DNA: Fost sef al Garzii Financiare Dambovita, trimis in judecata; ar fi luat mita un autoturism

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 11 iunie 2014, 14:23 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) au dispus trimiterea in judecata a lui Bogdan Sebastian Birtu, fost comisar-sef al Garzii Financiare - Sectia Judeteana Dambovita, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea infractiunii de luare de mita.

Potrivit unui comunicat emis miercuri de DNA si citat de Agerpres, in rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in 3 mai 2012, in calitate de comisar-sef, inculpatul Birtu a primit de la un denuntator un autoturism marca Volkswagen Tiguan, in valoare de peste 24.000 euro pentru a nu mai dispune subalternilor sai efectuarea unor actiuni de control la firmele acestuia.

In scopul disimularii faptelor de coruptie, autoturismul a fost achizitionat prin intermediul unei societati comerciale, controlata de un apropiat al denuntatorului.

"In 2011, inculpatul Birtu a dispus comisarilor Sectia Judeteana Dambovita sa efectueze un control de specialitate la o societate comerciala, unde auditor financiar si cenzor era un cunoscut de-al denuntatorului. Actiunea s-a finalizat in decembrie 2011, cand Bogdan Birtu in virtutea atributiilor de serviciu a inaintat Parchetului de pe langa Tribunalul Dambovita o sesizare penala, avand ca obiect savarsirea mai multor infractiuni, printre care evaziune fiscala, spalarea banilor etc., soldate cu un prejudiciu estimat de aproximativ un milion lei, reprezentand TVA aferent livrarilor intracomunitare nereale", se arata in comunicat.

DNA mentioneaza ca in perioada urmatoare, tot din dispozitia inculpatului, comisarii au extins verificarile si la alte societati comerciale implicate in infractiunile sesizate, in scopul valorificarii integrale a constatarilor cuprinse in actul de control.

"In acest context, cei doi oameni de afaceri au incercat sa identifice si sa capaciteze persoane cu functii de decizie ori putere de influenta prin intermediul carora sa rezolve problema judiciara aparuta in urma controlului. In intervalul ianuarie - martie 2012, inculpatul Birtu a insotit de mai multe ori echipa de control la firma unde se desfasurase initial controlul, pentru a-i determina pe administratori sa puna la dispozitia comisarilor toate datele si documentele necesare. In aceste imprejurari, omul de afaceri a reusit sa stabileasca o relatie apropiata cu Bogdan Birtu, caruia i-a solicitat sa intreprinda, in virtutea functiei detinute, masuri pentru anularea actului de constatare intocmit, insa inculpatul i-a precizat ca nu are temei legal pentru a putea da curs cererii sale", sustin procurorii.

Sursa citata precizeaza ca, in 9 martie 2012, inculpatul a fost implicat intr-un accident auto cu autoturismul proprietate personala, ulterior, comunicandu-i acest lucru omului de afaceri, totodata precizand ca nu are suficiente resurse financiare pentru a-si achizitiona un alt autoturism.

"In zilele urmatoare, omul de afaceri i-a destainuit denuntatorului oportunitatea ivita de a-l cointeresa material pe inculpatul Birtu prin remiterea unui autoturism in scopul de a asigura pe viitor protectia firmelor acestora. In acest sens, cele doua persoane au hotarat de comun acord ca masina sa fie cumparata prin intermediul altei firme, administrata de un partener de afaceri comun", se mai spune in comunicat.

Ulterior, Bogdan Birtu a ridicat autoturismul de la reprezentanta, procesul verbal de predare-primire fiind semnat de o fosta angajata a firmei respective.

"Avansul si cele 13 transe de bani, pana la concurenta sumei de 24.302,10 euro cu TVA inclus, reprezentand contravaloarea autoturismului, au fost achitate in intervalul aprilie 2012 - decembrie 2013 de societatea comerciala respectiva. In 15 februarie 2014, inculpatul a intrat in posesia documentelor aferente finalizarii contractului de leasing si s-a angajat sa indeplineasca formalitatile necesare transferarii masinii pe numele sau", mai arata DNA.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1856 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comanda (Miercuri, 11 iunie 2014, 14:54)

    Bazil [utilizator]

    Este un dosar politic, facut sub presiunea marinarului. Domnul Birtu este nevinovat. Titlul articolului are o parte profund gresita: "a luat mita un autoturism" trebuie citit "a luat mîţa în autoturism". Ion Ionescu delaRapid, avocatul apararii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by