VIDEO Senatorul UDMR Tanczos Barna, urmarit penal de procurorii DNA. Barna: Sunt suspectat de fapte de abuz in serviciu din perioada in care am fost seful Agentiei Domeniilor Statului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 7 noiembrie 2014, 12:58 Dosare Anticoruptie


Tanczos Barna
Foto: AGERPRES
Procurorii DNA au dispus vineri inceperea urmaririi penale a senatorului UDMR Tanczos Barna, fost presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, pentru abuz in serviciu in perioada in care a condus ADS. Tanczos Barna a fost audiat vineri dimineata la DNA, el confirmand, la iesirea din sediul institutiei, ca a fost pus sub invinuire de anchetatori, care il acuza de abuz in serviciu in legatura cu presupuse fapte de coruptie din perioada 2005-2006, cand a fost presedintele Agentiei Domeniilor Statului.

Tanczos Barna a spus ca procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au intrebat despre activitatea sa la conducerea ADS din perioada 2005-2006. El nu a dorit sa faca alte precizari, aratand doar ca procurorii i-au spus ca are calitate de suspect in dosar, acuzatia care ii este adusa fiind cea de abuz in serviciu. Intrebat daca acuzatia are legatura cu restituirea unor terenuri, Tanczos Barna a spus: "La ADS este vorba de terenuri". Senatorul a precizat ca va reveni la DNA saptamana viitoare, pentru a da o declaratie si a oferi lamuriri anchetatorilor.

Directia Nationala Anticoruptie anunta, intr-un comunicat, ca a dispus inceperea urmaririi penale in cazul lui Tanczos Barna, "la data faptelor presedinte al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (2 acte materiale) si fals intelectual in forma continuata (2 acte materiale)".



Ce spune ordonanta DNA de efectuare a urmaririi penale:

La data de 19.06.2006, Tanczos Barna (care detine in prezent calitatea de senator in Senatul Romaniei), in exercitarea atributiilor aferente functiei de presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, cu complicitatea unor persoane, a semnat adresa nr.53690/2006, prin care informa Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1, cu privire la faptul ca, in urma masuratorilor efectuate la S.C.D.P. Baneasa - locatia Bucuresti, a rezultat o suprafata totala de 60,44 ha teren, din care 45,77 ha sunt disponibile in vederea retrocedarii. Aceasta, fara ca suspectul Tanczos Barna sa fi solicitat avizul sau opinia Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Academiei de Stiinte Agricole si Silvice sau S.C.D.P. Baneasa, singurele institutii in masura sa stabileasca suprafetele de teren ce sunt indispensabile cercetarii, conform prevederilor HG 1832/2005.

Ulterior, la data de 19.12.2006, Tanczos Barna a incheiat, fara a verifica legalitatea documentatiei depuse, conform prevederilor legale, un protocol de predare - preluare a terenurilor cu destinatie agricola din locatia Bucuresti, prin care preda suprafata de 2,8 hectare catre Subcomisia de Fond Funciar a Sectorului 1.

In cuprinsul protocolului, in mod neadevarat se arata ca suprafata predata se gaseste in domeniul privat al statului, desi in realitate se afla in domeniul public, precum si ca nu se impunea acordarea de despagubiri, neexistand nici un prejudiciu produs Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, cu toate ca pe suprafetele respective se aflau plantatii pomicole destinate strict cercetarii.

In urma acestor demersuri facute cu incalcarea prevederilor legale, de catre Tanczos Barna, in calitate de presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, a fost emis, de catre Comisia Judeteana pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor a Municipiului Bucuresti, un titlu de proprietate pe numele unei persoane ce nu a facut dovada vechiului amplasament pe suprafetele de teren exploatate de Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa.

Atestarea unor fapte neconforme realitatii de catre Tanczos Barna, in calitate de presedinte al Agentiei Domeniilor Statului in cuprinsul adresei nr. 53690 din 19.06.2006, a facilitat de asemenea incheierea frauduloasa de catre DRAGAN DANIEL a sapte protocoale.

La data de 21.03.2014, in prezentul dosar, a fost inceputa urmarirea penala fata de DRAGAN DANIEL, fost presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru altul un folos necuvenit in forma continuata (7 acte materiale) si fals intelectual in forma continuata, (7 acte materiale).

Pentru formularea acestor acuzatii s-a retinut faptul ca, in perioada 2007-2008, suspectul Dragan Daniel, in calitate de presedinte al Agentiei Domeniilor Statului, fara a verifica legalitatea documentatiei depuse,conform prevederilor legale, a incheiat un numar de 7 protocoale de predare - preluare a terenurilor cu destinatie agricola din Bucuresti, prin care a predat Subcomisiei de Fond Funciar a Sectorului 1 suprafata de 29,17 hectare aflate in administrarea Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa.

In cuprinsul acestor protocoale, in mod fals, se atesta ca suprafata predata face parte din domeniul privat al statului, desi in realitate se afla in domeniul public, precum si ca nu exista prejudiciu sau despagubiri ce ar trebui acordate Statiunii de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa, desi pe suprafetele respective se aflau plantatii pomicole destinate strict cercetarii.

Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu si a intocmirii frauduloase a acestor documente de catre Dragan Daniel, Tanczos Barna si de alte persoane, functionari in cadrul Agentiei Domeniilor Statului, Statiunea de Cercetare si Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa a suferit un prejudiciu evaluat la suma de 15.977.585 lei.



Tanczos Barna este senator UDMR din 2012, iar din 2010 a fost secretar de stat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Anterior, Tanczos Barna a fost secretar de stat la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (2010), secretar de stat la Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (2007-2009) si presedintele Agentiei Domeniilor Statului (2005-2007).

Tanczos Barna a fost si presedintele Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, din 2008 pana in septembrie 2013, cand a demisionat. Ministerul Tineretului si Sportului a oprit, in aprilie 2013, finantarea Federatiei Romane de Hochei pe Gheata, din cauza problemelor interne, dupa ce Curtea de Apel a anulat, in 4 aprilie 2013, alegerile pentru presedintia Federatiei, organizate in cadrul Adunarii Generale din 19 iulie 2012 si castigate de Tanczos Barna.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1553 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    hopa.....udmr ? (Vineri, 7 noiembrie 2014, 13:26)

    TeodorGligor [anonim]

    ei vezi, de asta trebuie 'autonomie', sa nu ne mai aresteze DNA
  • +1 (1 vot)    
    Incep sa cada grofii ? Verestoy & Frunda ??? (Vineri, 7 noiembrie 2014, 18:50)

    Plagarus [utilizator]

    Asta-i hocheist precum Varanul !
    S-a finalizat celebrul " Proces al Optantilor "
    De pildă, comuna Bilbor, va deveni o colonie de
    pământ secuiesc.
    Şi munţii ii vor, iar procesul este declansat de p soc.
    fantomă „Bunuri Private Ciuc " O „găselniţă”. O şmecherie avocateasca
    judecătorească „inventată” pe căi strict la Judecătria
    din Miercurea Ciuc. Fantomatica „Bunuri Private Ciuc” a existat şi 1918,dar nu a avut proprietati.
    Ea doar le-a administrat ! Acum,le pretind....
    Micul Titulescu face un " balans " in paduri cu tata socru !


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by