Dosarul evaziunii de 35 milioane de euro: Cei sase oameni de afaceri prahoveni acuzati de evaziune fiscala si spalare de bani au fost arestati

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 17 ianuarie 2014, 2:13 Dosare Anticoruptie


Cei sase oameni de afaceri din Prahova retinuti de procurori sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani au fost arestati preventiv, joi seara, anchetatorii calculand un prejudiciu de peste 11 milioane lei prin evaziune fiscala si peste 19 milioane lei in urma spalarii banilor, anunta Mediafax.

Judecatorii Sectiei penale a Tribunalului Prahova au admis, joi seara, propunerea procurorilor Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti privind arestarea celor sase oameni de afaceri din Prahova, ale caror firme au contracte cu autoritati publice din judet.

Astfel, magistratii au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pentru Ionescu Dragos Ioan, Onea Nicolae, Tarinda Marian Raducu, Soare Gheorghe, Tarinda Andrei Costin si Musat Costin Gabriel, acuzati de savarsirea infractiunilor de evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti, procurorul Roxana Armaselu.

Decizia privind arestarea preventiva poate fi atacata cu recurs.

Anchetatorii au stabilit ca, prin activitatea lor infractionala, cei sase oameni de afaceri au creat un prejudiciu de 11.154.699 lei prin evaziune fiscala si 19.245.201 lei in urma spalarii banilor. Potrivit procurorilor, in perioada 2010 - 2013 cei sase oameni de afaceri au desfasurat operatiuni comerciale nereale, cu societati de tip fantoma, operatiuni pe care le-au inregistrat in contabilitatea societatilor pe care le administreaza, cu scopul de a se sustrage de la plata impozitului datorat bugetului consolidat al statului.

Reprezentanti ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti au declarat ca toti cei sase sunt urmariti penal in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, in care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului (SGG), Marcel Pavaleanu, a fost arestat preventiv, anul trecut, alaturi de alte sase persoane. In acelasi dosar sunt cercetate sau urmarite penal peste 130 de firme, printre acestea numarandu-se firme care de multi ani incheie in mod constant contracte pentru diverse lucrari cu autoritatile din judetul Prahova.

Cei sase sunt cunoscuti in mediul local de afaceri ca fiind administratori sau patroni ai unor firme care primesc sau castiga in mod constant contracte cu autoritatile publice din Prahova. Astfel, Marian Raducu Taranda si fiul acestuia Andrei Costin Taranda controleaza firma Via Star New Corporation SRL, infiintata in anul 2012 si care inca din anul infiintarii a obtinut trei contracte pentru intretinerea drumurilor judetene din Prahova.

Anterior, Marian Taranda a fost asociat cu Ion Dumitru in firma Star T&D, al carei nume apare de asemenea in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro. Omul de afaceri Ion Dumitru, care a pastrat Star T&D dupa ce Taranda s-a retras din firma, este, de altfel, cel care l-a denuntat la DNA pe unul dintre inculpatii din dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro, respectiv pe Razvan Alexe, pe care l-a acuzat de trafic de influenta in urma caruia ar fi obtinut un beneficiu de 5 milioane de lei.

Un al treilea suspect pus sub urmarire penala pentru evaziune fiscala, spalare de bani si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, Dragos Ioan Ionescu, este si el cunoscut in mediul de afaceri prahovean ca fiind managerul firmei Conti SA, firma urmarita penal in dosarul in care este arestat Pavaleanu.

De asemenea, omul de afaceri Nicolae Onea este cunoscut ca fiind cel care controleaza firma Coni SRL, al carei nume apare in rechizitoriu printre zecile de firme urmarite penal in acelasi dosar inca de la inceputul cercetarilor. SC Conti SA si SC Coni SRL au castigat, in ultimii ani, numeroase contracte atat cu Consiliul Judetean Prahova, cat si cu institutii din subordinea acestuia sau cu alte autoritati locale din judet.

