Fostul seful al Jandarmeriei Alba si alti 36 de militari, judecati pentru sute de fapte de coruptie

de A.C.     HotNews.ro
Marţi, 24 decembrie 2013, 22:49 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Jandarmeriei Alba, Ioan Onac Herta, si capitanul Liviu Valentin Rusu, de la aceeasi institutie, au fost deferiti justitiei de procurorii militari anticoruptie, care ii acuza pe ei si pe alti 35 de fosti si actuali subordonati de sute de fapte de coruptie, abuz si santaj, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a anuntat, marti, ca au fost trimisi in judecata capitanul Liviu Valentin Rusu, comandant de grupa la Inspectoratul Judetean al Jandarmeriei (IJJ) Alba, si colonelul in rezerva Ioan Onac Herta, fostul inspector sef al institutiei, anunta Mediafax.

Herta este acuzat de anchetatorii de 101 fapte de fals intelectual in forma continuata, 98 de fapte de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos material sau nematerial in forma continuata, cinci fapte de uz de fals, patru fapte de inselaciune, asociere pentru savarsirea de infractiuni si sapte fapte de omitere a sesizarii organelor judiciare. 

Capitanul Rusu este acuzat de doua fapte de instigare la infractiunea de fals intelectual, doua de instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial sau nepatrimonial, patru de uz de fals, doua de inselaciune, patru de fals in declaratii, 594 de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial si 16 de santaj. Acesta ar fi comis faptele in perioada ianuarie 2007 - iulie 2008.

Procurorii arata, in rechizitoriul transmis instantei, ca in 2006, la nivelul IJJ Alba, s-a format o "asociere de tip infractional" initiata Herta si Mosneag, care indeplineau in acea perioada functiile de inspector sef, respectiv de contabil sef al IJJ Alba, asociere la care au aderat, in calitate de subordonati, si trei din lucratorii biroului financiar al unitatii, respectiv inculpatii Darlea, Marian si Bortes.

Scopul acestei asocieri de tip infractional, noteaza anchetatorii, a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverinte false de venit, in care erau trecute sume mai mari decat cele obtinute in mod real, in scopul ca titularii acestor adeverinte sa le depuna la banci pentru a obtine, in mod fraudulos, imprumuturi in cuantumuri mai mari decat cele la care aveau dreptul in mod legal.

Cei cinci membri ai asocierii si-au eliberat si lor insisi adeverinte false, care au fost utilizate, in acelasi scop - de a obtine credite in mod ilegal. Incepand din 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substantial, imprejurare in care cadrele militare din IJJ Alba care luasera credite mai mari decat cele pe care le puteau obtine pe cale legala au inceput sa aiba dificultati reale in a-si achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obtinut alte adeverinte false, completate si semnate de aceleasi persoane, in scopul reesalonarii ratelor si a obtinerii unui nivel cat mai mic al ratei lunare, care era direct proportional cu veniturile din adeverinta.

Spre exemplu, se arata in documentul citat, Herta, in calitate de inspector sef in cadrul IJJ Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false, pe baza carora au fost obtinute credite in mod fraudulos. Tot Herta a determinat colegii subordonati sa-i elibereze patru astfel de adeverinte false, de care s-a folosit la unitati bancare. Suma obtinuta ilegal de catre Herta, in acest mod, depaseste suma de 200.000 de lei, arata DNA.


Procurorii militari mai arata ca in perioada 2006-2013, profitand de functia de comandant de grupa, Rusu si-a incalcat atributiile de serviciu, pe timpul misiunilor de paza si patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, in sensul ca, in toata perioada descrisa, acesta dadea ordin conducatorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai multi lucratori ai Jandarmeriei sa stationeze in mod repetat si nelegal in diferite locuri, pentru ca el sa-si poata rezolva probleme personale. 

La data 19 iulie 2011, opt subofiteri ce faceau parte din grupa al carei comandant era Rusu au depus rapoarte personale inspectorului sef al IJJ Alba Herta privind stationarile nelegale. Comandantul Herta nu a sesizat insa nici consiliile de onoare de la nivelul unitatii si nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetari impotriva lui Rusu referitoare la aspectele penale reclamate de subordonatii sai.  

"In cursul anului 2011, Herta Ioan Onac, desi luase la cunostinta despre o fapta de furt calificat savarsita de Rusu Liviu Valentin in paguba unui subordonat, nu si-a indeplinit obligatia legala de a sesiza de indata organul judiciar competent", se arata in rechizitoriu.  

In 2006, mai noteaza procurorii militari, un subordonat al lui Herta a intocmit un raport in care a consemnat ca era nevoit sa efectueze servicii mai dese din cauza ca un alt coleg lipsea luni intregi de la serviciu. Acesta din urma, fiind zugrav, avea permisiune din partea sefilor sai sa lipseasca in schimbul unor lucrari pe care le executa gratuit. 

Herta nu si-a respectat obligatia de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise, iar in perioada 2005-2006, Rusu a lucrat fara forme legale la o balta de pescuit apartinand unei societati comerciale si s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiasi societati, prestand astfel activitati incompatibile cu functia exercitata. 

Anchetatorii sustin ca Herta, desi a aflat despre aceste activitati, nu a luat nicio masura in sensul efectuarii de cercetari ori a sesizarii organelor competente, iar in cursul anului 2009, luand la cunostinta in mod direct de savarsirea unei infractiuni, respectiv de lovirea ofiterului inferior in grad, comisa de un subordonat al sau, nu a sesizat organul judiciar competent. 

In 5 decembrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul Militar Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile in cazul lui Herta si Rusu. 

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1118 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Și asta doar dintr-un județ... (Miercuri, 25 decembrie 2013, 10:27)

    Amoredivino [utilizator]

    Dar acum, cu toții suntem convinși de „verticalitatea” jandarmeriei române.
    Sunt cu toții plătiți și formați pentru represalii împotriva propriului popor.
    Corupți, înrăiți, lumpeni, bandiți, jefuitori cu cagulă, gata să-i dea cu bastonul în cap și lui mă-sa dacă primește ordin.
    Au furat telefoanele mobile și banii celor pe care i-au arestat. Nu ai pe cine să acuzi - sunt mascați!
    Au tupeul mizerabil să defileze pe sub Arcul de Triumf!
    Ce triumf? Triumf împotriva propriului popor?
    O mizerie...Gestapo-ul din 2013 împotriva poporului adormit!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by