VIDEO Zi decisiva pentru Viorel Hrebenciuc: Deputatii se reunesc in plen pentru a lua act de demisia sa din Parlament. DNA poate cere instantei arestarea lui Hrebenciuc dupa ridicarea imunitatii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 27 octombrie 2014, 5:11 Dosare Anticoruptie


Viorel Hrebenciuc
Foto: Agerpres
Deputatii urmeaza sa se reuneasca luni in plen pentru a lua act de demisia lui Viorel Hrebenciuc din Parlament. Hrebenciuc si-a anuntat demisia din Parlament martea trecuta, dupa ce procurorii DNA au cerut incuviintarea arestarii preventive a liderului PSD in dosarul retrocedarilor, insa presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, a anuntat ca va citi abia saptamana aceasta demisia lui Hrebenciuc in plen. Pentru ca Viorel Hrebenciuc sa nu mai aiba imunitate este necesar ca jumatate plus unu dintre deputati (203) sa fie prezenti la sedinta de luni si sa ia act de demisia acestuia. EVZ scrie ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a trimis duminica sms-uri deputatilor PSD, carora le-a cerut sa fie prezenti la sedinta la care ar urma sa participe si Victor Ponta. Demisia lui Hrebenciuc din Parlament va deveni valida odata cu publicarea in Monitorul Oficial, iar din acel moment procurorii DNA pot cere oricand in instanta arestarea sa. In cazul in care in Camera Deputatilor nu va fi cvorum si nu se va lua act de demisia lui Hrebenciuc, Comisia juridica a Camerei trebuie sa se intruneasca pentru a lua in discutia cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive.


Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, pentru care DNA a cerut incuviintarea arestarii preventive in doua dosare, a demisionat martea trecuta din Parlament. Anuntul a fost facut martea trecuta de catre presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, care a spus atunci ca Viorel Hrebenciuc a luat aceasta decizie pentru a se pune la dispozitia justitiei. El a precizat insa ca, pana la o decizie definitiva a instantei, Hrebenciuc ramane membru PSD.



Hrebenciuc este urmarit penal in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri pentru constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. In acelasi dosar, Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, a fost arestat preventiv, vineri, pentru 30 de zile, pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc a fost anuntat, lunea trecuta, de procurorii DNA ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. Potrivit DNA, Hrebenciuc ar fi aflat informatii din interiorul DNA cu ajutorul fostului sef al Serviciului Protectie si Paza (SPP) Dumitru Iliescu, acesta cerand si obtinand de la un angajat al Directiei informatii despre interceptarea deputatului. In acelasi dosar, Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta.

Potrivit procurorilor, in 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor, membru al Comitetului Executiv National al partidului si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, i-ar fi cerut senatorului Dan Sova sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis lui Sova, in schimbul interventiilor sale, ca il va sprijini sa obtina functia de presedinte al partidului din care cei doi fac parte, in dauna altor doi posibili contracandidati.

Cei doi au mai discutat ca, in acelasi context, colegul lui Hrebenciuc sa il determine pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea articolului 13 din Legea 78/2000, respectiv "fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

DNA a precizat ca propunerea a fost formulata pentru a evita ca o eventuala condamnare a lui Viorel Hrebenciuc sa fie pusa in executare, dar si pentru "a evita executarea unei eventuale pedepse aplicate unui membru reprezentativ al partidului, care fusese condamnat nedefinitiv in prima instanta pentru luare de mita, la pedeapsa inchisorii".

DNA a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc, atat in noul dosar, cat si in cel in care este cercetat alaturi de deputatul PSD Ioan Adam, pentru retrocedari ilegale de paduri.

Viorel Hrebenciuc este deputat din anul 1996, fiind la a cincea legislatura consecutiva. La alegerile parlamentare din 2012, Hrebenciuc a fost ales deputat in circumscriptia electorala nr.4 Bacau, colegiul uninominal nr.9. Hrebenciuc era vicepresedinte al Camerei Deputatilor.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1555 vizualizari

  • +2 (4 voturi)    
    Hrebe la cules de ghebe,pe 12.000 ha ! (Luni, 27 octombrie 2014, 6:51)

    Plagarus [utilizator]

    Intra penalul tata si iese odrasla ?
    • +2 (4 voturi)    
      father&son bakery ltd (Luni, 27 octombrie 2014, 10:20)

      un domn [utilizator] i-a raspuns lui Plagarus

      ce brand fain apare acum..circ si paine ! sucursala la brutaria Rahova
  • +2 (4 voturi)    
    Sfarsitul unei ere de rusine. (Luni, 27 octombrie 2014, 8:26)

    John M. [utilizator]

    DNA fa-ti treaba pana la capat si-ti ridicam un monument din colecta publica. Voi sunteti speranta, nu politicienii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by