Traian  Basescu a trimis ministrului Justitiei cererea de urmarire penala pentru Cristian David

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 27 februarie 2014, 14:05 Dosare Anticoruptie


Presedintele Traian Basescu a transmis joi ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru Cristian David, fost ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, scrie Agerpres.

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a transmis joi, 27 februarie a.c., ministrului Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc, cererea de urmarire penala pentru domnul Cristian David, fost ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, pentru a se proceda conform legii, avand in vedere solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din data de 26 februarie 2014, privind formularea cererii de urmarire penala fata de domnul Cristian David, fost ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, in perioada 21 decembrie 2012 - 26 februarie 2014, in raport cu dispozitiile Art. 109 alin. (2) teza intai din Constitutia Romaniei, republicata, Art. 12 si Art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, avand in vedere si Decizia Curtii Constitutionale nr. 270/2008", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit sursei citate, seful statului a instiintat si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie legat de cererea de urmarire penala pentru Cristian David.

Procurorul general Tiberiu Nitu a transmis miercuri presedintelui Traian Basescu referatul DNA prin care se solicita efectuarea urmaririi penale fata de Cristian David, ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni, sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu sub forma participatiei improprii, uz de fals si fals in declaratii.

Potrivit DNA, pentru a justifica in declaratia de avere depusa la data de 14 iunie 2013 intrarea in patrimoniul sau a unei sume de bani pe care nu o putea justifica prin mijloace licite, Cristian David a consemnat in fals, la rubrica 'venituri din alte surse', primirea a 60.000 euro, cu titlu de 'restituire imprumut', de la mama sa.

"Pentru ca, la randul sau, mama demnitarului sa poata justifica detinerea legala a sumei de 60.000 euro pe care ar fi restituit-o fiului sau, acesta a efectuat demersuri astfel incat, cu o persoana de incredere, a fost incheiat formal un antecontract de vanzare - cumparare a unui apartament in care se atesta, in mod nereal, faptul ca mama ministrului delegat ar fi vandut acelei persoane un apartament in judetul Prahova pentru suma de 60.000 euro. Aceasta suma a fost justificata de ministrul delegat printr-un asa-zis imprumut pe care i l-ar fi acordat mamei sale ca sa-si construiasca o casa si, la momentul incheierii actului care ar atesta vanzarea fictiva a apartamentului mentionat, mama sa i-ar fi 'restituit' imprumutul", se arata intr-un comunicat al DNA transmis miercuri AGERPRES.

Probele administrate in cauza, in perioada premergatoare incheierii actul de vanzare cumparare aparent, au relevat ca ministrul David a fost profund preocupat de necesitatea incheierii unui antecontract de vanzare-cumparare intre mama sa si o alta persoana, intrucat nu detinea un act licit pentru suma de 60.000 euro pe care trebuia sa o mentioneze in declaratia sa de avere, precizeaza DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1707 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by