VIDEO Alina Bica si comisia din care facea parte au aprobat acordarea de despagubiri pentru zona rezidentiala, desi cele 13 hectare fusesera incadrate ca teren agricol

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 21 noiembrie 2014, 19:54 Dosare Anticoruptie


Alina Bica, Bogdan Dragos George si Alexandru Lacramioara au aprobat acordarea de despagubiri pentru omul de afaceri Gheorghe Stelian pentru un teren aflat intr-o zona rezidentiala, desi cele 13 hectare fusesera incadrate ca teren agricol, se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva al procurorilor DNA. Referatul procurorilor arata ca dupa ce Gheorghe Stelian intervine pe fir procedurile administrative de acordare a despagubirilor se accelereaza sensibil. Astfel, cu cererea depusa in 2005 nu se intampla nimic timp de 5 ani, pentru ca totul sa se rezolve in mai putin de un an dupa aparitia lui Gheorghe Stelian.

"Mai exact pentru un teren agricol de 13.0535 ha inculpatii BICA ALINA MTHAELA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA membrii ai comisiei centrale au validat un raport de evaluare care a vizat teren din zona rezidentiala", se arata in acest referat, obtinut de HotNews.ro.

Cum a fost reconstituita suprafata de 14,6162 hectare pentru care s-au acordat despagubiri de 377.282.300 lei
 • La data de 20.09.2005, numitul (...) a solicitat in temeiul Legii nr.247/2005, Primariei Sector 2 Bucuresti reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 14.6162 ha situata in Bucuresti, str. Plumbuita, proprietate cunoscuta sub denumirea de "Fabrica de caramida si Fabrica de sobe de teracota Plumbuita Sinigalia" din comuna Colentina, devenita comuna suburbana Tei - Plumbuita (...).
 • Timp de 5 ani, pana in anul 2010, cererea de reconstituire nu a fost solutionata
 • In 22.04.2010 prin contractul de cesiune de drepturi autentificat sub nr. (...) de Consulatul General al Romaniei la Milano, toate drepturile succesorale pentru cele 14.6162 ha au fost cedate de catre mostenitorii (..)si (...) inculpatului GHEORGHE STELIAN, pretul cesiunii fiind de 1,5 milioane euro.
 • In aceeasi zi, in baza contractului de mandat autentificat sub nr. (...)de Consulatul General al Romaniei la Milano numitul (...)l-a mandatat pe inculpatul GHEORGHE STELIAN sa-l reprezinte cu puteri depline in fata autoritatilor competente, in vederea retrocedarii in natura sau compensare
Procurorii afirma ca exista indicii puternice ca scopul acestui ultim mandat a fost acela de a "mentine aparenta de legalitate dar si pentru pierderea destinatiei uriasei sume acordata ca despagubire".

"Contextul mandatului, cedarii drepturilor succesorale si cedarea dreptului de proprietate catre alte trei persoane desi, neclarificat deplin pana in acest moment al cercetarilor, nu prezinta importanta pentru succesiunea evenimentelor, dar releva o nota comuna a acestora, respectiv ca GHEORGHE STELIAN, cumpara drepturi litigioase, apoi desfasura activitati de trafic de influenta pentru obtinerea de despagubiri cat mai mari de la stat, dupa care isi achita datoria celor care l-au ajutat".

Astfel, exista indicii "suficient de puternice" ca Gheorghe Stelian contacta diverse persoane pentru a-i ceda drepturile litigioase.

"Sub acest aspect, este relevant faptul ca, la cateva zile dupa evaluarea terenului la suma de 377.282.300 lei, anterior emiterii Deciziei de catre comisie, Gheorghe Stelian a cesionat la randul sau altor persoane procente din dreptul de proprietate pentru a se achita de interventia si sprijinul de care a beneficiat", arata procurorii.

Dupa ce a fost desemnat mandatar, Gheorghe Stelian a inceput demersurile administrative pentru solutionarea favorabila a cererii de reconstituire depusa in 2005 la Primaria Sector 2 Bucuresti.
 • In 12.10.2010 Subcomisia locala a Sectorului 2 a incadrat suprafata de teren de 14.6162 ha solicitata pentru reconstituire si a limitat, prin reducere aceasta suprafata de la 14.6162 ha la 13.0535 ha. Terenul a fost incadrat in categoria TEREN AGRICOL si a indicat expres incadrarea in anexa corespunzatoare 23 a regulamentului, propunand pentru validare si acordare de despagubiri.
 • Dupa doua zile, la 14.10.2010 Primaria Sector 2 a transmis propunerea de validare in anexa 23 a suprafetei de 13.0535 ha a Subcomisiei locale a Sectorului 2 catre Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti.
 • La data de 25.10.2010 Comisia Municipiului Bucuresti pentru stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra terenurilor a validat inscrierea lui Gheorghe Stelian cu suprafata de 13.0535 ha in anexa 23 si a emis HOTARAREA nr.1172.
 • La data de 26.10.2010 Comisia Municipiului Bucuresti pentru stabilirea Dreptului de Proprietate Privata asupra terenurilor a transmis hotararea nr.1172 Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.
 • La nivelul ANRP, la data de 25.11.2010 s-a inregistrat la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, astfel incat, dosarul de despagubiri corespunzator suprafetei de 13.0535 ha din anexa 23 apartinand numitului Gheorghe Stelian a urmat procedura de acordare a despagubirilor reglementata de Titlul VII din Legea nr.247/2005.
 • La data de 8.12.2010 Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a dispus transmiterea dosarului la evaluatorul SC BUSINESS EVALUATOR SRL.
 • La data de 17.01.2011 evaluatorul SC BUSINESS EVALUATOR SRL reprezentat de NUTIU EMIL a depus raportul de evaluare la ANRP pentru suprafata de 13.0535 ha si a stabilit valoarea acestuia la 377.282.300 lei.
 • Dupa 20 zile de la stabilirea acestei uriase valori a terenului agricol mentionat , respectiv la data de 7.02.2011, numitul Gheorghe Stelian a cesionat prin actul de cesiune nr.132 din 7.02.2011 numitilor: (...)11,40%; (...) 6,80%; si (...) 6,80% din dreptul de proprietate si a inregistrat in aceeasi zi acest act de cesiune la ANRP sub nr.5377/RG. (persoanele sunt anonimizate de DNA, n.r.)
 • La data de 15.03.2011 Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP formata din 9 membrii, inclusiv inculpatii BICA ALINA MIHAELA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA a aprobat raportul evaluatorului NUTIU EMIL si a emis DECIZIA nr.15166/FF reprezentand titlul de despagubire pentru suma de 377.282.300 lei.
 • Dupa emiterea deciziei de despagubire nr.15166/FF din 15.03.2011 de catre Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, beneficiarul Gheorghe Steliansi cei trei cesionari mentionati la pct.10 au obtinut titluri de conversie in actiuni emise de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor in cuantum de 377.282.300 lei.
rocurorii acuza membrii comisiei - BICA ALINA MIHAELA, BOGDAN DRAGOS GEORGE, ALEXANDRU LACRAMIOARA - ca nu au facut nici macar demersul minim si firesc de a analiza explicatiile evaluatorului.

