Generalul in rezerva Mircia Chelaru a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a cumparat ilegal un apartament de serviciu

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 28 februarie 2014, 16:59 Dosare Anticoruptie


Generalul in rezerva Mircia Chelaru a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru infractiunea de abuz in serviciu, fiind acuzat ca a cumparat ilegal un apartament de serviciu.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie afirma ca, in perioada 2000-2007, Mircia Chelaru a determinat, "cu intentie, functionari din cadrul Ministerului Apararii Nationale sa incheie, fara vinovatie, un contract de vanzare-cumparare a unui apartament, situat in municipiul Bucuresti, desi acesta nu detinea un contract de inchiriere valabil incheiat pentru acest imobil".

In plus, anterior acestor fapte, generalul in rezerva dobandise in proprietate un alt imobil construit din fondul locativ de stat, ascunzand acest aspect Ministrului Apararii Nationale si Comisiei de Audit din cadrul MApN.

Prejudiciul este evaluat la 92.839,08 lei in dauna MApN.

Conform legii 564/2004, cadrele militare sau fostele cadre militare care detineau, la data aparitiei legii, locuinte de serviciu apartinand Ministerului Apararii Nationale, le puteau cumpara, in regim subventionat, insa cu anumite conditii, intre care:
  • titularul contractului de inchiriere sa detina aceasta calitate de chirias in baza unui contract de inchiriere valabil incheiat
  • titularul cererii de cumparare sa nu detina sau sa nu fi detinut locuinte proprietate pe teritoriul Romaniei
  • titularul cererii sa nu mai fi cumparat din fondul de stat o alta locuinta, in regim subventionat.
Care sunt acuzatiile procurorilor DNA:
  • La data de 28 octombrie 2000, Mircia Chelaru, avand functia de sef al Statului Major General al Ministerului Apararii Nationale, ar fi solicitat, prin raport, ministrului Apararii Nationale aprobarea de a i se repartiza o locuinta de serviciu.
  • In cuprinsul solicitarii, inculpatul ar fi omis sa precizeze ca detine in proprietate o alta locuinta impreuna cu sotia, in Garnizoana Bucuresti, dobandita din fondul locativ al Ministerului Apararii Nationale, dupa anul 1990.
  • Aspectele omise din raport, referitoare la situatia sa locativa, constituiau impedimente absolute care ar fi fost de natura sa-l impiedice pe inculpat sa primeasca o locuinta de serviciu in garnizoana Bucuresti.
  • Astfel, la data de 13.12.2000, in baza repartitiei, s-a incheiat intre M.Ap.N. si Chelaru Mircia, un contract de inchiriere pentru perioada 13.12.2000 - 13.12.2002, desi acesta impreuna cu sotia sa detineau in coproprietate o locuinta situata in Bucuresti.
  • La data de 07.06.2001 inculpatul Chelaru Mircia a fost trecut in rezerva.
  • Desi contractul de inchiriere expirase la data de 13.12.2002, iar tacita relocatiune nu opera in acest domeniu, ulterior, intre Ministerul Apararii Nationale si inculpat ar fi fost incheiat retroactiv un alt contract de inchiriere, pentru perioada 14.12.2002 - 01.07.2003, avand ca obiect aceeasi locuinta de serviciu.
  • Acest contract ar fi fost prelungit succesiv, de patru ori, prin acte aditionale, desi Mircia Chelaru nu indeplinea conditiile legale pentru prelungirea termenelor de inchiriere.
  • La data de 07.06.2007 a fost incheiat intre M.Ap.N. si inculpat contractul de vanzare - cumparare a locuintei de serviciu, pe care acesta din urma ar fi vandut-o in cursul anului 2008, pentru suma de 300.000 euro.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucuresti.

Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere dintr-o alta cauza, in care, la data de 3 septembrie 2013, Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savarsite de militari din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, a dispus trimiterea in judecata a 11 inculpati, cadre militare, pentru infractiuni de abuz in serviciu legate de achizitionarea, in conditii nelegale, a unor locuinte de serviciu la pret subventionat. (comunicat nr. 761/VIII/3 din 04 septembrie 2013).






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1670 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    de la daci i se trage :) (Vineri, 28 februarie 2014, 18:40)

    minos [utilizator]

    Dusmanii tarii il acuza pe nedrept pe marele patriot Chelaru, care pretinde ca suntem daci puri. Un alt "adevar tulburator".
  • 0 (2 voturi)    
    nea mircica... (Vineri, 28 februarie 2014, 18:54)

    romania_curata [utilizator]

    ... nu fac bre zid in jurul matale psdistii cu care incheiasesi acel protocol celebru???? :))
  • 0 (2 voturi)    
    Dle. general m-aţi dezamăgit! (Vineri, 28 februarie 2014, 19:54)

    felis_tigris [utilizator]

    Mi-aţi fost şef, înainte de 1989, pe vremea când eraţi şef de stat major într-un regiment mecanizat şi toţi subordonaţii vă respectau la superlativul absolut pentru competenţa dvs. profesională. Pentru mulţi aţi un model.
    Păcat că v-aţi pătat!
    • -1 (1 vot)    
      iertati-l... (Vineri, 28 februarie 2014, 20:09)

      romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

      ...a dat in mintea copiilor si multumiti Domnului ca n-ati fost nevoit sa ajungeti intr-o situatie de criza sub comanda acestui ''erou'' de carton/tinichea...
      • +1 (3 voturi)    
        Amesteci mere cu pere (Vineri, 28 februarie 2014, 20:44)

        felis_tigris [utilizator] i-a raspuns lui romania_curata

        Chelaru chiar ştia (ştie) "armată" adevărată. Păcat însă ca a devenit un borfaş.
        • 0 (0 voturi)    
          zisesem sa-ti raspund elegant, (Vineri, 28 februarie 2014, 21:18)

          romania_curata [utilizator] i-a raspuns lui felis_tigris

          dar cum n-ai inteles o sa-ti explic cu litere de tpar :
          - pe timp de pace si intr-un regim stabil-dictatorial ''generali'' ca nea mircica ne impresionau intrucat cochetau cu robin hood-ismul;
          - dupa 21 decembrie 1989 luanduli-se jucariile....au luat-o care incotro; d-l general MILEA a fost ''sinucis'', altii au apucat calea spiritismului,...nea mircica pe aceea a don quijote-ismului...etc etc...
          - adevaratii eroi ... nu pun botu' la caltabosi, pensii de handicapati pentru soti, sau un amarat de apartament comunist!!!
          Altfel s-auzim de bine!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by