Parchetul General a inceput urmarirea penala pe numele lui Sorin Rosca Stanescu in cazul nedeclararii conturilor detinute de copiii sai in Elvetia

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Vineri, 10 ianuarie 2014, 16:14 Dosare Anticoruptie


Sorin Rosca Stanescu, cand USL era in opozitie
Foto: Agerpres
Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitiei (PICCJ) a dispus inceperea urmaririi penale fata de senatorul ex-PNL Sorin Rosca Stanescu, in urma sesizarii Agentiei Nationale de Integritate (ANI) prin care parlamentarul este acuzat de incompatibilitate si fals in declaratii, au confirmat pentru HotNews.ro reprezentantii parchetului. Rosca Stanescu este acuzat ca nu a mentionat in declaratia de avere conturile detinute de copiii sai minori in banci din Elvetia (143.000 de euro) si Romania (63.000 de euro) si ca ar fi fost simultan senator si administrator de firma. Acuzatiile au venit in urma scandalului international Offshore Leaks, cind numele lui Rosca Stanescu a aparut pe lista romanilor cu conturi in paradisurile fiscale.

Acuzatiile de fals in declaratii

In octombrie 2013, ANI preciza intr-un comunicat de presa ca a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind o presupusa infractiune de fals in declaratii savarsita de senatorul Sorin Rosca Stanescu. ANI sustine ca acesta nu a mentionat in declaratiile de avere depuse la 19 decembrie 2012 si 4 martie 2013 valoarea depozitelor detinute de copiii sai minori la banci din Romania si din strainatate.

"Valoarea totala a activelor financiare (depozitelor) nementionate de Sorin Rosca Stanescu in declaratiile de avere si care se regasesc la bancile aflate pe teritoriul Romaniei este de 63.638 Euro, iar valoarea conturilor deschise la o institutie bancara din Elvetia este de 177.035 CHF (aprox. 143.000 Euro)", arata ANI. 

Agentia condusa de Horia Georgescu a sesizat si Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor pentru o posibila incalcare a Legii nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.

ANI arata ca Sorin Rosca Stanescu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris, in exercitarea dreptului la aparare.

Reamintim ca in aprilie 2013 a izbucnit un scandal global dupa ce in presa au aparut informatii despre conturile si afacerile offshore detinute de mii de cetateni din intreaga lume.

Nume precum Bogdan Buzaianu, Cristian Borcea, Sorin Ovidiu Vintu, Octavian Turcan, Victor Harbuz, Ghenadie Nipomici, Said Shehade Baaklini sau Sorin Rosca Stanescu apar dosarul scurgerilor de informatii despre paradisurile financiare, OffshoreLeaks, un proiect al International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ) din Washington si care are ca partener in tara noastra Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI).

Acuzatiile de incompatibilitate

ANI mai sustinea, intr-un alt comunicat de presa, ca Rosca Stanescu s-ar fi aflat in stare de incompatibilitate in perioada 19 decembrie 2012 - 16 aprilie 2013, cind ar fi detinut simultan calitatea de senator si functia de administrator al firmei S.C. AERO MARINA CLUB S.R.L.

Agentia il acuza pe senatorul liberal ca a incalcat Legea nr. 161/2003. Daca va exista o decizie finala impotriva sa, Rosca Stanescu va pierde dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4784 vizualizari

  • +11 (11 voturi)    
    Foarte bine! (Vineri, 10 ianuarie 2014, 17:03)

    un dac [utilizator]

    Poate isi fac curaj si zecile de oameni santajati de acest individ odios pe vremea ziarului Ziua si nu numai. Atat politicieni, cat si oameni de afaceri.
    • +3 (3 voturi)    
      Comentariu sters de utilizator (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:55)

      [anonim] i-a raspuns lui un dac

  • +5 (5 voturi)    
    sorin stanescu (Vineri, 10 ianuarie 2014, 19:30)

    sile1 [utilizator]

    Caracterul murdar al acestui individ a iesit inca o data in evidenta.
  • -6 (6 voturi)    
    daca s-a legat de copii lui TB (Vineri, 10 ianuarie 2014, 19:40)

    radiola [utilizator]

    Asa-i trebuie
  • +5 (5 voturi)    
    Adica, (Vineri, 10 ianuarie 2014, 19:56)

    Jar [utilizator]

    tot o matusa Tamara.
    Ma,da'toti sunteti hoti!?
  • +4 (4 voturi)    
    alooo BRD-ul? (Vineri, 10 ianuarie 2014, 20:03)

    unnene [utilizator]

    Va dam un pont domnilor de la B.R.D care i-ati dat acestui individ slinos un credit de 3 milioane de euro cu o garantie de tot rasul din care a platit zero barat: banii vostri sunt prin paradisurile astea fiscale
  • -2 (2 voturi)    
    Toti criticii lui Basescu sunt la zdup (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 1:01)

    alex4321 [utilizator]

    Toti criticii lui Basescu sunt la zdup, au fost la zdup sau urmeaza sa fie la zdup.

    Chiar "nu se vede" ?
  • +2 (2 voturi)    
    Donatie versificata, SRS-ului (Sâmbătă, 11 ianuarie 2014, 7:17)

    Plagarus [utilizator]

    Din balegi şi din cuib de cuci,
    Răsar ca viermii, politruci
    Şi din haznalele de bani –
    Costume negre cu şnapani,
    Viteji ca musca la arat!
    Şi ne-aţi minţit şi ne-aţi furat,
    Şi-aţi pus pe noi şi jug de boi!
    Blestem, blestem, blestem pe voi!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by