Articol actualizat cu comunicatul DNA

Dosarul retrocedarilor: Paltin Sturdza a fost retinut pentru 24 de ore. El este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave

de I.R.     HotNews.ro
Joi, 23 octombrie 2014, 13:19 Dosare Anticoruptie


Beneficiarul celor peste 40.000 de hectare de padure care ar fi fost retrocedate ilegal, Paltin Gheorghe Sturdza, a fost retinut pentru 24 de ore, dupa circa cinci ore de audieri, joi, la DNA Brasov, in dosarul in care sunt urmariti penal si parlamentarii PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam. El a fost scos din sediul institutiei cu catuse la maini, urmand sa fie dus la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu propunere de arestare preventiva. Directia Nationala Anticoruptie informeaza intr-un comunicat ca Sturdza este urmarit penal pentru constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Comunicatul DNA
:

In cursul anului 2012, prin intermediul inculpatului Adam Ioan, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel ca, printr-o analiza si interpretare partinitoare a probelor, sa denatureze starea de fapt si sa pronunte o hotarare judecatoreasca (decizia nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna) in favoarea sa, in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala, creand astfel un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Imediat dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, impreuna cu Adam Ioan, Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe a constituit si coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei, cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin hotararea judecatoreasca mentionata.

Dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reusi punerea in aplicare a acesteia, inculpatii Sturdza Paltin Gheorghe si Adam Ioan le-au promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri.

***

Gheorghe Paltin Sturdza, urmas al lui Dimitrie Sturdza si fost proprietar a zeci de mii de hectare de padure in Moldova, care ar fi obtinut ilegal peste 40.000 de hectare de padure, a ajuns la DNA Brasov in jurul orei 11.30, fara a face declaratii la intrarea in sediu.

Miercuri noapte, la DNA Brasov a fost audiat Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel Hrebenciuc, iar pe numele acestuia procurorii anticoruptie au emis ordonanta de retinere pentru 24 de ore si cer instantei supreme arestarea prenventiva a acestuia, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4010 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    bun (Joi, 23 octombrie 2014, 15:46)

    AndreyTanase [utilizator]

    in neamt are ocol silvic privat si care indrazneste sa vanda ceva ii ia imediat la rost, mafie ca stramosii lui
  • +1 (1 vot)    
    Nu inteleg cum se poate "retroceda" o asemenea (Joi, 23 octombrie 2014, 17:10)

    Maniu [utilizator]

    cantitate. Mi se pare enorm si nu in regula.
  • 0 (0 voturi)    
    alt avocat brasovean.... (Duminică, 26 octombrie 2014, 23:41)

    catanamaria [utilizator]

    http://www.voceavalcii.ro/2007021911666/Mafia-lemnului-cheleste-muntii-din-nordul-judetului-IV.html

    http://www.romanialibera.ro/special/documentare/retrocedarile-trec-prin-buzunarele-functionarilor-119731


    http://www.ziaruldeiasi.ro/local/cea-mai-mare-revendicare-din-istoria-iasului~ni45d3


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by