VIDEO UPDATE Laura Chitoiu a mers la DNA unde a fost informata cu privire la calitatea sa de suspect dosarul ASF - Carpatica

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 14 februarie 2014, 9:55 Dosare Anticoruptie


Laura Chitoiu a mers joi dimineata la DNA pentru a i se aduce la cunostinta calitatea sa de suspect in dosarul ASF - Carpatica, capatata in urma intrarii in vigoare a noilor coduri in materie penala, dupa ce sotia fostului ministru de Finante a fost invinuita in acest caz, transmte Mediafax.

Procurorii DNA au inceput in 28 ianuarie urmarirea penala pe numele sotiei fostului ministru de Finante Daniel Chitoiu, aceasta fiind astfel invinuita in dosarul "Carpatica".

La intrarea in vigoare a noilor coduri penale, la 1 februarie, calitatea acesteia s-a schimbat din invinuit in suspect, astfel ca a fost chemata la DNA, unde s-a prezentat vineri dimineata pentru a i se aduce la cunostinta noile dispozitii referitoare la cazul ei.

Laura Chitoiu a plecat de la sediul DNA fara a face declaratii.



DNA a anuntat pe 28 ianuarie ca a inceput urmarirea penala fata de Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, in dosarul Ilie Carabulea - Carpatica Asig - ASF.

Procurorii sustin ca, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari), Laura Elena Chitoiu a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor Laurei Chitoiu, interviul a fost devansat pentru data de 19 iunie 2013.

Procurorii arata ca, pentru a se asigura ca functia de director general va fi ocupata de o anumita persoana care ii fusese indicata, Chitoiu Laura Elena a modificat componenta comisiei de examinare, asigurandu-se ca membrii care o vor examina pe candidata nu vor pune intrebari incomode, facilitand acesteia ocuparea functiei de director general al societatii de asigurari.

Laura Chitoiu, sotia ministrului de Finante a ajuns la actuala Autoritate de Supraveghere Financiara (ASF) fiind director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, unde lucra din 2008, dupa ce Daniel Chitoiu ajunsese parlamentar de Giurgiu.  Reamintim ca ASF s-a format prin comasarea activitatilor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Institutia controleaza o piata de circa 15 miliarde de euro,  avandu-l in frunte pe Dan Radu Rusanu, considerat eminenta cenusie a liberalilor si nasul ministrului Chitoiu. Imaginea ASF s-a degradat inca de la infiintare, iar actualul scandal in care este implicata nu face decat sa confirme proasta gestiune a imaginii si a activitatii ei.

Scandalurile in care a fost implicata Autoritatea au inceput la foarte scurta vreme dupa ce institutia s-a format. Numarul mare de personal (circa jumatate din cel al Bancii Nationale, desi ASF controleaza active de peste 8 ori  mai mici), numarul mare de sefi care a trebuit redus, o birocratie interna uriasa care a indepartat angajati valorosi, externalizari cu cantec ale unor servicii, scandaluri legate de piata pe care o controleaza, si nu in ultimul rand faptul ca ASF se autofinanteaza din comisioanele de la cei pe care ii reglementeaza.

Pana si oficiali ai Ambasadei SUA au atras atentia asupra comisioanelor mari percepute de ASF: "Piata de capital din Romania este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrala si de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF si BVB",  a spus  insarcinatul cu afaceri al SUA in Romania, Duane Butcher.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2439 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    O poza (Vineri, 14 februarie 2014, 10:32)

    mache [utilizator]

    cu tanti aveti? Se pare ca unii vor sa se ascunda de ochii lumii... ar fi ok sa fie listati cu tot cu poza toti cercetatii penali de rang inalt din aceasta tara...
  • +4 (4 voturi)    
    mersi HN (Vineri, 14 februarie 2014, 12:42)

    mache [utilizator]

    pentru adaugarea filmuletului... Acum cred ca o recunosc: era directoare in CSA (cand aveau sediul pe Amiral Constantin Bălescu) si conducea un X6 5.0i negru daca nu ma insel... vorba aia: 'bugetari saraci'


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by