Presedintele si vicepresedintele CJ Dolj, precum si sefi de servicii, urmariti penal

de I.R.     HotNews.ro
Marţi, 17 decembrie 2013, 16:29 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie informeaza ca procurorii au inceput urmarirea penala fata de presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, vicepresedintele institutiei Cristinel Iovan si doi sefi serviciu in dosarul privind atribuirea, in conditii presupus nelegale, a unor contracte finantate din fonduri locale si europene, informeaza Agerpres.

Potrivit unui comunicat al DNA publicat marti, Ion Prioteasa este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, iar Cristinel Iovan de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma continuata.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal Dan Pappa, seful Serviciului Urbanism din CJ Dolj si arhitect sef, Ileana Majina, seful Serviciului Programe Europene, Luiza Tulitu, director al unitatii Medico-Sociale Bechet, si Ileana Maricutoiu, director al Spitalului Dabuleni.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale, a rezultat ca exista date si indicii potrivit carora, in perioada 2012-2013, invinuitul Prioteasa uzand de autoritatea cu care a fost investit si beneficiind de sprijinul functionarilor publici din institutia respectiva pe care i-a numit in functiile respective, a intervenit in procedurile de atribuire a unor contracte, directionandu-le catre firmele agreate, in schimbul unui 'comision' din valoarea contractelor.
'Concret, invinuitii Prioteasa, Iovan si Pappa au actionat astfel incat, prin crearea conditiilor tehnice si organizatorice favorizante, contractele privind modernizarea Aeroportului Craiova si cel privind 'Proiectarea si executia punctului de operare aeromedicala SMURD' sa fie atribuite unor firme agreate, aceleasi in cazul celor doua contracte. Folosindu-si autoritatea, Ion Prioteasa i-a interzis sefului Biroului audit al CJ Dolj sa consemneze intr-un document oficial aspectele deficitare rezultate in urma unui control derulat in octombrie 2012', sustin procurorii. Potrivit DNA, in schimbul sustinerii la atribuirea lucrarilor din cadrul proiectului 'Consolidare, restaurare Palatul Jean Mihail - Muzeul de Arta Craiova' (proiect realizat, in parte, din fonduri europene), Ion Prioteasa a primit o suma de bani de la unul din actionarii firmei beneficiare.

In desfasurarea acestor activitati, conform procurorilor, presedintele CJ Dolj a colaborat cu invinuita Ileana Majina, care a facut demersuri pentru interpunerea unei anumite firme in cadrul contractului de achizitie a serviciilor de proiectare aferente obiectivului 'Centrul de coordonare si conducere a interventiei in caz de dezastre in regiunea transfrontaliera', percepand in schimb o cota procentuala din valoarea contractului de referinta.

'Contractul de lucrari a fost directionat catre firma agreata ca urmare a identificarii unor criterii de descalificare a ofertelor depuse de alte societati comerciale interesate, in contextul in care, initial, oferta firmei favorizate a fost clasata pe locul al zecelea. Din dispozitia presedintelui CJ Dolj, Pappa si Iovan au actionat in vederea interpunerii unei anumite firme in cadrul activitatilor de proiectare premergatoare aprobarii finantarii proiectului 'Centrul Cultural Brancusi - centrul turistic interactiv'. Astfel, ultimii doi mentionati au procedat la refacerea (prin antedatare) a unei note justificative', se spune in document.

In scopul obtinerii unor avantaje, Prioteasa, Pappa si Iovan au atribuit unei anumite firme serviciile de proiectare aferente unui contract avand ca obiect construirea unui corp administrativ la Unitatea medico-sociala (UMS) Bechet.

"Acest fapt s-a realizat si in urma interventiei lui Pappa, sustinuta de Iovan, la nivelul directorului UMS Bechet, invinuita Tulitu. Pe segmentul derularii executiei, aceasta din urma a aprobat si a avizat plati nejustificate solicitate de catre constructor. Ion Prioteasa si Ileana Majina, in intelegere cu reprezentantul unei societati comerciale, au actionat pentru promovarea intereselor respectivei societati, in detrimentul obiectivelor circumscrise proiectului 'Reabilitare, modernizare si echipare a ambulatoriului de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Craiova", mai sustine DNA.

Anchetatorii retin totodata ca exista indicii temeinice potrivit carora, in schimbul favorizarii societatii respective, invinuita Majina a convenit cu reprezentantii firmei ca acestia sa achizitioneze, la preturi supraevaluate, materiale de constructii necesare executarii lucrarilor, de la anumiti furnizori la care invinuita avea un interes.

"Din dispozitia lui Prioteasa, in proiectul 'Sistem de management integrat al deseurilor in judetul Dolj', derulat in cadrul programului operational sectorial de mediu, Cristinel Iovan si Ileana Majina au facut demersuri in sensul atribuirii unor contracte catre firme aflate in sfera de influenta a conducerii CJ Dolj. Exista indicii in sensul ca, in schimbul sprijinului acordat de functionarii publici, invinuitii Prioteasa si Majina au primit o suma de bani de la o persoana interesata", se mai arata in comunicat.

La Spitalul Orasenesc 'Asezaminte Brancovenesti' Dabuleni, Sectia Bechet, la solicitarea expresa a lui Ion Prioteasa, directorul unitatii sanitare a inlesnit atribuirea directa a 14 contracte de prestari servicii unei anumite firme, prin 'fragmentarea' lucrarilor, in scopul justificarii procedurii de achizitie directa.

'Exista indicii ca o parte a veniturilor realizate de societatea respectiva i-a revenit presedintelui CJ Dolj. In perioada 1 februarie-7 august 2013, firmele controlate de o persoana apropiata de presedintele CJ Dolj au adjudecat, prin achizitie directa, o serie de contracte de lucrari la scoala speciala 'Sfantul Vasile', la Spitalul Orasenesc 'Asezamintele Brancovenesti' Dabuleni, la Spitalul Orasenesc Filiasi, la Scoala speciala 'Sfantul Mina'. In schimbul favorizarii firmelor, in 29 august, Luiza Tulitu a primit 10.000 de euro, iar in 8 octombrie Ileana Maricutoiu a primit 20.000 de lei', mai precizeaza DNA. In prezenta cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1350 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by