Decizia plenului Camerei Deputatilor in cazul Ion Dinita a fost amanata. / Dinita: Niciun indiciu nu semnifica necesitatea privarii mele de libertate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 20 octombrie 2014, 18:47 Dosare Anticoruptie


Decizia plenului Camerei Deputatilor in cazul cererii Directiei Nationale Anticoruptie de incuviintare a arestarii preventive a deputatului conservator Ion Dinita a fost amanata luni de plenul Camerei Deputatilor din lipsa de cvorum, in sala fiind prezenti doar 116 deputati din totalul de 403. In urmatoare sedinta de plen, lunea viitoare, se va acorda votul in cazul Dinita, potrivit presedintelui Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, citat de Agerpres.

Plenul Camerei Deputatilor urma sa decida luni cu privire la cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului conservator Ion Dinita, in acelasi dosar in care este cercetat si presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a analizat martea trecuta cererea DNA, dar nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru aprobarea sau respingerea acesteia.

"Comisia juridica a fost sesizata de Biroul permanent cu scrisoarea adresata Parlamentului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Ion Dinita. Aceasta hotarare trebuie sa se ia cu jumatate plus unu, cu votul majoritatii membrilor comisiei, prin urmare, din totalul de 26 trebuiau sa fie 14 voturi pentru. S-a votat dupa cum urmeaza: 9 voturi pentru arestarea preventiva, 13 impotriva si un vot a fost anulat. Prin urmare, Comisia juridica va intocmi un raport catre Biroul permanent in care va spune ca nu a fost intrunit numarul necesar de voturi pentru arestarea preventiva a domnului Dinita. Plenul este suveran sa decida daca va incuviinta arestarea preventiva sau nu", a declarat vicepresedintele comisiei Ciprian Nica.

Procurorul general Tiberiu Nitu i-a transmis ministrului Justitiei pe 10 octombrie referatul DNA pentru a solicita Camerei Deputatilor incuviintarea retinerii si arestarii preventive a deputatului Ion Dinita, pus sub acuzare in dosarul de coruptie in care este cercetat si presedintele CJ Brasov, Aristotel Cancescu.

Potrivit DNA, Dinita este acuzat de savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.


  • Dinita: Niciun indiciu nu semnifica necesitatea privarii mele de libertate, altul decat conjunctura campaniei

Deputatul PC Ion Dinita a declarat ca nu reprezinta un pericol pentru ordinea publica, apreciind ca niciun indiciu nu justifica necesitatea privarii sale de libertate, altul "decat conjunctura nefasta a campaniei electorale". "Masura preventiva a arestarii este una exceptionala, care se ia in anumite conditii, pentru garantarea bunului mers al anchetei. In ceea ce ma priveste, nu ma sustrag urmarii penale, nu influentez mersul anchetei, influentarea probelor sau a participantilor in procesul penal. Nu reprezint un pericol pentru ordinea publica. (...) Este gresita ideea ca parlamentarii se bucura de o adevarata impunitate, respectiv de o imunitate generala si absoluta in virtutea careia deputatul sau senatorul nu poate deveni niciodata subiect de drept penal. Dimpotriva, deputatii si senatorii pot fi trasi la raspundere penala pentru fapte straine exercitarii mandatului, si in aceasta situatie ma aflu eu. Niciun indiciu nu semnifica necesitatea privarii mele de libertate, altul decat conjunctura nefasta a campaniei electorale", a declarat Dinita, in plenul Camerei Deputatilor, care discuta despre incuviintarea cererii DNA privind arestarea sa.

Deputatul conservator a explicat ca i se reproseaza fapte petrecute in 2007 si 2010, pe vremea cand nu era parlamentar, fapte petrecute in legatura cu activitatea comerciala a societatii unde era atunci administrator: "Aceste fapte constau, in concret, in semnarea a doua contracte, a doua acte aditionale, in care se ajustau preturile referitoare la lucrarile puse in opera in temeiul a doua contracte de achizitie publica incheiate in judetul Brasov. (...) In lipsa semnarii celor doua acte aditionale, prin care se ajustau preturile, interesele comerciale ale societatii pe care o administram erau grav vatamate", a spus Dinita.

El a citat totodata articolul 193, alineat 1, din Regulamentul Camerei Deputatilor, potrivit caruia deputatii pot fi urmariti si trimisi in judecata penala pentru fapte care nu au legatura cu voturile sau cu opiniile exprimate in exercitare mandatului: "Impotriva mea se desfasoara procedura de urmarire penala, careia i-am dat curs prezentandu-ma in fata organelor de ancheta. Procurorul este liber sa ia masura controlului judiciar daca considera ca administrarea justitiei are de castigat prin restrangerea libertatii mele. Va informez ca, desi se poate lua fata de mine masura amintita, aceasta nu a fost dispusa, considerandu-se probabil sa nu este necesara in scopul asigurari a bunei desfasurari a procesului. Daca aceasta masura nu a fost necesara pana in prezent, de ce ar fi necesar masura preventiva a arestarii?", a mai spus Ion Dinita.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























701 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    dizolvarea parlamentului (Luni, 20 octombrie 2014, 18:46)

    un domn [utilizator]

    este o necesitate..prioritate..nu mai e cazul http://www.petitieonline.net/petitie/petitie_pentru_dizolvarea_parlamentului_romaniei-p10022136.html


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by