VIDEO Vicepresedintele ANRE, Claudiu Sorin Dumbraveanu, a fost retinut de procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mita/ Alaturi de el au mai fost retinuti un director ENEL si un asociat al firmei Electroalfa

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 5 iunie 2014, 17:59 Dosare Anticoruptie


Claudiu Sorin Dumbraveanu
Foto: ANRE
Vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Claudiu Sorin Dumbraveanu, a fost retinut astazi de procurorii DNA, fapt confrmat pentru HotNews.ro chiar de reprezentantii Autoritatii. Acesta ar fi acuzat de luare de mita. Alaturi de Dumbraveanu este acuzat si un director din compania de distributie ENEL. Dumbraveanu ar fi intervenit la ENEL sa incheie un contract cu firma Electroalfa. De altfel, Dumbraveanu a fost inainte sa ajunga la ANRE, angajat al Electroalfa.

Elctroalfa este o firma care  produce echipamente electrice, energie electrica din surse regenerabile, executa proiecte la cheie. Pana sa fie numit vicepresedinte la ANRE, Dumbraveanu a lucrat la Electroalfa ca director divizie antrepriza. Claudiu Dumbraveanu a fost numit in octombrie 2012 vicepresedinte al ANRE, cu mandat de doi ani si jumatate, fiind propus de PSD.

Potrivit ultimei sale declaratii de avere, Claudiu Sorin Dumbraveanu detine un apartament in Botosani si doua autoturisme, un Volkswagen Beetle din 2013 si un Hyundai Terracan din 2006.



Premierul Victor Ponta a efectuat acum vreo trei saptamani o vizita la firma Electroalfa din Botosani, unde i-a urat presedintelui Consiliului de Administratie al Electroalfa, Gheorghe Ciubotaru, profit cat mai mare. "Sa dea Dumnezeu sa faceti profit si sa il reinvestiti, ca in felul acesta nu va mai taxam deloc de la 1 iulie, ca reducerea contributiilor de asigurari sociale", a spus Ponta catre reprezentantii firmei, potrivit Ziare.com.

Potrivit ziarului Botosaneanul, Grupul -Electroalfa- este controlat de omul de afaceri Gheorghe Ciubotaru, cel mai bogat botosanean, singurul inclus in Top 300 Capital si care, pe de alta parte, potrivit Top Forbes este cel mai avut botosanean, cu o avere estimata la 22 milioane de euro.

  • UPDATE DNA a anuntat ca au fost retinuti Claudiu Dumbravanu, Florin Gugu, director ENEL, si Gheorghe Ciubotaru, asociat Electroalfa. Interesant este ca Florin Gugu lucrat si el pana in 2005 la ANRE, inainte de a ajunge la ENEL. Potrivit comunicatului, DNA, in cazul lui Dumbraveanu, s-a retinut infracțiunea de luare de mită, in cazul lui Gugu-infracțiunea de complicitate la luare de mită, iar in cazul lui Ciubotaru-complicitate la luare de mită.

Comunicatul DNA:

"În ordonanța de reținere se arată că, în cauză, există date și aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2013, suspectul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, vicepreședinte ANRE și membru al Comitetului de reglementare, a pretins și a obținut, de la suspectul Gugu Florin, director ENEL, în baza unei înțelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ELECTROALFA INTERNATIONAL, al cărei asociat este suspectul Ciubotaru Gheorghe. Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuție lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 și 3 octombrie 2013, a unor intervenții, în virtutea funcției, pentru avantajarea intereselor ENEL, și anume:
  • micșorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%,
  • majorarea unui spor de eficiență de la 25% la 50% și
  • informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamație, ci era în programul anual de control.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcție de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuție Muntenia este pasibilă de sancțiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a condiționat micșorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziție echipamente cu această societate.

În cursul lunii mai 2013, ENEL inițiase procedurile interne pentru stabilirea cerințelor de participare a ofertanților la atribuirea contractului „Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL”, printre ofertanți regăsindu-se Electroalfa International SRL, conform declarației privind participanții din 5.08.2013.

