Irina Jianu, condamnata in dosarele  "Trofeul calitatii" si  "Zambaccian", ar putea fi eliberata conditionat dupa 2 ani si jumatate de inchisoare

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 7 noiembrie 2014, 16:28 Dosare Anticoruptie


Fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Jianu, condamnata la sase ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii" si la patru ani in cazul "Zambaccian", la care s-a adaugat un spor de noua luni, a fost eliberata conditionat de Judecatoria Bacau, anunta Mediafax. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de procurori, situatie in care o instanta superioara va stabili daca Jianu va putea parasi efectiv penitenciarul.

Magistratii de la Judecatoria Bacau au decis ca Irina Jianu sa fie liberata dupa ce fosta aceasta a stat in penitenciar doi ani si sase luni, in urma condamnarilor din cele doua dosare.

Irina Jianu a reusit sa-i convinga pe magistrati ca trebuie eliberata intrucat are peste 60 de ani, iar legea ii permite sa execute doar o treime din pedeapsa.

Potrivit legii, poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale. Tot legea stabileste ca fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de o treime, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani care au primit pedepse de cel mult 10 ani de inchisoare.

Un alt argument prin care Jianu a reusit sa ii determine pe magistrati sa o elibereze a fost buna purtare, dar si faptul ca a redactat o lucrare stiintifica.

Curtea de Apel Bacau a decis, in 15 octombrie, printr-o sentinta definitiva, adaugarea unui spor de pedeapsa de noua luni de inchisoare Irinei Paula Jianu, dupa ce aceasta a solicitat contopirea celor doua pedepse din dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian".

"Majoreaza cuantumul pedepsei principale rezultante de la sase ani inchisoare la sase ani si noua luni inchisoare", se arata in sentinta Curtii de Apel Bacau.

Irina Jianu este incarcerata la Penitenciarul Bacau, din luna iunie 2012.

Instanta suprema a condamnat-o pe Irina Jianu, tot in 15 octombrie, la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitiva. In acelasi dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

La inceputul acestui an, Jianu a fost condamnata la patru ani de inchisoare in dosarul "Zambaccian", fiind acuzata de spalare de bani in forma continuata si participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in forma continuata. In acelasi dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani de inchisoare, fostul premier fiind eliberat din penitenciar in luna august.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























566 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    anii de inchisoare sa se adune!!!!!!!!! (Vineri, 7 noiembrie 2014, 16:34)

    fit [utilizator]

    Anii de inchisoare sa se adune, nu sa se aleaga pedeapsa cea mai mare. Ce prostie e asta? Daca a gresit sa adune si 200 de ani, nu sa se aleaga pedeapsa cea mai mare!!! Daca era condamnata dupa ce termina pedeapsa cealalta, facea inca niste ani de inchisoare, doar nu se socotea ca i-a facut deja!!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by