Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc afla marti daca va fi condamnat

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 7 ianuarie 2014, 7:58 Dosare Anticoruptie


Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus pe 12 mai 2011 trimiterea in judecata a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR (CNCFR), in cel de-al patrulea dosar, in care este acuzat de deturnare de fonduri, potrivit Agerpres..

In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CNCFR in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003.

In sarcina celor doi, procurorii au retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).

Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.

"In ceea ce priveste CNCFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata DNA intr-un comunicat transmis AGERPRES.

In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001 ￯ ianuarie 2003, inculpatii Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CNCFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.

"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", mai sustin procurorii.

In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.

La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.

In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























936 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by