Cererea de incuviintare a arestarii preventive a deputatului Vlad Cosma a fost trimisa Comisiei juridice

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2014, 13:16 Dosare Anticoruptie


Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a sesizat, miercuri, Comisia juridica cu cererea Ministerului Justitiei privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului PSD Vlad Cosma, comisia urmand sa faca raport in 3 zile, daca nu se solicita date suplimentare, apoi, plenul se pronunta in 5 zile, transmite Mediafax. Secretarul Camerei Deputatilor, Niculae Mircovici, a facut aceasta precizare, dupa sedinta conducerii Camerei, aratand ca odata cu solicitarea Ministerului Justitiei au venit si doua volume de material probator de 420 de pagini.

"S-a repartizat cererea Comisiei juridice care are termen 3 zile pentru a se pronunta in situatia in care avocatul sau deputatul sau altcineva nu solicita aducerea unor probe suplimentare sau nu exista cerere de probe suplimentare din partea Ministerului Justitiei sau Parchetului, situatie in care termenul de 3 zile pentru intocmirea raportului curge dupa primirea acestor documente", a afirmat Mircovici.

Deputatul a adaugat ca, in termen de 5 zile de la elaborarea raportului Comisiei juridice, plenul Camerei trebuie sa se pronunte prin vot asupra cererii Ministerului Justitiei.

Mircovici a spus ca, in total, daca nu vor fi solicitate probe suplimentare, Camera Deputatilor ar putea da un vot pe aceasta tema pana pe 20 februarie.

El a aratat ca membrii Comisiei juridice au fost sesizati miercuri, cand se va intruni biroul comisiei pentru a stabili programul, cand va fi audiat deputatul Vlad Cosma, impreuna cu aparatorul sau.

"Astazi urmeaza sa fie informat oficial si deputatul de cererea Ministerului Justitiei, iar comisia urmeaza sa-si stabileasca programul si cand va fi chemat deputatul cu aparatorul sau si, daca vor fi solicitate documente suplimentare, atunci termenul va curge din momentul in care aceste documente vin la comisie", a explicat Mircovici.

El a mai spus ca nu se pune problema tragerii de timp, dar ca votul din comisie nu este formal, ci "un vot de constiinta, un vot de juristi, un vot secret" si "este normal ca oamenii sa aiba toate elementele necesare".

Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), Tiberiu Nitu, a transmis, marti, ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) referatul referitor la deputatul Vlad Cosma, pentru a cere incuviintarea arestarii preventive a acestuia.

"In conformitate cu dispozitiile articolului 72 alineatul 2 din Constitutia Romaniei si ale articolului 195 alineatele 1 si 2 din Regulamentul Camerei Deputatilor, raportat la prevederile art. 223 alin. 1 si 2 Cod procedura penala, art. 224 Cod procedura penala rap. la art. 202 alin. 1, 3 si 4 Cod procedura penala, procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a transmis ministrului Justitiei referatul Directiei Nationale Anticoruptie pentru a solicita incuviintarea arestarii preventive a deputatului Cosma Vlad Alexandru, pentru faptele descrise in referatul intocmit de procurorul de caz", arata Parchetul General, intr-un comunicat de presa.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informa anterior ca sefa institutiei, Laura Codruta Kovesi, a transmis ministrului Justitiei cererea si referatul intocmit in cazul deputatului PSD Vlad Cosma, pentru a solicita presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a parlamentarului.

"Din probele analizate rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul Cosma Vlad Alexandru ar fi savarsit o infractiune de coruptie, in mod repetat, pe parcursul unui interval de timp insemnat si ca ar fi primit sume semnificative de bani ce constituie obiectul infractiunii investigate", a precizat DNA.

Conform procurorilor, modul si circumstantele in care Cosma ar savarsit infractiunea de care este acuzat sunt de natura de a aduce "atingere grava unui climat economic si concurential corect, de care trebuie sa se bucure agentii economici participanti la efectuarea unor lucrari finantate de la bugetul de stat".

