Catalin Voicu, trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, alaturi de Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 6 noiembrie 2014, 15:34 Dosare Anticoruptie


Catalin Voicu, fost consilier prezidential si deputat, aflat in inchisoare unde savarseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta (din aprilie 2013), a fost trimis joi in judecata in stare de libertate pentru complicitate la abuz in serviciu. Alaturi de el, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au mai trimis in judecata in stare de libertate pe Nicolae Coroiu, fost director general al SC Electrica SA, acuzat de abuz in serviciu, in forma continuata.

Procurorii DNA informeaza intr-un comunicat de presa ca au fost trimisi in judecata urmatorii inculpati:
  • COROIU NICOLAE, la data faptelor director general al SC ELECTRICA SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu, in forma continuata
  • ANDRONACHE PETRU, la data faptelor director comercial al Sucursalei de Intretinere si Servicii Energetice (SISE) Moldova, aflat in executarea pedepsei inchisorii intr-o alta cauza, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, in forma continuata
  • VOICU CATALIN, la data faptelor consilier in cadrul Administratiei Prezidentiale ¬ Departamentul Securitatii Nationale si ulterior deputat, ales in circumscriptia electorala nr.4 Bacau (aflat in executarea pedepsei inchisorii intr-o alta cauza), sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu
  • FLOAREA RADU DAN, actionar majoritar la SC TECH SAFETY SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu in forma continuata
  • MARUTA ION DUMITRU, actionar si administrator al SC TECH SAFETY SA, sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu.
Prejudiciul se ridica la peste 1,39 milioane de euro, iar pentru recuperarea acestuia s-a instituit sechestru asigurator pe bunurilor celor cinci inculpati. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

In rechizitoriul intocmit procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:


In calitate de director general al SC ELECTRICA SA, inculpatul Coroiu Nicolae, in perioada 2004-2005, a dispus functionarilor din subordine, iar inculpatul Andronache Petru, director comercial al SISE Moldova a actionat in consecinta, in vederea efectuarii de achizitii publice de echipament individual de protectie si echipament de lucru in valoare totala de 14.750.685 lei (fara TVA) de la SC TECH SAFETY SA, fara a exista necesitatea acestor achizitii, la un pret supraevaluat si cu incalcarea prevederile OUG 60/2001 modificata si a regulamentelor interne, respectiv:
- nu s-a organizat sau derulat vreo procedura de achizitie publica,
- s-a desemnat furnizorul prin incredintare directa, fara a exista vreo selectie;
- nu a existat o negociere, pretul fiind stabilit potrivit propriilor interese ale furnizorului, acesta fiind mult supraevaluat.
Produsele au fost livrate de S.C. TECH SAFETY S.A. in aceeasi perioada, incheindu-se 77 de contracte si emitandu-se facturile care au achitate, in mod nelegal, in regim de urgenta.
In acelasi sens, directorul general Coroiu Nicolae a semnat 48 de ordine de plata catre furnizorul S.C. TECH SAFETY S.A., cauzand un prejudiciu SC Servicii Energetice Moldova (ca succesor in drepturi si obligatii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA) in valoare de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro. Aceasta suma reprezinta diferenta de pret intre valoarea de cumparare si valoarea de revanzare practicate de furnizorul TECH SAFETY SA in relatia cu SC Servicii Energetice Moldova SA (succesor in drepturi si obligatii al Electrica SA, respectiv Electrica Serv SA).
In acelasi sens, inculpatul Andronache Petru a vizat pentru conformitate 158 de facturi, desi acestea nu corespundeau in totalitate cu produsele contractate.
Totodata, directorul comercial Andronache Petru a efectuat si plati, prin semnarea a cinci ordine de plata, inlesnind astfel realizarea scopului urmarit de superiorii sai, respectiv efectuarea de plati in sume importante catre S.C. TECH SAFETY S.A.
Inculpatul Voicu Catalin, in perioada 2004-2005, uzand de calitatea de consilier la Administratia Prezidentiala si ulterior deputat (ales in circumscriptia electorala nr.4 Bacau), in scopul de a sprijini firma S.C. TECH SAFETY S.A., a intervenit, in doua randuri, pe langa functionari din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., pentru ca firma S.C. TECH SAFETY S.A. sa fie favorizata in relatia cu ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., respectiv SISE Moldova (S.C. Servicii Energetice Moldova S.A.).
In interventiile sale directe la directorul general al ELECTRICA S.A. - Coroiu Nicolae si la directorul economic al ELECTRICA SERV S.A, inculpatul Voicu Catalin le-a solicitat acestora sa acorde contracte firmei S.C. TECH SAFETY S.A. pentru livrarea de produse din domeniul protectiei muncii, in conditiile in care societatile beneficiare (ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova) aveau produse pe stoc peste necesar si la preturi supraevaluate de la acelasi furnizor.
Aceste interventii au vizat, pe langa incheierea contractelor, si efectuarea cu prioritate a platilor catre firma S.C. TECH SAFETY S.A.
Prin aceste interventii, Voicu Catalin a inlesnit infractiunea de abuz in serviciu savarsita de functionarii din cadrul ELECTRICA S.A., ELECTRICA SERV S.A., SISE Moldova, facilitand producerea prejudiciului de 5.284.892 lei, echivalent cu 1.391.339 euro.
In perioada 2004-2005, inculpatul Floarea Radu Dan, in calitate de actionar al SC TECH SAFETY SA, impreuna cu administratorul Maruta Ion Dumitru si in intelegere cu directorul general al ELECTRICA SA - Coroiu Nicolae si Voicu Catalin, stiind ca nu s-au organizat proceduri de achizitie publica, a efectuat livrari de produse catre SISE Moldova in cantitati foarte mari (14.750.685 lei fara TVA), cu preturi la care s-au practicat adaosuri comerciale pana la 2.490,93%, in scopul obtinerii de foloase patrimoniale, prin aceasta inlesnind cauzarea unui prejudiciului sus mentionat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1362 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Pai daca-i in inchisoare, cum sa fie stare de libe (Joi, 6 noiembrie 2014, 16:09)

    Ion B [utilizator]

    "Catalin Voicu, fost consilier prezidential si deputat, AFLAT IN INCHISOARE unde savarseste o pedeapsa de sapte ani de inchisoare pentru trafic de influenta (din aprilie 2013), a fost trimis joi in judecata IN STARE DE LIBERTATE pentru complicitate la abuz in serviciu".
  • +3 (3 voturi)    
    well done DNA (Joi, 6 noiembrie 2014, 16:24)

    doe.john [utilizator]

    keep going on !
    • +1 (1 vot)    
      by the truckload ! (Joi, 6 noiembrie 2014, 18:30)

      John M. [utilizator] i-a raspuns lui doe.john

      Bravo DNA! Vrem sa vedem basculante pline de jigodii varsate in curte la Jilava.
      As propune chiar sa-i mutam pe "demnitari" in niste cladiri mai modeste si sa facem din Casa Poporului sediul central al DNA si sa-i triplam si bugetul si personalul si dotarile.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by