Fostii directori ai UCM Resita Adrian Chebutiu si Adrian Preda, retinuti de procurorii DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 18 decembrie 2013, 10:35 Dosare Anticoruptie


Procurorii anticoruptie din Timisoara au dispus retinerea lui Adrian Chebutiu, fost presedinte al consiliului de administratie si director general al UCM Resita SA, si a lui Adrian Preda, fost director executiv la aceeasi societate, urmand a fi prezentati miercuri cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile la Tribunalul Timis.

Prin activitatea infractionala desfasurata s-a inregistrat un prejudiciu de aproximativ 50 milioane de lei si foloase nelegitime infractionale catre sine sau catre societatile controlate in valoare de peste 16,4 milioane lei, arata procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres, in perioada 2005 ¬ 2010, cei doi au constituit, impreuna cu alte persoane, o asociere infractionala in vederea savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala, deturnare de fonduri si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, urmarind obtinerea pentru sine sau pentru altii de foloase patrimoniale. La aceasta asociere, cei doi au fost sprijiniti de catre invinuita Laurei Simona Truti (fosta Sinea), fata de care procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru 30 de zile.

In perioada august 2009 ¬ noiembrie 2010, Chebutiu si Preda au dispus cu intentie retinerea si nevirarea la termen a sumelor de bani reprezentand impozite sau contributii cu retinere la sursa, impozit pe veniturile din salarii, contributia de asigurari sociale, somaj, contributia de asigurari sociale de sanatate in cuantum de peste 13 milioane lei.

DNA precizeaza ca cei doi directori au dispus ca suma de aproximativ 2,3 milioane lei, reprezentand contributia de asigurari de sanatate aferenta perioadei august 2009 ¬ septembrie 2010, sa fie utilizata in alte scopuri, fiindu-i schimbata destinatia contrar prevederilor legale, fiind cauzata o paguba in dauna bugetului Ministerului Sanatatii.

Inculpatul Chebutiu, abuzand de prerogativele functiei sale, a incheiat o serie de contracte dezavantajoase pentru societatea UCM Resita (in calitate de beneficiar) cu SC Ac Management SA (in calitate de prestator), societate la care acesta era initial asociat unic, iar ulterior persoana direct interesata.

"Pentru a ascunde interesul personal al firmei, mai multe contracte au fost semnate la rubrica prestatorului atat de catre invinuita Truti, cat si de catre alte persoane. In acest mod a fost creat un prejudiciu UCM Resita de peste 27,3 milioane lei.

Din acest total incasat de firma de la UCM Resita, suma de 16 milioane de lei a fost directionata ca folos la firmele detinute si controlate de inculpatii Chebutiu si Preda, printre care si Kmobil SRL Timisoara si A&D Management SRL Timisoara, administrate de cei doi", arata DNA.

In 23 decembrie 2008 a fost incheiat antecontractul de vanzare-cumparare active intre UCM Resita ¬ reprezentata de Chebutiu si AC Management¬reprezentata de Truti, avand ca obiect teren si constructii 'Debarcader Valiug' pentru suma de peste 2,3 milioane lei, fiind utilizate ca modalitati de plata diferite compensari.

"Prin aceasta modalitate, UCM Resita a fost deposedata de Casa de odihna Valiug. Ulterior, pentru a disimula originea ilicita a achizitiei, Adrian Chebutiu a infiintat o noua societate (al carei administrator era sotia sa). Prin intermediul societatii nou create, SC Ac Management si-a introdus Casa de odihna Valiug ca aport la capitalul social. Pentru a ascunde originea ilicita a activului, Chebutiu a cesionat partile sociale ale acestei firme in favoarea unor societati reprezentate tot de el insusi si sotia sa. Prin aceasta operatiune, Adrian Chebutiu si SC Ac Management au supus procesului de spalare a banilor suma de peste 2,3 milioane lei", sustine sursa citata.

In 4 mai 2006, UCM Resita SA, detinand in proprietate reteaua de distributie a energiei electrice pentru trei platforme (respectiv ABC, Calnicel si Mociur), a cedat sub forma de imprumut de folosinta gratuita, pe o perioada de 5 ani, printr-un contract de comodat, aceasta retea catre UCM Energy SRL.

"Dupa preluarea retelei, in baza unor contracte pentru servicii de distributie a energiei electrice, firma a procedat la facturarea catre UCM Resita SA a distributiei/transportului de energie electrica in cuantum de peste 6,5 milioane lei, cu toate ca aceasta retea se afla in proprietatea UCM Resita SA. Totodata, inculpatul Chebutiu, reprezentant al UCM Resita, a incheiat contracte cu diferite societati comerciale pentru care au fost efectuate platile serviciilor. Aceste contracte au fost executate partial, nereprezentand utilitate si interes pentru UCM Resita. In acest fel, a fost adus un prejudiciu societatii UCM Resita", se mai arata in comunicat.

In cauza se efectueaza cercetari si fata de alte persoane, iar la instrumentarea acestei cauzei procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al SRI.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1815 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    cad pionii scoși în față ! (Miercuri, 18 decembrie 2013, 12:20)

    pointless man [utilizator]

    Nici asta nu e rău, dar de supt au supt mulți și mult mai mari decît Chebuțiu & Preda. Acuma a secat țîța și este sacrificată mîna ce a muls-o - trompele care au golit găleata se retrag satisfăcute.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by