DNA: Fostul sef al Ocolului Silvic Voineasa, trimis in judecata pentru retrocedare frauduloasa de terenuri forestiere in 3 munti din judetul Valcea

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 6 martie 2014, 17:27 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Deaconeasa, fost sef al Ocolului Silvic Voineasa, a fost trimis in judecata, alaturi de alte doua persoane, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in legatura cu retrocedarea frauduloasa de terenuri forestiere in muntii Puru, Galbenu si Petrimanu, din judetul Valcea, anunta Agerpres. Valoarea totala a pagubei materiale cauzate statului roman prin savarsirea de catre inculpati a activitatii infractionale este de aproximativ 13 milioane lei, echivalent a aproape 3,6 milioane euro. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Valcea.

Gheorghe Deaconeasa este acuzat de savarsirea infractiunii continuate de participatie improprie la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru altul un folos necuvenit avand ca urmare producerea unor consecinte deosebit de grave - 4 acte materiale.

Potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres, procurorii Serviciul teritorial Pitesti au mai deferit justitiei pe Mircea Basaraba, administrator la SC Consult Turist Company SRL Craiova, si pe Mihai Dan Petrulian, fost asociat al aceleiasi firme.

In rechizitoriu, procurorii au retinut ca, in perioada iunie 2004 - august 2006, cei trei inculpati au desfasurat o serie de activitati pentru a dobandi, in mod fraudulos, terenuri forestiere situate in muntii Puru, Galbenu si Petrimanu, din judetul Valcea.

"In cadrul procedurilor de reconstituire a dreptului de proprietate in baza Legii fondului funciar 18/1991, cei trei i-au indus in eroare pe membrii Comisiilor locale Voineasa si Malaia, respectiv pe membrii Comisiei judetene Valcea pentru stabilirea dreptului de proprietate privata. Inculpatii au actionat ca reprezentanti ai unor persoane fizice, mostenitori ai unor persoane despre care au sustinut, in mod nereal, ca ar avea drepturi de retrocedare asupra terenurilor respective si, in sustinerea acestor afirmatii mincinoase, au prezentat mai multe inscrisuri falsificate", se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca inculpatul Basaraba a incheiat cu mostenitorii contracte de prestari servicii prin care se angaja sa-i reprezinte in vederea reconstituirii drepturilor de proprietate in muntii Galbenu, Puru si Petrimanu.

In schimbul acestor servicii, mostenitorii respectivi erau obligati sa plateasca o suma echivalenta cu un procent de 15% din sumele incasate in urma vanzarii terenurilor reconstituite, aspect care s-a concretizat.

"Cei doi inculpati, Basaraba si Petrulian s-au hotarat sa beneficieze de foloase materiale necuvenite prin obtinerea unor retrocedari frauduloase, apeland la sprijinul unor functionari din Directia Silvica Valcea, mai precis la sprijinul inculpatului Deaconeasa. Prin intermediul acestuia, care detinea functia de sef al Ocolului Silvic Voineasa, au fost identificate terenuri forestiere al caror beneficiar ar fi trebuit sa fie statul roman (atat in mod direct cat si in calitate de actionar al unor societati cu capital integral sau majoritar de stat). Apoi, inducand in eroare o serie de functionari, au reusit sa deposedeze statul roman, in mod fraudulos, de terenuri cu vegetatie forestiera pe care, in scurt timp, le-au si instrainat catre alte persoane", sustin procurorii.

Sursa citata mentioneaza ca inculpatii si-au preconstituit inscrisuri prin contrafacerea scrierii si ulterior, le-au folosit, atat in fata membrilor comisiilor, cat si in fata instantelor care au judecat litigiile decurgand din reconstituirea frauduloasa.

In aceasta modalitate, conform contractelor de prestari de servicii, inculpatii au obtinut un folos necuvenit constand in procentajul de 15%, respectiv 25% din sumele incasate pe beneficiarii reconstituirii drepturilor, in urma vanzarii terenurilor reconstituite.

"Prin activitatile realizate si prin folosirea de inscrisuri falsificate, toti cei trei inculpati au determinat functionari publici din cadrul comisiilor locale si pe cei ai comisiei judetene Valcea de aplicare a Legii fondului funciar, sa indeplineasca, fara vinovatie, in mod defectuos, acte referitoare la atributiile lor de serviciu avand drept consecinta deposedarea statului de o suprafata totala de 509,9 hectare de teren forestier, situate in muntii Puru, Galbenu si Petrimanu, din judetul Valcea", se mai spune in comunicat.

Ministerul Finantelor Publice, reprezentat legal de Administratia Judeteana a Finantelor Publice Valcea, precum si Directia Silvica Valcea, in numele statului, s-au constituit parti civile in cauza.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1797 vizualizari

  • +1 (5 voturi)    
    excelent (Joi, 6 martie 2014, 17:43)

    Gustav666 [utilizator]

    Dar am mai auzit cu ceva vreme in urma cum s-au mai tras niste tepe serioase in numele unor mostenitori ai Bratienilor, prin Arges, parca. Era vorba despre un avocat pe care rauvoitorii il dau drept iubitul Ioanei Basescu.
    Alo, DNA, se poate va rog un raspuns sau o reactie?
    • -1 (1 vot)    
      Ma, (Joi, 6 martie 2014, 20:05)

      Jar [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      avocatul ala ,cu siguranta,a cumparat eventuale drepturi litigioase,alea pe care Ponta-pe corecte-voia sa le impoziteze cu 80%.Asa ca,nu spera si n-avea teama...
      Ma,voi astia antibasesti,chiar toti sunteti facuti din topor?
  • +1 (3 voturi)    
    padure (Joi, 6 martie 2014, 17:44)

    dum_i [utilizator]

    si, mai e umbra de copac pe terenurile alea?

    neam de hoti si sclavi.
  • 0 (0 voturi)    
    Corecta decizie! (Vineri, 7 martie 2014, 1:25)

    Azra [utilizator]

    Individul asta a furat ca in codru-LA PROPRIU.Sper ca justitia sa isi faca datoria pana la capat si sa ii dea pedeapsa care i se cuvine pentru faradelegile pe care le-a facut!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by