VIDEO Fostul vicepresedintele al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, retinut de DNA pentru luare de mita si spalare de bani

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 20 martie 2014, 16:42 Dosare Anticoruptie


Catalin Dumitru, fost vicepresedintele al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a fost retinut de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie Oradea sub suspiciune de luare de mita si spalare de bani, se arata intr-un comunicat al DNA. In acelasi dosar a fost retinut fiul fostului vicepresedinte ANRP, Catalin - Alexandru Radulescu Dumitru, suspectat de complicitate la luare de mita si la spalare de bani.

Catalin Dumitru este acuzat de DNA ca in martie 2013, pe cand era vicepresedinte ANRP, a pretins de la un om de afaceri suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP ca urmare a executarii silite, asigurandu-l pe acesta ca, in schimbul banilor, isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita.

In 13 mai 2013, Catalin Dumitru a primit de la omul de afaceri, prin intermediul fiului sau, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, in scopul aratat mai sus.

"Pentru ascunderea adevaratei destinatii a sumelor de bani care au facut obiectul cumpararii de influenta si dare de mita, persoana respectiva a intocmit in fals, inscrisuri sub semnatura privata intitulate "Contract de imprumut", intocmite de rude ale persoanelor implicate in activitatea infractionala", arata DNA in ordonanta de retinere.

Procurorii DNA sustin ca, pentru a ascunde originea ilicita a banilor, din suma de 1.000.000 euro fostul vicepresedinte ANRP a cumparat, pe numele celor trei fii ai sai, autoturisme de lux si imobile.

"In paralel, in cursul lunii mai 2013, aceeasi persoana i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat in acelasi dosar) si suspectului Dragos Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalandu-se de o influenta asupra lui Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, in scopul determinarii acestuia sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea in derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios", informeaza DNA.

In acelasi dosar, DNA Oradea efectueaza urmarirea penala si fata de Daniel-Marin Bran,  care a fost retinut in decembrie 2013 pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani. Totodata, in acelasi dosar, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de Dragos Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.

DNA precizeaza ca in instrumentarea cauzei a beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.


  • Vezi mai jos comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea urmatorilor inculpati:

- DUMITRU CATALIN, la data faptelor vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), pentru savarsirea infractiunilor concurente de luare de mita si spalare de bani,

- DUMITRU RADULESCU CATALIN - ALEXANDRU, fiul primului mentionat, pentru savarsirea infractiunilor concurente de complicitate la luare de mita si complicitate la spalare de bani;

Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si date care conduc la indicii rezonabile potrivit carora :
  • In cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat sa o incaseze de la ANRP ca urmare a executarii silite. In schimbul banilor, vicepresedintele ANRP a sustinut ca isi va incalca atributiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care aceasta persoana, titular al unui drept litigios, le avea in derulare cu ANRP, independent de executarea silita.
  • In data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Catalin a primit de la acesta, prin intermediul fiului sau, inculpatul Dumitru Radulescu Catalin - Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, in scopul aratat mai sus.
  • Pentru ascunderea adevaratei destinatii a sumelor de bani care au facut obiectul cumpararii de influenta si dare de mita, persoana respectiva a intocmit in fals, inscrisuri sub semnatura privata intitulate "Contract de imprumut", intocmite de rude ale persoanelor implicate in activitatea infractionala.
  • Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsa si primita de inculpatul Dumitru Catalin a cumparat, pe numele celor trei fii ai sai, bunuri mobile (autoturisme de lux) si imobile.
In paralel, in cursul lunii mai 2013, aceeasi persoana i-a dat lui Bran Daniel - Marin (inculpat in acelasi dosar) si suspectului Dragos Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalandu-se de o influenta asupra lui Dumitru Catalin, vicepresedinte ANRP la aceea data, in scopul determinarii acestuia sa-si incalce atributiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea in derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand a fi prezentati la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In aceeasi cauza, procurorii din cadrul S.T. Oradea efectueaza urmarirea penala si fata de inculpatul BRAN DANIEL - MARIN, care a fost retinut pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani (comunicat nr. 1157/VIII/3 din 11 decembrie 2013). Totodata, in acelasi dosar, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de Dragos Vasile Nicolae, pentru complicitate la trafic de influenta si spalare de bani.

Procurorii, in instrumentarea cauzei au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2143 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    destept baiatul, (Joi, 20 martie 2014, 16:56)

    victor L [utilizator]

    nu a gasit bani de furat si s-a apucat sa-i "spele" pe cei gasiti prin buzunare :P
  • +3 (3 voturi)    
    incredibil.... (Joi, 20 martie 2014, 17:45)

    sile1 [utilizator]

    Toti ticalosii din tara asta s-au indragostit de mita de 1000.000 euro !!

    S-or fi vorbit oare cu totii si au convenit ca asta e pretul " nimicniciei" lor ?
  • +2 (2 voturi)    
    Cam putini...cred (Joi, 20 martie 2014, 17:59)

    UnOarecare [utilizator]

    ca ar trebui toti verificati, de la infintarea agentiei; poate va faceti timp DNA
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 20 martie 2014, 18:04)

    [anonim]

  • +1 (1 vot)    
    Asa " reprezentanti ", asa popor ? ( trist neam) (Joi, 20 martie 2014, 19:28)

    Plagarus [utilizator]

    Iata cum legile in Romania nu se fac pentru binele public ci se fac pentru binele unor mafioti . Exemplu cel mai bun este incercarea disperata de a se trece Registrul comertului la Camera de Comert . Cine a promovat proiectul ? Alina Gorghiu si Florin Iordache nimeni altii decat cei " alesi " de Vlasov judecatori la Curtea de Arbitraj de pe langa Camera de Comert. Jalnic ! Oare aici nu ar trebui sa se sesizeze cineva ca in cazul lui Severin ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by