Gheorghe Soare este cunoscut drept patronul firmei de constructii Cast SRL, care are de multi ani afaceri cu mai multe autoritati locale din Prahova, pentru care executa diverse lucrari. Anchetatorii sustin ca nu prin aceasta firma, ci prin alte societati comerciale ar fi savarsit Gheorghe Soare infractiunile de care este acuzat. Cu toate acestea, numele firmei Cast SRL apare printre cele ale societatilor comerciale urmarite penal in acest dosar inca de la inceputul anchetei, firma fiind pusa sub urmarire penala la 30 septembrie 2013, alaturi de alte firme, intre care Coni SRL, Conti SA, Star T&D si Via Star New Corporation.

Cel mai putin cunoscut dintre cei sase oameni de afaceri arestati este Costin Gabriel Musat. Acesta este reprezentant al SC Histria Solaris SRL, o firma care activeaza in domeniul constructiilor si transportului, care este infiintata in anul 2009 si are sediul in Ploiesti. Potrivit bilantului financiar al firmei, publicat pe site-ul Ministerului Finantelor, SC Histria Solaris a avut, in anul 2012, un numar de patru angajati o cifra de afaceri de 5.034.054 lei si o pierdere de 395.924 lei. Cu un an inainte, in 2011 SC Histria Solaris SRL avusese 18 salariati, o cifra de afaceri de 3.369.050 lei si un profit net de 132.770 lei. In prezent, firma are deschisa procedura de insolventa, dosarul aflandu-se pe rolul tribunalului Prahova.

In dosarul in care cei sase oameni de afaceri au fost arestati preventiv joi seara se mai afla in arest alte sapte persoane, intre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Pavaleanu. In plus, in acelasi dosar este pusa sub urmarire penala Fabioara Ionescu, administrator public al judetului Prahova si presedintele organizatiei de femei a PSD Prahova. Si tot in acest dosar sunt puse sub urmarire penala peste 130 de societati comerciale.

In 19 octombrie, fostul angajat al SGG Marcel Pavaleanu si alte cinci persoane, respectiv Victoria Enica, Cecilia Cristina Stroe, Bogdan Ionut Serban, Elena Giluela Stefanescu si Emilia Loredana Dobreau fost arestati preventiv sub acuzatiile de evaziune fiscala si spalare de bani, intr-un dosar instrumentat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Potrivit anchetatorilor, ei ar fi facut achizitii si livrari de marfuri si servicii prin aproximativ 60 de societati comerciale din Bucuresti si judetul Prahova, unele de tip "fantoma", prejudiciul fiind de 149.800.000 de lei.

Ulterior, un al saptelea inculpat a fost arestat preventiv in acest dosar. Extinzand cercetarile, procurorii au inceput urmarirea penala in acelasi dosar si impotriva administratorului public al judetului Prahova, Fabioara Ionescu, presedinte al organizatiei de femei a PSD Prahova, Fabioara Ionescu fiind urmarita penal pentru evaziune fiscala si complicitate la spalare de bani, fapte pe care le-ar fi comis in perioada in care era director al Parcului Industrial Ploiesti institutie detinuta de Consiliul Judetean Prahova.

In acest dosar procurorii fac cercetari fata de 132 de societati comerciale, printre firmele fata de care a inceput urmarirea penala numarandu-se Rosia Montana Gold Corporation dar si mai multe societati care au contracte de lucrari cu autoritatile locale, respectiv Consiliul Judetean Prahova ti alte institutii publice din judet. Marcel Cristian Pavaleanu este membru al PSD Prahova si a condus filiala PSD Plopeni, fiind cunoscut drept un apropiat al conducerii acestei organizatii judetene si implicandu-se activ in campania electorala a USL din 2012. Imediat dupa ce Pavaleanu a fost arestat preventiv, premierul Victor Ponta a declarat ca nu il cunoaste pe Pavaleanu si nu stie cu ce s-a ocupat acesta in perioada cat al lucrat la SGG. Presedintele PSD Mircea Cosma a declarat pentru ca organizatia PSD Prahova l-a propus pe Pavaleanu sa lucreze la Secretariatul General al Guvernului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























6298 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by