VIDEO Viorel Hrebenciuc, urmarit penal de procurorii DNA, in dosarul Laura Georgescu - CNA
"Sunt suspect in aceasta cauza, am luat cunostinta de acest lucru", a spus Hrebenciuc, la iesirea din sediul DNA, unde i s-au adus la cunostinta acuzatiile.
Hrebenciuc s-a declarat "o victima colaterala" in acest dosar si a precizat ca nu poate oferi amanunte. Acesta a precizat ca este anchetat in baza articolului 13 din legea 78/2000, articol care prevede: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani".
Intrebat de ziaristi daca a discutat cu Laura Georgescu, acesta a raspuns: "Niciodata, nici nu o cunosc".
"Nu mi-e teama pentru ca stiu ce am facut, sau stiu ce n-am facut", a mai spus Viorel Hrebenciuc.
Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc s-a prezentat joi la sediul DNA, pentru a fi audiat in dosarul Laura Georgescu - CNA. Potrivit unor surse neoficiale, audierea este legata de o prezumtiva interventie a lui Hrebenciuc pe langa Consiliul National al Audiovizualului, in favoarea lui Gheorghe Stefan, pentru obtinerea unei licente pentru un post de televiziune.
DNA: Hrebenciuc, urmarit penal dupa ce si-ar fi folosit influenta politica pentru obtinerea unei licente pentru un post de televiziune
In comunicatul de presa al DNA, procurorii arata ca in acest dosar exista suspiciuni ca, la cererea unei persoane care, direct sau indirect, prin intermediul membrilor familiei sale sau al apropiatilor, controleaza o societate comerciala detinatoare a unui post de televiziune, deputatul Viorel Hrebenciuc s-ar fi implicat nemijlocit in realizarea de demersuri pentru a determina functionari din cadrul Consiliului National al Audiovizualului (C.N.A) ca institutia ce reprezinta singurul organ de reglementare in domeniul audiovizualului sa revina asupra unei decizii prin care a fost retrasa licenta pentru postul de televiziune respectiv.
Potrivit procurorilor, in realizarea acestor demersuri, Hrebenciuc si-ar fi folosit de influenta si autoritatea pe care le detine in calitatea sa membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte - membru al Comitetului Executiv National, organul de conducere si de decizie al partidului.
Parlamentarul Viorel Hrebenciuc este membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, functie care ii confera automat calitatea de membru al organului central de conducere si de decizie al partidului - Comitetului Executiv National.
"Prin actiunea sa de punere in aplicare a influentei, a autoritatii, exercitata de parlamentarul Hrebenciuc Viorel, s-a cauzat o tulburare insemnata si efectiva a activitatii CNA, prin exercitarea necorespunzatoare a atributiilor de serviciu si incalcarea dispozitiilor legale din domeniul audiovizual, ceea ce a permis functionarea in continuare a unui post de televiziune caruia ii fusese retrasa in mod corect licenta. Acest lucru i-a afectat implicit si pe ceilalti operatori de televiziune, atat sub aspectul concurentei neloiale, cat si al increderii in corectitudinea desfasurarii activitatii de catre singurul organism abilitat sa monitorizeze domeniul audiovizual si sa aplice legislatia specifica", sustin procurorii.
DNA aminteste ca, initial, la data de 17.09.2013, C.N.A. a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenti), retragerea licentei audiovizuale pentru postul TV in cauza. Motivul retragerii licentei a fost incalcarea dispozitiile art.57 alin.1 lit. b teza 2 din Legea nr.504/2002 a audiovizualului, in sensul ca postul TV respectiv a incetat sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta audiovizuala mai mult de 96 de ore pentru orice motive imputabile titularului, singura sanctiune prevazuta de lege intr-o asemenea situatie fiind retragerea licentei.
Dupa numai doua saptamani, la data de 01.10.2013, C.N.A. a revocat decizia anterioara (6 voturi pentru si 4 voturi impotriva, din 10 membri prezenti), precizandu-se doar ca argumentele continute in contestatia depusa de postul TV au fost admise, fara a se mai realiza o analiza tehnica sau sa se tina cont daca exista un punct de vedere al specialistilor din cadrul CNA care sa constate daca sustinerile din contestatie sunt temeinice si legale.
Procurorii DNA sustin ca, din analiza materialelor existente la dosar, rezulta ca 3 dintre membrii CNA care, la sedinta anterioara votasera pentru retragerea licentei postului TV, in sedinta din 01.10.2013, au votat in favoarea postului TV, ca urmare a demersurilor mentionate anterior, in mod nejustificat, desi situatia de fapt nu s-a schimbat, fara a se fi intocmit vreun document de natura tehnica in cadrul institutiei pentru a se verifica argumentele sustinute in respectiva contestatie.
DNA precizeaza ca in cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.
Cine sunt cei trei membri CNA care au revenit asupra votului in cazul acordarii licentei
In sedinta din data de 1 octombrie 2013, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) au votat pentru reacrdarea licentei pentru postul Giga TV, post controlat de Gheorghe Stefan, zis Pinalti. CNA a admis o contestatie privind o decizie anterioara a Consiliului de retragere a licentei pentru aceasta televiziune.
Membrii Consiliului hotarasera in sedinta din 17 septembrie retragerea licentei Giga TV pentru nerespectarea prevederilor legislatiei audiovizuale referitoare la intreruperea emisiei. Ei au luat aceasta decizie pe baza prevederilor care stipuleaza ca licenta audiovizuala analogica se retrage de CNA daca titularul inceteaza sa difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenta mai mult de 90 de zile pentru motive de natura tehnica si mai mult de 96 de ore pentru orice alte motive imputabile titularului.
