Fostul prefect de Buzau Paul Beganu, acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual si instigare la dare de mita, a fost retinut, miercuri noapte, de catre procurorii DNA Ploiesti, in acelasi dosar de coruptie fiind retinute alte trei persoane, potrivit Mediafax.
Miercuri noapte, fostul prefect a fost scos incatusat din sediul DNA Ploiesti, unde a fost audiat de catre procurori timp de mai multe ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Alaturi de fostul prefect, au fost retinuti si dusi in arestul IPJ Prahova, din municipiul Campina, avocatul Mihail Cosmin Vasile, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la dare de mita, Ion Irimia, angajat al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, acuzat de trafic de influenta, si omul de afaceri Gheorghe Ceteras, acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si trei infractiuni de dare de mita, acesta din urma fiind retinut cu putin timp inaintea celorlalti.
Avocatul lui Gheorghe Ceteras, Catalin Dancu, a declarat, miercuri seara, ca in urma audierilor de la DNA Ploiesti clientul sau a fost retinut, el sustinand nevinovatia lui Ceteras si afirmand ca nu exista probe care sa indice faptul ca acesta ar fi dat mita peste doua milioane de euro, asa cum sustin procurorii, si ca clientul sau a intrat in mod legal in posesia celor peste 5.000 de hectare de padure.
"Avem toate documentele ce atesta legalitatea procedurilor de retrocedare. Nu sunt plati cash fata de nimeni, toate platile in cadrul tranzactiilor au fost facute prin banci. Nu cred in ce se spune aici vis-a vis de modul in care s-a dat hotararea judecatoreasca (n.r - de retrocedare) (...). Am cerut in mod clar sa ni se arate probe in legatura cu milioanele de care se vorbeste cu atata nonsalanta", a afirmat Catalin Dancu.
Acesta a spus ca nu stie cine este denuntatorul din acest dosar si ca clientul sau nu a dat niciun ban pentru a primi cele 5.000 de hectare de padure.
Intrebat cati bani a platit Ceteras pentru drepturile litigioase asupra celor 5.000 de hectare de padure, avocatul Dancu a raspuns ca suma platita a fost de 4,8 milioane de euro si ca exista documente care atesta legalitatea acestei tranzactii.
Aparatorul lui Ceteras a precizat ca a depus o plangere impotriva ordonantei de retinere a clientului sau, plangere despre care a spus ca a fost inaintata prim-procurorului DNA Ploiesti.
Fostul prefect Paul Beganu, omul de afaceri Gheorghe Ceteras, judecatorul Toader Neculae, de la Judecatoria Patarlagele, avocatul Mihail Cosmin Vasile si Ion Irimia, angajat al Romsilva, au fost pusi sub urmarire penala de catre procurorii DNA intr-un dosar privind retrocedarea a peste 5.000 de hectare de padure, prejudiciul depasind 21 de milioane de euro.
Potrivit procurorilor, procesul de reconstituire a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134 hectare de teren forestier (situate pe raza comunei Gura Teghii, judetul Buzau) in favoarea SC Forestiera Ardeleana SRL a fost nelegal, cauzand un prejudiciu de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro) in dauna statului.
Concret, Gheorghe Ceteras, cumparatorul unor drepturi litigioase de la un mostenitor al unei presupuse persoane indrituite la retrocedare, in cursul anului 2010, impreuna cu mostenitorul si avocatul Mihail Cosmin Vasile s-au inteles sa obtina, in conditii de nelegalitate, reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134,29 hectare de teren forestier care apartinuse Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera, in numele nou infiintatei SC Forestiera Ardeleana SRL administrata de mostenitor, societate care avea ca obiect principal de activitate silvicultura, exploatarea forestiera si servicii anexe, scopul declarat fiind "redobandirea patrimoniului Societatii Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera".
In acest scop, Ceteras i-a remis suma de 1.000.000 euro, in doua transe, lui Ion Irimia, angajat in cadrul Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, care avea influenta asupra lui Beganu, si altor functionari din cadrul regiei, pentru a-i determina sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intra in indatoririle lor de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, toate referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenului de 5.132,29 ha revendicat de SC Forestiera Ardeleana SRL, punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate.
In acelasi scop, Ceteras i-a remis suma de 1.000.000 de euro prefectului judetului Buzau Paul Beganu. In schimb, Beganu, in perioada ianuarie 2011, a falsificat o adresa si a determinat o persoana sa falsifice o alta adresa, astfel incat Ceteras sa fie repus in termenul legal de a contesta hotararile emise de comisiile locale in anul 2006, invocand faptul ca mostenitorii nu au primit raspuns la contestatiile formulate. Aceasta, in conditiile in care, in perioada 2006 - 2011, procesul de revendicare a terenurilor in cauza nu a mai suferit alte modificari, ramanand la nivelul respingerii solicitarilor.
Ca urmare, in anul 2011, Ceteras a depus plangere la Judecatoria Patarlagele. El i-a remis apoi suma de 250.000 euro judecatorului Neculae Toader, din cadrul Judecatoriei Patarlagele, pentru a pronunta o solutie favorabila acestuia. In schimb, magistratul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 5132,29 ha padure (din care suprafata de 2.830,65 ha se afla la momentul pronuntarii hotararii judecatoresti in proprietatea statului), in favoarea lui Gheorghe Ceteras, cumparator al drepturilor litigioase de la SC Forestiera Ardeleana SRL. Aceasta, in conditiile in care aceasta societate nu detinea in mod legal calitatea de titular al dreptului de reconstituire a dreptului de proprietate si nici nu s-a facut dovada ca societatea este continuatoarea sau succesoarea in drepturi a Societatii Anonime Ardeleana pentru Industrie Forestiera.
Judecatorul a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru intreaga suprafata avuta in proprietate de Societatea Anonima Ardeleana pentru Industrie Forestiera, chiar daca nu toti actionarii Societatii Anonime au inteles sa se constituie in asa zisa noua forma asociativa, cauzand statului, in aceasta modalitate, un prejudiciu in suma de 89.787.721 de lei (echivalentul a 21,7 milioane euro).
Desi sentinta judecatoreasca putea fi atacata cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare, obligatie in sarcina reprezentantilor celor doua comisii (comisia locala Gura Teghii si a comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar), actul procedural nu a fost formulat, sens in care a devenit irevocabila prin nerecurare. De asemenea, desi Directia Silvica Buzau a solicitat prin adresa nr. 855/13.04.2011 Institutiei Prefectului Judetului Buzau, Comisiei Judetene Buzau si Comisei Locale Gura Teghii promovarea unui recurs, motivat de nelegalitatea solutiei date prin sentinta civila nr. 706/12.04.2011, acesta nu a fost formulat, mai noteaza procurorii.
Judecatorul Neculae Toader a plecat de la sediul DNA Ploiesti, unde a fost audiat de catre procurori cateva ore, el parasind zona impreuna cu avocata sa fara ca vreunul dintre ei sa faca declaratii in legatura cu acest caz.
Potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri Gheorghe Ceteras este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, cumparare de influenta si trei infractiuni de dare de mita, fostul prefect de Buzau Paul Beganu este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, instigare la savarsirea infractiunii de fals intelectual si instigare la dare de mita, judecatorul Toader Neculae, de la Judecatoria Patarlagele,este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu, avocatul Mihal Cosmin Vasile este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la dare de mita, iar Ion Irimia, angajat al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva este acuzat de trafic de influenta.
Nu e corect...sunt anti PSD total dar sunt și pro corectitudine și consistență în raportarea acestor știri.