DNA cere condamnarea la inchisoare cu executare a fostului ministru Monica Ridzi

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 16 ianuarie 2014, 15:19 Dosare Anticoruptie


Monica Iacob Ridzi (2009)
Foto: AGERPRES
Un procuror al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a solicitat joi magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) condamnarea fostului ministru al Tineretului si Sportului Monica Iacob Ridzi la inchisoare cu executarea pedepsei, in dosarul privind organizarea Zilei Tineretului, relateaza Agerpres.

La ultimul termen al procesului, procurorul de sedinta a cerut condamnarea Monicai Ridzi in limitele speciale, care pentru infractiunea de abuz in serviciu sunt intre 5 si 15 ani. Procurorul a cerut ca Ridzi sa fie condamnata pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri si infractiuni privind sistemele informatice 'din cauza contributiei esentiale si a calitatii acesteia in timpul savarsirii faptelor'.

De asemenea, procurorul a cerut condamnarea si a celorlalti inculpati, inclusiv a lui Paul Diaconu, director in cadrul MTS, chiar daca acesta este cel care a facut un denunt la DNA.

In plus, DNA solicita judecatorilor ca inculpatii sa plateasca in solidar 2,7 milioane lei reprezentand daune.

Urmeaza ca in cadrul procesului avocatii sa isi sustina pledoariile, urmate de ultimul cuvant al inculpatilor.

Judecatorii au anuntat deja ca vor amana pronuntarea sentintei in acest dosar pentru data de 27 ianuarie.


Monica Iacob Ridzi, ministru al Tineretului si Sportului in perioada decembrie 2008 - iulie 2009, a fost trimisa in judecata in mai 2011 de catre procurorii DNA pentru savarsirea mai multor infractiuni: abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals intelectual in legatura cu fapte de coruptie in forma continuata, participatie improprie la infractiunea de acces fara drept la un sistem informatic, savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, participatie improprie la infractiunea de a modifica, sterge sau deteriora date informatice, fara drept.

In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei pentru infractiuni similare: Ioana Elena Varsta, consilier personal al ministrului Ridzi (aprilie - mai 2009) si administrator al SC Red Apple Communication SRL, Paul Diaconu, director general al Directiei Generale Economice si Resurse Umane a MTS (martie - septembrie 2009), Marius Mihail Marcuta, consilier in cadrul Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 - mai 2009), Florin Catalin Mircea, consilier I A in cadrul Directiei Buget Contabilitate MTS (decembrie 2008 - ianuarie 2010), Octavian Petru Dragomir, director al Directiei Buget Contabilitate din cadrul MTS decembrie 2008 - ianuarie 2010, Claudia Radu, director general al Directiei Generale Programe, Proiecte si Centre pentru Tineret MTS (21 aprilie 2009 - ianuarie 2010), Dan Petre Toia, director al Directiei Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne (16 martie 2009 - 5 mai 2009), Daniela Popa, consilier in cadrul Directiei de Investitii, Achizitii Publice si Servicii Interne a MTS (decembrie 2008 - ianuarie 2010).

De asemenea, au mai fost trimisi in judecata Bogdan Petre Iacobescu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la aceeasi societate, si Marius Cristian Negrea, asociat si administrator la SC Compania de Publicitate Mark SRL.

DNA sustine ca, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Ridzi, in calitate de ordonator principal de credite, a hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

"A fost alocata, in acest scop, societatilor comerciale Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sporturilor a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locatii din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen", arata procurorii.

In acest fel, s-a urmarit crearea unei confuzii cu privire la identitatea prestatorilor pentru ca, in final, sa se poata plati catre SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL sumele substantiale prevazute in contracte, chiar si in absenta unor contraprestatii.

"In plus, a decis divizarea achizitiei in trei contracte, pentru a crea aparenta organizarii unor manifestari de amploare la nivel national care sa justifice plata, catre cele doua firme, a intregii sume alocate. Contractele includeau prestatii supraevaluate, despre care ministrul stia ca nu vor fi executate ori ca vor fi realizate, in locul firmelor, de structurile proprii ale MTS, cu implicatii financiare minime, avand ca sursa tot bugetul MTS. Ulterior atribuirii contractelor, fostul ministru al Tineretului si Sportului a dispus plata sumei de aproximativ 3 milioane lei plus TVA prevazuta in cele trei contracte, desi cunostea ca firmele au efectuat prestatii minime in valoare totala de peste 536.000 lei plus TVA", mai sustin anchetatorii.

DNA mentioneaza ca diferenta dintre acele doua sume - si anume peste 2,7 milioane lei, aproximativ 650.000 euro - reprezinta prejudiciu in dauna MTS si consta in contravaloarea unor prestatii neefectuate, supraevaluate sau care nu aveau legatura cu evenimentul.

"Corelativ, SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL au obtinut foloase materiale in acelasi cuantum. Exercitarea abuziva a atributiilor de serviciu a constat si in aceea ca inculpata Iacob-Ridzi a folosit resursele financiare ale MTS alocate Zilei Nationale a Tineretului pentru realizarea si difuzarea unor produse publicitare prin care si-a promovat imaginea de om politic, fapt ce contravine prevederilor art. 22 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice. Faptul ca aceasta si-a promovat imaginea de om politic prin difuzarea unui spot TV la posturi de televiziune a fost stabilit de Curtea de Apel Bucuresti prin sentinta civila pronuntata la 26 ianuarie 2010, definitiva si irevocabila", mai declara DNA.

DNA subliniaza ca, incepand cu luna ianuarie 2009, dupa ocuparea functiei de ministru, Ridzi a implicat in activitatile de organizare si gestionare a fondurilor institutiei persoane din afara acesteia, intre care si consilierul sau Ioana Elena Varsta, care a asigurat, in baza unei intelegeri prealabile cu aceasta, punerea in aplicare a planului conceput de ministrul Tineretului si Sportului.

Cu incepere din luna aprilie 2009, cele doua au atras in activitatile ilegale si alti angajati cu functii de decizie si de executie in cadrul MTS.

Pe de alta parte, cu promisiunea atribuirii unor contracte publice in conditii extrem de avantajoase, au fost angrenati si reprezentantii unor firme private, respectiv inculpatii Iacobescu, Nica-Udangiu si Negrea.

Acestia din urma, alaturi de functionarii din minister, au participat efectiv la simularea organizarii si derularii de catre MTS a unei proceduri de cerere de oferte, pentru a acoperi caracterul ilegal al activitatilor.

Anchetatorii mai noteaza ca planul respectiv a fost initiat de Ridzi, care s-a implicat ca autor sau instigator la falsificarea a 15 inscrisuri oficiale, intre care note de oportunitate si fundamentare a achizitiei, ofertele celor doua firme, documentatia de atribuire si contractele ca atare.

Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de peste 2,7 milioane lei.

In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au pus sechestru asupra unor bunuri imobile apartinand Monicai Ridzi, unor conturi bancare ale Ioanei Varsta, precum si asupra unor sume de bani totalizand peste 1,1 milioane lei, identificate in contul firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL, provenite din bugetul MTS.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4719 vizualizari

  • +1 (7 voturi)    
    Comment sters de user (Joi, 16 ianuarie 2014, 15:43)

    Lok [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
    Ritzi Pitzi (Joi, 16 ianuarie 2014, 17:18)

    incomod2 [utilizator]

    ... treci in colivie ! :)


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by