În acest context, Gugu Florin a promis că va ține cont de solicitarea lui Dumbrăveanu Claudiu Sorin, sens în care a avut întâlniri cu reprezentanții SC ElectroAlfa International SRL, cu care a stabilit atribuirea în viitorul apropiat a unor contracte, deși aceștia practicau prețuri peste cele ale pieței în domeniu.
Din probele administrate a reieșit că Dumbrăveanu Claudiu Sorin a contribuit în mod esențial la reducerea sancțiunii de la 6% la 1,3%, precum și a perioadei de aplicare a acesteia, respectiv doar până la finele anului 2013.

Aceste aspecte au fost stabilite în cadrul ședinței din 21.06.2013 a Comitetului de Reglementare al ANRE, în care Dumbrăveanu Claudiu Sorin avea calitatea de membru, cu drept de vot.

Ulterior, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a continuat să acorde sprijin către ENEL, în varii modalități, în baza înțelegerii anterioare privitoare la atribuirea unor contracte către firma Electroalfa Intenational.
Astfel, spre exemplu, la 2.10.2013, Dumbrăveanu Claudiu Sorin l-a contactat pe Gugu Florin, căruia i-a comunicat că a intervenit pentru majorarea unui spor de eficiență în beneficiul ENEL de la 25% la 50% de joasă tensiune.
De asemenea, la 3.10.2013, Dumbrăveanu Claudiu Sorin a informat pe Gugu Florin, prin intermediar, despre faptul că un control aflat în curs de derulare la ENEL face parte din programul anual, precum și că nu are nicio reclamație la bază, informarea fiind făcută în urma temerilor exprimate de Gugu Florin cu privire la scopul controlului.

Potrivit înțelegerii dintre Dumbrăveanu Claudiu Sorin și Gugu Florin, între ENEL Distribuție Dobrogea și Asociația compusă din Electroalfa International și alte două firme au fost încheiate la 8.11.2013 Acordurile Cadru de Execuție a două lucrări, iar la 10.01.2014 între ENEL Distribuție Dobrogea și SC Electroalfa International SRL au fost încheiate două contracte subsecvente pentru execuția de lucrări.

Un contract are ca obiect modernizarea unor linii de tensiune din județul Călărași, fiind în valoare de 277.600,66 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa unei alte firme, însă din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Al doilea contract are ca obiect modernizarea unor instalații electrice din municipiul Călărași, fiind în valoare de 129.598,44 lei. Lucrarea a fost subcontractată în proporție de 30% de Electroalfa, dar din obiectul contractului rezultă că lucrarea a fost subcontractată integral.

Ca urmare, pe site-ul SEAP a apărut anunțul de atribuire nr. 142739/13.12.2013, pentru „Antrepriza lucrărilor în rețelele de medie tensiune aparținând filialelor Banat și Dobrogea ale ENEL”, printre firmele câștigătoare regăsindu-se și SC Electro-Alfa International SRL, asociat la această firmă fiind inculpatul Ciubotaru Gheorghe, persoană aflată în relații de prietenie cu vicepreședintele ANRE, Dumbrăveanu Claudiu.

Celor trei inculpați Dumbrăveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe și Gugu Florin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Cei trei inculpați Dumbrăveanu Claudiu Sorin, Ciubotaru Gheorghe și Gugu Florin urmează a fi prezentați cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul București.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























9113 vizualizari

  • +19 (19 voturi)    
    Asa nu se mai poate ! (Joi, 5 iunie 2014, 18:07)

    akanom [utilizator]

    Numai azi DNA a facut 3 arestari relativ importante - pe Adamescu, Dumbraveanu, si pe tipu ala din primarie.

    Pai ce facem aici, curatenie ?

    Jos cu teroarea legii ! Ce se intampla e impotriva poporului roman !
    • +7 (7 voturi)    
      Ai uitat: (Vineri, 6 iunie 2014, 4:31)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui akanom

      "Jos Basescu!". Mazetelor, evocilor, sariti fai ca procurorii lu' Basescu dupa ce au alergat cu Bibliile alegatorii lu' Dragnea, acum incep sa alerge functionarii lu' Poanta! Puneti repede de-o suspendare, aveti si motivarea: Basescu a spus "Tiganca imputita!". Hai la proteste in strada, sa dati jos ciocoiul de Basescu! Luati-l si pe Diaconescu OTV! Jos dictatorul! Jos mafia portocalie! Sus patria si salvatorul acesteia, mult-prea-slavitul Poanta!

