita din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma sa recupereze banii de la firmele care figurau, in mod fals, ca executanti ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun ca in jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judetean Buzau i-a remis lui Cristinel Bigiu, prin intermediul lui Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub forma de mita, reprezentand jumatate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, suma ce fusese virata unei firme identificate de director, careia i se atribuise anterior, in mod direct, contractul pentru prima componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, si anume principalele directii de dezvoltare si analiza S.W.O.T. Directorul, la randul sau, primise suma respectiva de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, in luna august 2014, Bigiu l-a insarcinat pe acelasi director sa inceapa procedurile de atribuire directa, in aceleasi conditii, pentru cea de-a doua componenta a Strategiei de dezvoltare durabila, fiind declarata castigatoare aceeasi firma. Urma ca lui Bigiu sa ii fie remisa, ulterior, ca mita, jumatate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai noteaza ca in 4 decembrie Cristinel Bigiu i-a solicitat in mod expres aceluiasi director sa ii dea pana cel mai tarziu in 8 decembrie suma convenita de 50.000 de lei, indicandu-i ca intermediar care urma sa primeasca banii in numele sau o persoana de incredere a acestuia.

Sambata, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bigiu o suma de bani, pentru ca acesta, la randul sau, sa i-o dea presedintelui Consiliului Judetean Buzau.

Tot sambata, intermediarul i-a dat lui Bigiu, in parcarea din fata blocului unde locuieste acesta, suma de 50.000 de lei, comunicandu-i ca banii i-au fost dati de catre director.

"Bigiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul in care urmau a fi distribuiti, respectiv pastrati banii, solicitandu-i ca suma de 6.500 de lei sa fie remisa finului acestuia, Colgiu Florin Madalin, iar restul sumei de 43.500 lei sa fie pastrata, la dispozitia lui Bigiu Marian Cristinel, de catre intermediar. In aceeasi zi (sambata -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Madalin, care cunostea ca suma respectiva fusese primita cu titlu de mita de catre Bigiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv", mai precizeaza procurorii DNA.

Potrivit acestora, in dosar sunt urmarite penal si alte persoane.

Marian-Cristinel Bigiu, in varsta de 47 de ani, se afla la primul sau mandat de presedinte al Consiliului Judetean Buzau, fiind ales pe listele USL.

In perioada 1993 - 1994, el a fost contabil la Sigma Instal, dupa care a fost, pana in anul 2000, sef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 si pana in 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 si pana in ianuarie 2005, Cristinel Bigiu a fost vicepresedinte al Consiliul Judetean Buzau, iar din ianuarie 2005 si pana in mai 2007 a fost prefect al judetului Buzau. Ulterior, el a fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice, functie detinuta pana in noiembrie 2008.

In perioada 2008-2012, Cristinel Bigiu a fost senator, fiind ales din partea PNL, partid in care incepand cu anul 2000 a detinut mai multe functii, intre care presedinte si vicepresedinte al filialei judetene Buzau a PNL.

In luna septembrie a acestui an, Bigiu a trecut de la PNL la PSD, in baza OUG 55, care a permis migratia alesilor locali fara sa isi piarda mandatul. El a fost urmat in PSD de 24 de primari din judet - 18 de la PNL si sase de la PDL, precum si de mai multi consilieri judeteni si locali.

"Nu a fost o decizie usoara, dar consider ca am facut ceea ce este mai bine pentru judetul Buzau. Ceea ce m-a determinat sa iau aceasta decizie este colaborarea buna cu consilierii PSD in sustinerea unor proiecte", afirma Cristi Bigiu.

La randul sau, liderul PSD Buzau, primarul Constantin Boscodeala, spunea ca "echipa social-democrata a crescut cantitativ si calitativ, ceea ce va contribui ca premierul Victor Ponta sa devina presedintele Romaniei".

Cristinel Bigiu are, potrivit ultimei sale declaratii de avere, patru terenuri intravilane, fiecare in suprafata de aproximativ 900 de metri patrati, in comuna Vernesti, dobandite in 2006 si 2008, doua apartamente in municipiul Buzau, in suprafata de 79 de metri patrati, respectiv 107 metri patrati, achizitionate in anii 2000 si 2003 si o casa la Vernesti, in suprafata de 700 de metri patrati. Bigiu mentioneaza in declaratia de avere si un spatiu comercial in Buzau, in suprafata de peste 650 de metri patrati, cumparat in anul 2008.

Cristinel Marian Bigiu mai are, potrivit declaratiei sale de avere, bijuterii si ceasuri in valoare de 10.000 de euro.

De asemenea, el are aproape 6.000 de euro si aproximativ 70.000 de lei in fonduri de investitii, precum si aproape 40.000 de lei in doua conturi bancare.

Totodata, Bigiu a acordat imprumuturi in nume personal firmei Modern Shoes, in valoare de 1.567.579 de lei, catre Lupu Marian, in valoare de 270.000 de lei, si firmei Maralex Shoes, de 200 de lei si 147.488 de lei.

La capitolul datorii, presedintele CJ Buzau mentioneaza un credit de 222.401 de euro contractat in 2008 si scadent in 2038.

Veniturile lui Cristinel Bigiu sunt, potrivit declaratiei de avere, salariul de presedinte al Consiliului Judetean, in ultimul an fiscal acesta incasand 55.656 de lei, in timp ce sotia sa, Florentina Veronica Bigiu, a castigat, ca director general al firmei Modern Shoes, 36.678 de lei. Sotia sa a mai incasat in ultimul an fiscal 36.000 de euro dintr-un contract de inchiriere a unui imobil. De asemenea, presedintele CJ Buzau a castigat din dividente 25.300 de lei, in timp ce sotia sa a incasat 4.100 de lei.

Bigiu precizeaza in declaratia de interese ca este actionar la firma Modern Shoes, unde detine 13.403 de actiuni, in valoare de 134.030 de lei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4544 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    cu semn de intrebare (Duminică, 7 decembrie 2014, 12:36)

    TRABI [utilizator]

    - buna treaba DNA ....
    - dar cu CJ Bacau - dragos benea & company ce se mai intampla ?
    --din vara cand a intervenit DNA , pana acum , vad ca-si bat joc de judet aceiasi indivizi
    Mai buzoienilor , pai voi stati bine tata ...., la Bacau dragos benea si altii sunt in aceste functii de pe vremea lui nastase + iliescu ...., familiile lor se ocupa de tot ce inseamna institutii publice ce dirijeajza bani in judet ..etc. Sa nu mai vorbim de familia stavarache din primarie ..
    Ce democratie ? .... COSA NOSTRA institutionalizata , ce mai.....


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by