Un fost ofiter DNA, trimis in judecata dupa ce a prevenit un suspect in legatura cu un flagrant

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 7 iunie 2014, 11:10 Dosare Anticoruptie


Dan Emil Manolachi, fost ofiter de politie judiciara in DNA, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca l-a prevenit pe fostul secretar de stat din Ministerul Transporturilor Valentin Preda, cercetat pentru trafic de influenta, privind organizarea unui flagrant de catre directie. Fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor a fost trimis in judecata de DNA pentru ca ar fi cerut mita 200.000 de euro pentru a ajuta la urgentarea incheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic al rovinietei, intre CNANDR si o firma.

Potrivit DNA, in 28 noiembrie 2012, Dan Emil Manolachi, in calitate de ofiter de politie judiciara in cadrul DNA, delegat intr-un dosar penal sa participe la constatarea flagrant de trafic de influenta, l-a informat pe Valentin Preda sa nu se intalneasca cu Tudor Gabriel Bohalteanu, inculpat si el in dosar, care urma sa-i dea 50.000 de euro. Manolachi a divulgat astfel actiunea organizata de institutia din care facea parte.

Suma de bani urma sa ajunga la Preda prin intermediul Simona Elena Hulubariu, judecata si ea in dosar. Banii, spun reprezentantii DNA, reprezentau doar o parte din cei 200.000 de euro ceruti de Preda de la Andrei Stefan Caunii, reprezentant al unei societati pe actiuni.

"Suma de 200.000 de euro fusese solicitata de inculpatul Preda Raducu Valentin pentru a interveni, in luna octombrie 2012, pe langa un martor, in vederea urgentarii incheierii unui contract privind extinderea sistemului informatic de emitere, gestiune, monitorizare si control al rovinietei, intre CNANDR si o alta societate comerciala", precizeaza procurorii in actul de sesizare a instantei.

In contul aceleiasi sume, in noiembrie 2012, fostul secretar de stat trebuia sa intervina, printr-un intermediar, pe langa aceeasi persoana pentru ca aceasta companie sa faca plata mai multor facturi in valoare de 16.437.061 de lei, emise de firma respectiva, plata efectiv efectuata in data de 27 noiembrie 2012, pentru una dintre ele.

"In acest sens inculpata Cazan Geanina Lavinia, in calitate de sef al cabinetului secretarului de stat, inculpatul Preda Raducu Valentin, la solicitarea acestuia din urma, in a doua decada a lunii noiembrie 2012, in mai multe randuri, l-a chemat pe unul dintre martori la cabinetul inculpatului anterior amintit, cerandu-i sa faca plata facturilor emise", precizeaza anchetatorii.

Pentru a disimula suma de 200.000 de euro, care urma sa ajunga la Valentin Preda, Octavia Mihaela Vasile, in calitate de reprezentant al firmei lui Caunii, a falsificat un document, in care a atestat date nereale cu privire la ziua intocmirii, precum si operatiunile cuprinse in continutul acestora, in sensul ca serviciile nu au fost prestate. Documentul a fost semnat si de administratorul altei firme, respectiv de Catalin Radu, tocmai pentru a se pierde urma banilor.

"Inculpata a beneficiat de sprijinul inculpatului Irofte Marius, angajat al aceleasi firme, care a intocmit certificatul de acceptanta partiala datat 2 iulie 2012, inscris in care a certificat date nereale cu privire la receptionarea unor servicii de catre societatea in care isi desfasura activitatea. Sumele de bani au tranzitat firma administrata de Radu Catalin, care a acceptat acest lucru. Mai mult, a facut demersuri ca in data de 28 noiembrie 2012, sa aiba disponibil in conturile sale suma de 50.000 de euro in vederea remiterii inculpatului Preda Raducu Valentin, ca prima transa din suma de 200.000 de euro, pretinsa pentru interventiile sale", potrivit procurorilor DNA.

In plus, spun anchetatorii, fostul ofiter al DNA Dan Emil Manolachi a fotografiat documente ce contineau informatii secrete de stat - nivel strict secret si le-a pus la dispozitia inculpatului Preda, care intentiona sa le trimita unei persoane, vizata de cercetarile din acel dosar penal.

Pentru aceste "servicii" fostul secretar de stat in Ministerul Transporturilor urma sa-l ajute pe Manolachi sa-si angajeze o ruda, in cadrul Serviciului Judetean Constanta- Arhivele Nationale si sa-l ajute sa obtina o functie de conducere in cadrul IPJ Constanta.

"De asemenea, inculpatul, in calitate de ofiter de politie judiciara, a primit suma de 40.000 de lei, de la un martor denuntator, pentru a efectua acte premergatoare, potrivit delegarii primite, intr-un dosar penal, astfel incat sa obtina o solutie favorabila martorului respectiv", arata Directia Nationala Anticoruptie.

Procurorii au pus sechestru pe 435 de parti sociale, detinute de Andrei Caunii Andrei la societatea comerciala pe care o reprezenta. Aceasta este cota sa de participare la beneficiile si pierderile societatii. De asemenea, s-a mai pus sechestru si pe o cladire din Bucuresti, care valoreaza aproximativ 6,2 milioane de lei si care se afla in patrimoniul firmei respective.

"De asemenea s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile mobile/imobile, aflate in proprietatea/posesia inculpatului Manolachi Dan Emil, pana la concurenta sumei de 40.000 lei", conform sursei citate.

Dosarul urmeaza sa fie solutionat de Curtea de Apel Bucuresti. Procurorii au cerut judecatorilor si mentinerea controlului judiciar fata de Dan Manolachi.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2085 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    liviuludovicstoian@yahoo.com (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 15:17)

    LiviuStoian [utilizator]

    Din cate stiam eu, nici DNA si nici politia nu (mai) sunt institutii militarizate, deci nu au "ofiteri". Sa fie doar o scapare sau e vorba de ofiterii sub acoperire ai vechii securitati?
    • 0 (0 voturi)    
      Instituții cosmetizate (Sâmbătă, 7 iunie 2014, 16:23)

      Harald [utilizator] i-a raspuns lui LiviuStoian

      Dacă o să vă informați un pic, o să vedeți că până și serviciul de permise și înmatriculări e în prezent instituție civilă doar cu numele. În realitate, tot cu ofițeri de poliție își desfășoară activitatea.

      Demilitarizarea s-a făcut doar de ochii vestului.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by