      PSD este viitorul vostru, al hotilor! Mandri ca sunteti romani!
  • +20 (20 voturi)    
    O tara de hoti (Joi, 5 iunie 2014, 18:32)

    triciupa [utilizator]

    Iata ca nu trece o zi fara ca vreun grangur conectat la buget sa nu fie luat cu duba. In sinea noastra stiam ca asa stau lucrurile, stiam ca se fura pe rupte si ca aproape nimeni nu "se baga" in politica sau "in functii" daca nu e rost de ciordeala. Acum dimensiunea enorma a hotiei incepe sa se vada in toata hidosenia ei.
    La fel a fost si cu bacalaureatul: aveam o banuiala ca invatamantul este la pamant si ca procentul mare de promovati este de fapt o gigantica farsa. A fost nevoie de Funeriu si ale lui camere puse la bac pentru ca sa vedem cu ochii nostri ca scolile patriei produc semi-analfabeti pe banda rulanta.
    Nu ne-a placut ce am vazut, l-am matrasit pe Funeriu si am scos camerele alea care aratau un adevar atat de suparator. La fel o sa fie si cu hotia: o sa matrasim DNA-ul ca sa nu zica lumea ca suntem o tara de hoti...
  • +13 (15 voturi)    
    Qed (Joi, 5 iunie 2014, 18:45)

    Ricochet [utilizator]

    Inca o data, daca mai era nevoie, se dovedeste ceea ce banuiam cu totii: ca la stat nu exista stabi necorupti , ci doar stabi neprinsi.
    Inca.
  • +15 (15 voturi)    
    Stop (Joi, 5 iunie 2014, 19:26)

    ion343 [utilizator]

    Incetati cu arestarile astea.
    Daca o tineti tot asa, pana la sfarsitul anului ramanem fara:
    -politicieni
    -functionari publici
    -oameni de 'afaceri'
    -locuri libere in celula
    • +10 (10 voturi)    
      si pisidei (Joi, 5 iunie 2014, 20:10)

      timp tamp [utilizator] i-a raspuns lui ion343

      Daca DNA va continua viorel luntrasu rămâne fără alegători la tomnă sau va fi lângă maestru său la Jilava
    • +3 (3 voturi)    
      Soluţie (Vineri, 6 iunie 2014, 3:42)

      war4peace [utilizator] i-a raspuns lui ion343

      Eu zic că ar fi mai bine să construim un gard mare, electrificat, în jurul ţării şi să plecăm noi din ea. Mai rapid, mai eficient, mai avantajos. Să lăsăm în urmă Puşcăromânia şi să luăm România cu noi, în suflet.
  • +6 (6 voturi)    
    ! (Joi, 5 iunie 2014, 21:11)

    Natasa [utilizator]

    Daca justitia il leaga - cu hotarare definitiva- pe unul ca Adamescu (miliardar cu vechime), atunci inseamna ca ceva funtioneaza cum trebuie in tara asta! Ca sa-l legi pe un trepadus ca asta e relativ usor, e repede scapat din brate de protectori.
  • +6 (6 voturi)    
    CEL MAI CINSTIT GUVERN!!!!!!! (Joi, 5 iunie 2014, 21:12)

    BineInformat [utilizator]

    ...cu cei mai cinstiti membri, directori, secretari de stat, etc. ..."propus de PSD" s-a precizat mai sus, adica partidul hotilor, coruptilor, penalilor, plagiatorilor, etc. ..."laptele si mierea"!!!!!!!!!!! Astept cu nerabdare sa isi completeze partidul la Jilava si pe Pontanel presedinte PSD peste toate celulele! ...toamna se numara bobocii, si la prezidentiale si la ...Jilava!!!!!!!!!!!
  • +6 (6 voturi)    
    noi nici nu visăm (Joi, 5 iunie 2014, 22:47)

    Andrei Cosmovici [utilizator]