"Ba mai mult, lipsa de rigoare a acestora a mers atat de departe, incat desi s-a hotarat ca evaluatorul sa fie invitat pentru a da explicatii, in raport cu suma, iar acesta a fost prezent la data de 15.03.2011, datorita faptului ca a facut precizari generale, inculpata '... Alina Bica, reprezentanta MJ, a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata...'

Unul dintre inculpati declara: "La sedinta din 2011 a fost prezent si evaluatorul care a intocmit raportul de evaluare. In cadrul acestei sedinte, Bica Alina a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata. Avand in vedere solicitarea anterioara facuta de catre (...), desi valoarea stabilita pentru teren mi s-a parut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luand in considerare sustinerile evaluatorului ca avea comparabile chiar cu preturi duble. (...) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui (...), cu care eram in relatii de prietenie. De asemenea, am aflat ca Bica Alina facea parte din cercul relational al (...)".

In acelasi timp, nu pot fi invocate nici aspecte de ambiguitate legislativa ori lipsa de pregatire a membrilor Comisiei, deoarece fiecare membru reprezinta autoritati publice ale statului (...).

Procurorii subliniaza ca nu pot fi invocate presiuni de timp avand in vedere ca legiuitorul nu a prevazut un termen pentru analizarea si solutionarea acestor dosare.

In plus, cererea a fost inregistrata la Comisie in luna noiembrie 2010 iar in 2011 au fost aprobate despagubirile, "un timp record fata de dosare de despagubiri inregistrate la aceeasi data care nu sunt nici in prezent solutionate", subliniaza procurorii DNA.

Un exemplu este faptul ca alte doua dosare inregistrate in aceeasi zi cu cel in cauza nu sunt solutionate nici in prezent.

Procurorii afirma si ca supraevaluarea terenului s-a realizat prin dispozitia decizionala abuziva din 15.03.2011 a celor 9 membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor

Astfel:
 • a) expertul evaluator al SC BUSINESS EVALUATOR SRL, inculpatul NUTIU EMIL a stabilit valoarea despagubirilor prin compararea terenului agricol evaluat cu terenuri din zone rezidentiale si prin metoda gresita a parcelarii.
 • b) beneficiarul despagubirii, inculpatul Gheorghe Stelian a furnizat evaluatorului comparabile cu valori cat mai mari, deoarece in mod firesc fiind persoana interesata, elementele de comparatie care il avantajau nu aveau caracter obiectiv sau neutru.
Astfel, a depus pentru comparatie trei tranzactii de terenuri care erau insa situate in alte zone ale municipiului Bucuresti (zona Stadionul National, zona Lacul Tei - vile, zona Lacul Tei - circ) la distante de terenul evaluat de 3.500 metri, 2.500 metri si 1.500 metri.

Procurorii considera ca expertul evaluator NUTIU EMIL a folosit numai datele si informatiile furnizate de beneficiar in scopul majorarii valorii terenului.

Consecinta deosebit de grava a acestei activitati infractionale abuzive a inculpatilor, in calitate de membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despagubirilor , in sensul art.309 C.pen rezulta din faptul ca suma de 377.282.300 lei platita in acest dosar de despagubire este mai mare decat TOTALUL DESPAGUBIRILOR CIVILE platite de ANRP in tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 leiCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.3534 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  udrea care a fost rolul tau? (Vineri, 21 noiembrie 2014, 20:12)

  adyQ [utilizator]

  ca vad ca astia iti cam dau tarcoale
  sa speram ca ii prind pe toti si ii ard rau de tot sa ii sperie si pe altii altfel tot asa o sa faca in continuare, ati vazut exemplul fricii cel mai elocvent cand un ministru de externe si-a dat demisia ca a fost pus sa faca ceva ilegal, intr-un final frica este cel mai puternic sentiment care guverneaza lumea.
 • +3 (3 voturi)    
  Ca sa citam din Bica ... (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 1:42)

  za-k [utilizator]

  "Ce am făcut, am tras pe nas?".

  Se pare ca da :)

  Numa' bine,
  za-k/
 • +2 (2 voturi)    
  la mai mare, DNA! (Sâmbătă, 22 noiembrie 2014, 3:36)

  tofu [utilizator]

  Ca e padurea plina de uscaturi. Pe foc cu ele!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by