VIDEO UPDATE Fostul sef al CNAS, Lucian Duta, urmarit penal pentru abuz in serviciu

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 12 februarie 2014, 10:47 Dosare Anticoruptie


Lucian Duta
Foto: AGERPRES
Directia Nationala Anticoruptie a dispus efectuarea urmaririi penale fata de fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, sub aspectul savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu si o infractiune de abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat al DNA. Prejudiciul este estimat la peste 150.000 euro precum si un avantaj patrimonial in favoarea Siveco Romania . Lucian Duta s-a prezentat miercuri dimineata la sediul DNA, unde a fost informat de inceperea urmaririi penale impotriva sa.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in acest dosar exista probe din care reiese ca, in perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achizitie pentru "servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP" (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO ROMANIA SA in perioada 2003-2007. Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, in primele doua cazuri actele efectuate fiind anulate pe motiv de oferta neconforma.

"Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul C.N.A.S. si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate. Or, din datele obtinute pana in prezent, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina C.N.A.S. si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO ROMANIA SA", arata DNA.

Lucian Duta, in calitate de presedinte CNAS, a aprobat actele intocmite de C.N.A.S. in cadrul procedurii de achizitie in care se prevedeau servicii de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului, arata DNA.



La iesirea de la sediul DNA, Lucian Duta a declarat ca "taxele care se platesc in Romania pe tate resursele tarii, o sa vedeti ca taxa de clawback este cel putin la un nivel egal cu aceste redevente, daca nu este mai mare. Toate aceste procese s-au facut prin acte administrative extrem de complexe si este normal la un moment dat sa existe nelamuriri sau intrebari cum s-au realizat aceste procese din punct de vedere administrativ. Este foarte bina ca se intampla asa, pana la urma".

"Eu sper ca intr-o perioada cat mai scurta de timp sa lamuresc lucrurile si, pana la urma, toata lumea sa intelega ca nu am vrut decat sa fac lucruri in beneficiul pacientului si in beneficiul acestei tari", a adaugat fostul sef CNAS.
  • Comunicatul integral al DNA
In completarea informatiilor continute in comunicatul nr. 93 din 12 februarie 2014, Biroul de informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de DUTA NICOLAE LUCIAN, la data faptelor presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), sub aspectul savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu (2 acte materiale) si o infractiune de abuz in serviciu.

In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.) a organizat procedura de achizitie pentru "servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP" (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO ROMANIA SA in perioada 2003-2007.

Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea.

Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul C.N.A.S. si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate. Or, din datele obtinute pana in prezent, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina C.N.A.S. si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.

Concret, in calitate de presedinte al C.N.A.S., suspectul Duta Nicolae Lucian a aprobat actele intocmite de C.N.A.S. in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus mentionat.

In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor judetene.

La data de 12 februarie 2014, suspectului Duta Nicolae Lucian i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2346 vizualizari

  • -2 (4 voturi)    
    Well ... finalmente Dr. (D)utza in ancheta (Miercuri, 12 februarie 2014, 11:10)

    MiticaPalarierul [utilizator]

    Well ... in mare dosariada mai scapa si cate un fidel al Nemaipomenitului, de care acesta se debaraseaza la final de mandat.

    Daca d-lor dr Vladescu si dr Paunescu - matretzul presedinte le cauta posturi de ambasadori, d-lui dr Dutza se pare ca ii cauta altceva ...

    Probabil ca acest episod este din "Dr. X", insa tot cu dosare ... penale (de data aceasta).

    "Patria si Dreptul Meu!"
    .
    • +3 (3 voturi)    
      well well! (Miercuri, 12 februarie 2014, 12:38)

      Moll Flanders [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

      In tara asta "dosariada" face bine la ten pentru ca iubitii nostri alesi, indiferent de tabara politica, nu mai sint speriati decit de puscarie.
    • +1 (1 vot)    
      Ar trebui sa fii mandru (Miercuri, 12 februarie 2014, 13:37)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui MiticaPalarierul

      Doar de cand uslasi sunt la putere justitia a inceput sa-si faca treaba. E drept ca treaba asta se intampla si la nivelul la care nu isi doresc ei.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by