Tribunalul Brasov a respins propunerile de arestare a sefei DGASPC si a unui consilier judetean

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 5 februarie 2014, 0:39 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Brasov a respins, marti seara, dupa aproape patru ore de audieri, propunerile procurorilor DNA de arestare preventiva in cazul directoarei DGASPC Brasov, Virginia Martin, si al consilierului judetean Matei Gravil pentru abuz in serviciu si luare de mita, potrivit Mediafax.

Virginia Martin, directorul Directiei Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Brasov, si consilierul judetean Matei Gravil au fost retinuti, marti la pranz, pentru abuz in serviciu si luare de mita. Procurorii DNA i-au retinut pentru 24 de ore pe cei doi, iar la ora 18.30 au fost adusi incatusati, cu o duba a Politiei, la Tribunalului Brasov cu cerere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Dupa aproape patru ore de audieri, judecatorul de drepturi si libertati din cadrul Tribunalului Brasov a decis respingerea propunerilor de arestare preventiva pentru ambii inculpati.

"Procurorii au facut contestatie la decizie, aceasta urmand sa fie judecata la Curtea de Apel Brasov", a declarat judecatorul Alina Mioc, presedintele Tribunalului Brasov, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit procurorilor DNA, Virginia Martin a initiat si a aprobat, in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, atribuirea directa, in mod nelegal, a mai multor contracte de achizitie a unor produse, servicii, lucrari, catre doua societati controlate de catre consilierul judetean Matei Gavril.

"In contextul atribuirii acestor contracte nu a fost urmata procedura legala prealabila ce impunea intocmirea unor referate de necesitate, a unui studiu de piata realizat in scopul identificarii celei mai bune oferte. Achizitiile s-au realizat la preturi mult mai mari decat cele practicate pe piata libera, iar plata facturilor emise de catre cele doua societati s-a facut la momentul la care acestea nu aveau aprovizionate bunurile livrate sau anterior momentului la care s-a realizat receptia finala (in situatia contractelor de lucrari)￯, se arata intr-un comunicat al DNA.

Astfel, a fost creat bugetului D.G.A.S.P.C. Brasov un prejudiciu de 253.916,04 lei. Totodata, societatilor controlate de Matei Gavril le-au fost create avantaje patrimoniale evidente, avand in vedere ca exista date conform carora acestea au revandut la preturi si de trei ori mai mari produse achizitionate din supermarketuri, potrivit sursei citate. Concret, in perioada lunilor noiembrie 2012 - 27.02.2013, au fost atribuite 18 contracte direct catre SC Licofrig SRL, pentru achizitii cum sunt centrale termice pe lemne, acumulatori de apa calda, dulapuri frigorifice etc. De asemenea, in perioada lunilor decembrie 2012 - martie 2013 a fost aprobata atribuirea directa, catre SC Frigomat SRL, a unui numar de 14 contracte, cum ar fi: achizitia unei sobe profesionale de gatit, concentrator de oxigen, statii de filtrare, roboti de bucatarie, drujbe profesionale, masini de spalat industriale.

In fapt, in aceasta situatie, produsele au fost achizitionate de catre SC Licofrig SRL din supermarketuri sau de la diferite societati de profil, apoi au fost facturate catre SC Frigomat SRL Sacele, aceasta din urma societate intocmind apoi facturile de livrare catre D.G.A.S.P.C. Brasov, prin majorarea implicita a pretului de vanzare.

￯In schimbul incalcarii atributiilor de serviciu, Martin Virginia, director general al DGASPC Brasov, a primit de la Matei Gavril, in cursul lunii ianuarie 2013, un autovehicul marca BMW X3, proprietatea societatii favorizate SC Licofrig SRL Sacele￯, mai spus procurorii.

Pentru a ascunde folosul, la data de 4 martie 2013, SC Licofrig SRL Sacele a intocmit o factura si o chitanta care consemneaza, in mod nereal, ca autovehiculul marca BMW X 3 i-a fost vandut sotului inculpatei Martin Virginia, la un pret de 43.573 lei, bani ce ar fi fost platiti societatii respective.

Procurorii au facut, pe data de 25 noiembire 2013, mai multe perchezitii la domiciliul directoarei, precum si la sediul DGASPC de unde au ridicat zeci de saci cu documente, precum si unitati centrale si de stocare a datelor.

Virginia Martin este director executiv al DGASPC Brasov din septembrie 2013, dupa ce a castigat concursul organizat de Consiliul Judetean Brasov pentru ocuparea acestui post. Ea a avut, in ultimii doi ani, succesiv, mai multe mandate de director interimar al institutiei, mandate prelungite din sase in sase luni.

Conform declaratiilor de avere pe 2012 si 2013, Virginia Martin a reusit intr-un singur an sa puna in banca economii de aproape 80.000 de lei. De asemenea, BMW-ul primit sub forma de mita este mentionat in declaratia de avere. In acelasi timp, ea plateste rate de peste 1.500 de lei pe luna la un credit mai vechi, impreuna cu sotul ei.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























999 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Complet corupt? Bisericuta locala? (Miercuri, 5 februarie 2014, 1:23)

    UnOarecare [utilizator]

    Intreb si eu....ca m-am saturat de "cu suspendare" fir-ar Chiuaru sa fe...
  • -1 (1 vot)    
    Verginica (Miercuri, 5 februarie 2014, 1:41)

    OctavianOktavus [utilizator]

    Pai si ce sa faca oamenii? Au fost adusi in fata judecatorului si au raspuns de faptele lor. Bravo lor ca pot ramane cinstit! Au jurat cu mana pe biblie sa spuna adevarul! Considerati ca mai sunt si in Ardeal unde nu ne jucam cu justitia! Si cand acceptam sa ne jucam.....tradatorul isi taie capul singur!
    • +1 (1 vot)    
      Nu mai ma faceti sa rad (Miercuri, 5 februarie 2014, 8:26)

      UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui OctavianOktavus

      "Considerati ca mai sunt si in Ardeal unde nu ne jucam cu justitia! "


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by