DNA confirma ca numele lui Dorin Cocos apare in dosarul Alinei Bica: Omul de afaceri ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni la ANRP

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 15:38 Dosare Anticoruptie


Dorin Cocos
Foto: AGERPRES
Omul de afaceri Dorin Cocos ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe langa factori de decizie din Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) in legatura cu despagubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren in Capitala, reiese din referatul DNA la dosarul in care este cercetata si procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, potrivit Mediafax.

"In cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian - n.r.) a cumparat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafata de teren in zona lacului Plumbuita, sector 2, Bucuresti. Dupa aceea, Dorin Cocos a garantat ca totul va fi bine (...) Dupa ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (...) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (...) valoarea totala a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei si Dorin Cocos a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe langa factori de decizie din cadrul ANRP in vederea solutionarii dosarului (...) Cocos Dorin, in mai multe transe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (...)", se arata in documentul respectiv, conform probelor administrate de procurori.

Potrivit DNA, procurorul-sef al DIICOT, Alina Bica, a facut parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, reprezentand Ministerul Justitiei, unde ocupa functia de secretar de stat.

Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei catre omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentand despagubiri pentru terenul din zona Plumbuita.

DNA sustine ca, prin indeplinirea in mod necorespunzator a atributiilor de serviciu de catre membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a fost produs statului roman un prejudiciu in valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentand supraevaluarea, concomitent cu obtinerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.

Astfel, membrii Comisiei, luand la cunostinta de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat ca expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reala) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemanator situat intr-o zona centrala a Capitalei)', sustine DNA.

In sedinta comisiei din 15 martie 2011, arata procurorii, citand unul dintre inculpati, Alina Bica "a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata".

"La sedinta din 15.03.2011 a fost prezent si evaluatorul care a intocmit raportul de evaluare. In cadrul acestei sedinte, Bica Alina a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata. Avand in vedere solicitarea anterioara facuta de catre Dorin Cocos, desi valoarea stabilita pentru teren mi s-a parut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luand in considerare sustinerile evaluatorului ca avea comparabile chiar cu preturi duble. (...) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocos, cu care eram in relatii de prietenie. De asemenea, am aflat ca Bica Alina facea parte din cercul relational al familiei Cocos. (...)", se mai arata in referatul procurorilor.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sambata ca Alina Bica sa fie arestata preventiv pentru 30 de zile in acest dosar, ea fiind acuzata de DNA de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu.

Mandate de arestare preventiva au primit si Emil Nutiu, expert evaluator; Lacrimioara Alexandru si Dragos Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP.

Decizia instantei nu este definitiva, insa executorie.

Alina Bica s-a predat sambata dimineata la arestul Politiei Capitalei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























5741 vizualizari

  • +19 (23 voturi)    
    Udrea (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 15:45)

    Klaus_CT [utilizator]

    Pe o scara de la 1 la 10, cine crede ca Elena Udrea nu stia de invartelile lui Cocos si ale prietenei sale. Alina Bica?
    Maine poate o sa aflam ca al nostru Cocos avea o relatie cu Alina si ea habar nu avea. Relatie de furt din avutul national.
    Rusinos! Banii inapoi, ///
    • -8 (10 voturi)    
      Pariu ca Udrea va fii ministru ? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 19:55)

      NumaZic [utilizator] i-a raspuns lui Klaus_CT

      Care face un pariu cu mine ? In maxim 2 luni guvernul va fi preluat de ex-PDL. Din guvern vor face parte cel putin urmatorii 2 oameni: Udrea si Blaga. De Basescu nu ma pronunt, cred ca stie si el ca nu e oportun sa se bage inca la guvernare. Acum pariul: Toti cei care dati minus sa iesiti dezbracati peste exact 2 luni in fata parlamentului la ora 12:00. Toti cei care dati plus sa iesiti daca nu e asa cum am prezis. Toti cei care nu va tineti de pariu sa va lasati de politica pentru ca sunteti oameni fara cuvant.
  • -11 (23 voturi)    
    Speculatii (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 15:57)

    Cristiann80 [utilizator]