In plus, conform anchetatorilor, functiile ocupate de deputat "potenteaza gradul de pericol social al faptelor de coruptie savarsite".

"In raport cu art. 5 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si art. 23 din Constitutie, masura lipsirii de libertate a unei persoane se poate dispune atunci cand exista motive verosimile ca s-a savarsit o infractiune sau exista motive temeinice de a se crede in posibilitatea savarsirii unei noi infractiuni, fiind necesara astfel pentru apararea ordinii publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor, desfasurarea in bune conditii a procesului penal", se mai precizeaza in comunicat.

Vlad Cosma este deputat la primul mandat, ales in colegiul uninominal 8 Prahova, care include orasul Mizil, acelasi colegiu in care in 2008 a fost ales deputat Adrian Nastase. De altfel, Vlad Cosma a fost angajat la cabinetul parlamentar al lui Adrian Nastase in timpul mandatului acestuia.

El a fost audiat marti, timp de peste doua ore, de procurorii anticoruptie din Ploiesti.

Deputatul Vlad Cosma si tatal sau, Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, sunt urmariti penal pentru trafic de influenta, fiind acuzati de DNA ca ar fi cerut si primit peste 4,4 milioane de lei de la reprezentantii unor societati comerciale, denuntatori in cauza.

In dosar, si Mircea Cosma, si Vlad Cosma au calitatea de inculpati, fiind acuzati de trafic de influenta pe trei acte materiale, potrivit DNA. Acesta este dosarul in care omul de afaceri Razvan Alexe este arestat preventiv inca din noiembrie 2013, cazul fiind disjuns din dosarul de evaziune fiscala si spalare de bani de 35 de milioane de euro, in care este arestat preventiv si Marcel Pavaleanu, fost consilier in Secretariatul General al Guvernului si fost presedinte al PSD Plopeni.

"La data de 11 februarie 2014, procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Ploiesti au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cosma Mircea presedintele Consiliului Judetean Prahova, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta, urmand a fi prezentat in cursul zilei de 12 februarie 2014, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avand in vedere calitatea de deputat a inculpatului Cosma Vlad Alexandru, cercetat in aceeasi cauza penala", a mentionat DNA.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii.

Ce spun procurorii ca au facut cei doi Cosma:
  • Procurorii sustin ca au "indicii rezonabile" ca inculpatul Cosma Vlad Alexandru impreuna cu alta persoana apropiata, prin acte materiale repetate, a pretins si a primit in perioada 2012 - 2013 de la mai multi reprezentanti ai unor societati comerciale - denuntatori in cauza - importante sume de bani (aproximativ 4.410.149,97 lei) disimulate in contravaloarea unor lucrari subcontractate fictiv catre doua societati comerciale, pe care, in fapt, acestia le controlau.
  • Sumele de bani au fost pretinse in schimbul interventiei la factorii de decizie din cadrul Consiliului Judetean Prahova, pe langa care cei doi aveau influenta, respectiv presedintele C. J. Prahova, Cosma Mircea (tatal inculpatului Cosma Vlad Alexandru) astfel incat societatile respective sa obtina, de la institutia publica, lucrari si servicii curente de intretinere a drumurilor publice sau a drumurilor judetene pe timp de iarna supraevaluate, dar si decontarea, cu prioritate, a unor lucrari deja efectuate in temeiul unor contracte anterioare.
  • Contractele erau supraevaluate tocmai pentru a se asigura sumele reprezentand "comisioanele" conform intelegerilor cu cei doi inculpati, sustine DNA.

Citeste si:







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























595 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    o sa respinga (Miercuri, 12 februarie 2014, 15:19)

    Gobelin [utilizator]

    nu dau ei fiu de baron PSDist pe mana justitiei.
    parca-i si aud: ca Basescu, ca dosar politic, ca nu-s probe etc...


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by