DNA: Avocat din Baroul Bihor, retinut pentru santajarea unei judecatoare

de V.M.     HotNews.ro
Luni, 20 ianuarie 2014, 17:55 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus luni retinerea lui Ioan Sava, avocat in cadrul Baroului Bihor, urmand a fi prezentat la Curtea de Apel Oradea cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, pentru santajarea unei judecatoare. Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni si citat de Agerpres, el este cercetat pentru infractiunea de santaj prevazuta de art. 131 din Legea 78/2000.

Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada octombrie - noiembrie 2013, inculpatul a exercitat acte de constrangere asupra unei judecatoare, proferand amenintari la adresa acesteia si a copiilor sai minori, cu scopul de a o determina sa-si schimbe comportamentul profesional si de a o intimida in exercitarea, pe viitor, a atributiilor de serviciu, in special a celor cu privire la emiterea autorizatiilor de interceptare a comunicatiilor telefonice si a inregistrarilor in mediul ambiental, cu intentia de a obtine, in mod injust, un folos pentru persoanele implicate in acte de coruptie ori care au comis alte infractiuni grave.

"Folosul consta in imposibilitatea dovedirii faptelor de coruptie ori a altor infractiuni grave in contextul in care, ca urmare a amenintarilor proferate, magistratul si-ar schimba comportamentul profesional si nu ar mai emite, in conditiile legii, autorizatiile de interceptare (determinante in dovedirea faptelor de coruptie), ori nu ar mai asigura confidentialitatea actelor de autorizare. Urmare a autorizatiilor emise de magistrat au fost stabilite si probate fapte grave de coruptie in care au fost implicate persoane detinand functii importante in cadrul institutiilor de aplicare a legii, de control financiar si fiscal, cat si persoane deosebit de influente din mediul de afaceri din judetul Bihor", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca printre persoanele cercetate penal si trimise in judecata de unitatile de parchet se numara mai multi prieteni si apropiati ai avocatului Sava Ioan.

Sursa citata mentioneaza ca, in 2012, chiar avocatul Ioan Sava a fost trimis in judecata intr-un dosar penal pentru trafic de influenta.

"Actele de amenintare si intimidare s-au exercitat prin intermediul unor materiale de presa denigratoare la adresa magistratului si a unor comentarii amenintatoare adresate judecatoarei si copiilor sai minori", se mai arata in comunicat.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1323 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by