In comunicatul DNA nu sunt precizate numele celor trei membri CNA care ar fi revenit asupra deciziei de a retrage licenta postului Giga TV, insa, potrivit paginademedia.ro, acestia sunt Viorel Vasile Buda (vicepresedinte), Cristina Trepcea si Rasvan Popescu.
Context
Audierile in acest caz au loc dupa ce presedintele PP-DD, Simona Man, si Liliana Minca, deputat PP-DD, au depus la Directia Nationala Anticoruptie o sesizare privind posibilele acte de coruptie ale presedintelui CNA, Laura Georgescu, solicitand demisia acesteia.
Hrebenciuc a fost audiat de DNA si la finele lui iulie. Atunci, el a fost intrebat de ziaristi in ce relatii este cu primarul din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, acesta afirmand ca insa nu este in nicio relatie cu acesta.
Intrebat daca a intervenit la membrii CNA in favoarea lui Gheorghe Stefan, pentru obtinerea unei licente pentru un post de televiziune, Hrebenciuc a raspuns: "Da' de unde".
De asemenea, intrebat daca a discutat cu membri ai CNA pentru favorizarea unei televiziuni in scopul obtinerii licentei, Hrebenciuc a spus: "Niciodata".
Deputatul PPDD Liliana Minca, membru al Comisiei pentru cultura, arte, mijloace de informare in masa din Camera Deputatilor, a depus o plangerea in luna iulie la adresa Laurei Georgescu, dupa ce in presa au fost difuzate inregistrari audio in care sefa CNA foloseste un limbaj licentios si face referire la anumite practici, pentru obtinerea de sponsorizari cu logistica in favoarea Consiliului. Plangerea are ca obiect infractiunile de luare de mita si trafic de influenta.
In plangere sunt mentionate si fragmente din inregistrarile cu Laura Georgescu, in care aceasta face referire la o posibila sponsorizare sau donatie a unor laptopuri pentru Consiliu.
In acest dosar, la DNA au fost audiati, miercuri si joi, presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Laura Georgescu, si mai multi membri ai CNA.

Dezbatere HotNews.ro LIVE: Românii și moldovenii, în plin război informațional. Cum ar trebui să interpretăm avertismentele Occidentului și răspunsurile ironice ale Rusiei: „În literatura de specialitate se cheamă hahaganda”
Economia Ucrainei în cifre. De la litrul de lapte, la îngrijorările Băncii Centrale privind ”fuga capitalurilor”
Supermunții masivi au controlat evoluția vieții pe Pământ / Netflix va face un film „Bioshock” / Gladiatorul 2 are deja un scenariu
Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni: Ce tarife maxime sunt propuse, cum se vor calcula la persoane fizice și firme și ce amenzi riscă asigurătorii - proiect de Hotărâre de Guvern
O altă perspectivă asupra garsonierei de 11 mp din Cluj: ce înseamnă „locuință socială” în România versus Occident
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 14 ani 3 luni
- 13 ani 11 luni
- 13 ani 6 luni
- 9 ani 10 luni
- 9 ani 8 luni
- 3786 zile
- 3589 zile
- 3255 zile
- 3169 zile
- 3169 zile
- 7106 zile
- 3779 zile
- 5345 zile
- 5920 zile
- 3332 zile
- 3184 zile
- 5771 zile
- 5124 zile
- 5729 zile
- 3226 zile
- 3791 zile
- 5464 zile
- 6298 zile
- 4868 zile
- 4795 zile
- 5850 zile
- 5823 zile
- 2880 zile
- 4031 zile
- 5824 zile
- 3283 zile
- 3099 zile
- 4093 zile
- 4897 zile
- 4911 zile
- 5731 zile
- 4892 zile
- 3176 zile
- 3143 zile
- 4016 zile
- 5534 zile
- 4056 zile
- 5317 zile
- 3609 zile
- 5663 zile
- 4170 zile
- 3106 zile
- 3329 zile
- 4441 zile
- 3119 zile
- 3365 zile
- 6181 zile
- 5089 zile
- 4378 zile
Sesizarea ta aici Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz. | |
![]() |
Si bietul Tapalaga isi ia castane ca suspecteaza un blat Ponta - Udrea - Base!
In Romania adevarul umbla cu capul spart si ochii invinetiti!
Oricum, daca si "hrebe" este luat la intrebari, inseamna ca acei anonimi din parchete care isi fac datoria, merita tot respectul nostru.
cu sprijinul parlamentului pune statul de drept pe butuci.
Clar , poate să-i ție tovărășie varanului = 10 ani , scârnăvie politica !
a) grupul mafiei fotbalistice - alde Becal-oaie si ai lui, Porcea, Tata- Jean, Baciul, Placintarul....
b) oamenii "de afaceri" - ai lui Nush de la Roman, Felix, Fenechii,
Nu-i pacat ca astia stiu doar table, barbut si din carti i ceva 21/ poker - le va preda cursuri de bridge!
E pacat ca a pierdut compania lui Nascase - faceau cam de 3 oua! Are sanse sa recupereze fiindca urmeaza Mitrea - manivela, Oprisan - caprioara si ..... ultimul pe lista dar nu cel din urma... Liviu - referendum
Pacat ca de la BC s-a dus Seche - dar mai are pe frate`su Sergiu si e priponita Iraina - ca doar toti au tras de oua in afacerea "Zambaccian" - el fiind papusarul!