    Asa s-a zis si in dosarul Microsoft ca Dorin Cocos a luat 9 milioioane de dolari si, cand colo s-a dovedit ca n-a luat un dolar, banii fiind blocati intr-un cont din Elvetia. NU cred in speculatii, iar daca au gresit sa plateasca sunt oameni in toata firea. Nu inteleg de ce este pomenit mereu numele Elenei Udrea. "Fostul sot, fiul vitreg" etc. Este gresita aceasta abordare. Nu ea i-a pus sa greseasca daca au gresit, ea nu are nicio treaba cu asa ceva. Asa ca ar trebui ca presa sa fie mai atenta la cum formuleaza si cum gandesc articole pe acest subiect.
    • +13 (17 voturi)    
      Sunt doua situatiie aici. (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 18:50)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      1 - ori Udrea stia de aceste afaceri si a beneficiat intr-o forma sau alta de bani (nu cred ca ea traia in saracie, in timp ce alde Cocos facea "afaceri" de milioane de euro), fiind prietena cu Bica;

      ori


      2 - Bica si-o tragea cu Cocos, altfel nu vad cum putea Udrea sa nu stie de afacerile dintre Bica si Cocos, prietene fiind.
      • +5 (5 voturi)    
        :))))) (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 19:16)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Alius

        threesome, cocos rules :D
    • +8 (10 voturi)    
      Asa (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 19:44)

      naenae [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      Asa aflam si noi de unde provin milioanele alea de le-a primit Udrea in urma divortului de Cocos. Ca posetele alea Louis Vuiton si pantofiorii Louboutin sunt cam scumpi pentru salariul de ministru.
  • +2 (22 voturi)    
    Corectitudine!!! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 17:17)

    Blue_James [utilizator]

    Bineinteles, ca si in dosarul MicroSoft, madame Udrea, nu stia nimic!Nici cu ce se ocupa sotul-Cocos, nici prietenii Alina Bica si Stelu!!!!!Si daca banii mergeau mai departe de madame Nutzi????Alo, domnul Basescu, mai dormitzi????Bercea, Cocos...se strange latul!!!????????
    • +9 (9 voturi)    
      Da se strange.. (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 19:12)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Blue_James

      ...Microsoft si EADS incepute de Nascase si banii ii lua Basescu. Bravos fai!
  • +7 (17 voturi)    
    haha (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 17:46)

    Mazeta [utilizator]

    Îl vedeţi dumneavoastră pe Cocoş poştaş?
    • +1 (7 voturi)    
      :D (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 19:18)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

      prea subtil si lumea uita repede :D
  • -5 (13 voturi)    
    Sotul Elenei Udrea ? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 17:59)

    Velma Kelly [utilizator]

    ???
  • +9 (17 voturi)    
    ? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 18:08)

    gringonelius [utilizator]

    ma intreb cum a luat legatura domnul Cocos cu doamna Bica......nu cumva prin intermediul partenerei de shopping de la Paris?
  • +16 (22 voturi)    
    Si uite asa (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 18:27)

    KostasP [utilizator]

    Prin hotarare de divort, 1 milion de euroi a ajuns si la tanti nutzi. Care tanti nutzi a vandut repede toate casele iar banii i-a depus probabil intr-un cont sigur in afara tarii. Miscarea cu divortul a fost gandita si facuta in cunostinta de cauza. Probabil aflase ca dna-ul era pe urmele "cocosului".
  • +8 (8 voturi)    
    Cocos-ul o sa caraie curand (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 19:37)

    Kaladin [utilizator]

    S-au dus vremurile cand era stapan peste gaini.
  • +6 (10 voturi)    
    doar nu va mirati acum? (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 22:30)

    dinpopor [utilizator]

    Cine nu-si aduce aminte de povestile Udrei despre mica afacere cu creditul BCR, cu terenul pentru bloc, apoi cu acel cumparator minune care i-a preluat creditul si alte abureli. Si chiar serviciile si parchetul nu au aflat nimic? Sau nu aveau curaj sa spuna nimic, nu de frica lui Cocos ci a stapanului de la Cotroceni?
  • +2 (2 voturi)    
    pt hotnews (Luni, 24 noiembrie 2014, 9:21)

    villa [utilizator]

    nu mai folositi sintagma "Omul de afaceri Dorin Cocos". Nu dorim asocierea intre oamenii de afaceri cinstiti si acest HOT si MAFIOT!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by