    Nici nu visăm, habar nu avem ce se întâmplă mai sus de anumite sfere. DNA ne ajută să intuim dimensiunea cancerului. Este meritul lor. Este dureros însă că acei oameni nu se gândesc la consecințe. Care merg departe, mult departe de cercul lor restrâns.
  • +1 (1 vot)    
    Nu si-a platit redeventele pt. functie, tov.asta! (Vineri, 6 iunie 2014, 8:17)

    Plagarus [utilizator]

    2014 anul marilor smenuri din energie !
    "De la 1 ianuarie 2015, vom avea o nouă lege a petrolului, cu noi redevenţe. Ideea nu este să iei foarte mult din puţin, ci puţin din foarte mult. Ne gândim la o stabilitate pe 15 - 20 de ani", spune "doctorul" Viorel .
    Asadar se subintelege ca România isi refuza sansa pe care o are anul acesta, de-a alinia redevenţele pentru petrol şi gaze la standarde internaţionale, după ce expiră îngheţul negociat la privatizarea Petrom, în 2004.( redevenţe anuale sub 200 de milioane de euro)
    1) Prima informaţie este că redevenţele vor fi mici (sau mărite cu un procent mediu foarte modest);
    2) A doua informaţie este că redevenţele vor fi fixe pentru o perioadă chiar mai mare decât cei zece ani care abia se încheie ;
    3) O a treia informaţie împachetată în perdea de fum este sugerată în următoarea frază:
    "Cu siguranţă, nu poţi avea aceleaşi redevenţe pentru zăcămintele onshore şi offshore, întrucât există diferenţe uriaşe de investiţii. Am vorbit cu reprezentanţii Exxon şi Petrom, care spun că vor depăşi bine un miliard de euro investiţii. Orice companie trebuie să-şi recupereze costurile"(tot " doctorul" malpraxis Viorel )
    O mărire chiar şi substanţială a redevenţelor pentru zăcămintele onshore, care oricum sunt pe terminate, concomitent cu o reducere a redevenţelor pentru petrolul din Marea Neagră, unde extracţia abia urmează. O astfel de manevră ar aduce un beneficiu economic substanţial companiilor producătoare în dauna bugetului public, permiţând simultan guvernului să aibă o bună acoperire de PR, spunând: "iată, am mărit redevenţele cu XX%" dar referindu-se în realitate doar la o componentă a redevenţei din ce în ce mai neimportantă. În acest caz, chiar şi păstrarea nivelului de acum ar deveni de preferat.!!! ( sursa L.Davidescu)
  • +1 (1 vot)    
    să continue DNA arestările (Vineri, 6 iunie 2014, 9:45)

    Alistar44 [utilizator]

    așa vom rămâne şi fără guvern PSD. Felix Dzerjinsky întemeietorul CEKA a spus : -"nu există oameni nevinovaţi, ci numai insuficient cercetaţi"
  • -1 (1 vot)    
    Multinationalele cele bune, nu? (Vineri, 6 iunie 2014, 11:06)

    Prostu' satului [utilizator]

    De la care avem de invatat o gramada de lucruri, incepand cu corectitudinea si onestitatea in afaceri, importanta cuvantului dat, profesionalismul desavarsit etc., etc., etc.
    Nu poti nici c-o floare sa atingi vreo multinationala ca-ti sar toti postacii in cap ca esti putinist, kaghebist, bolsevic etc.
    Dumbraveanu e un trepadus, cum bine scria cineva mai sus, ba inca unul suficient de fraier incat sa faca "afaceri" cu fostul patron; asta din urma, la fel, pana la urma doar un pestisor intr-un bazin cu rechini hipertrofiati.
    Da' ce cauta Enel in toata combinatia asta??? Ah, da, o sa urmeze niste comunicate prin care o sa se delimiteze de angajatul lor, care, nu-i asa, a actionat pe cont propriu, n-a spus nimanui, a incalcat toate regulile de buna guvernanta corporativa si tot restul noulimbii de lemn. Ca, nu-i asa, ala era tampit sa-si puna pielea-n saramura din prea mult drag de angajatorul sau, fara ca acesta macar sa stie...
    Poate macar acum va incepe sa iasa la iveala o parte din dezastrul produs in sistemul energetic national de acesti mari investitori... si, rasul lumii, tocmai cand ne pregatim sa terminam si Electrica, nu cumva sa ramana vreo bucatica din sistem nedistrusa.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by